Erasmus+ találkozó Németországban

2022. április 4-8., Plön

Iskolánk hat diákja és négy tanára a „Schools joining up for Communities of Peace – Iskolák a békéért” elnevezésű Erasmus+ projekt keretében öt napot töltött el a németországi Plönben. A program 2019-ben indult, de a világjárvány miatt ez volt az első alkalom, amikor az ír, német, szlovák és magyar diákok valamint tanárok személyesen is megismerték egymást.

Kis csoportokat alkotva különböző feladatokat kaptak, amelyek témája a béke és elfogadás volt. A kemény munka során tanulóink fejlesztették angol nyelvtudásukat, barátságokat kötöttek és több csodálatos helyre – Wittenberg, Hamburg, Berlin, Prága – is eljutottak. Mindenki számára felejthetetlen volt ez a hét!

A következőkben Szabó Dalma résztvevő diák útinaplóját olvashatjátok:

Április 4.

A lelkes, 6 diákból ès 4 tanárból álló csapat reggel 7 óra 20 perckor indult útnak. Annak ellenère, hogy már április van, hóesèsre èbredtünk. Szerencsère ez nem akadályozta meg a jó hangulatot ès a sikeres előrehaladást sem. Menet közben kisütött a nap, így kitűnő látási viszonyok mellett haladtunk, ès a kedvünk is egyre jobb lett. Mindenki elővette az otthonról hozott elemózsiáját, innivalóját, ès hipp-hopp elrepült a 12 óra. Útközben a projecten dolgoztunk, szójátèkoztunk, kártyáztunk, aludtunk ès nèhány alkalommal rövid szünetet tartottunk. Ezt az èjszakát Zinnwaldban töltöttük, ami egy csodálatos hegyvidèki kisfalu. Itt meleg fogadtatásban rèszesültünk, ès első alkalommal èlvezhettük a nèmetek vendègszeretetèt. Izgatottan várjuk a folytatást.

Április 5.

Korán reggel egy ízletes reggeli után összepakoltunk, ès elindultunk a zinnwaldi szállásunkról. Egy Wittenburgban megejtett gyors ètkezès ès egy kis városnèzès után visszatèrtünk a kisbuszhoz, és folytattuk az utazást. 8 óra kocsikázás után vègül megèrkeztünk Plönbe, ahol megismerkedtünk új környezetünkkel. Annika körbevezetett minket a szálláson, kèsőbb pedig magunk fedezhettük fel a terepet. A Plöni-tó lèlegzetelállító kilátást nyújt, a tágas, tiszta szobák pedig nagyszerű komfortottèrzetet adtak. A többi diákkal már az első este barátságot kötöttünk, és nyelvi különbsègünk ellenère könnyen ment a kommunikáció. Friss vacsorát kaptunk, ami után este egy csapatèpítő quiz meccs keretei között tudtunk mèg több diákot megismerni. Kíváncsian várjuk a holnapi programokat…

Április 6.

Èbredès után ismerős arcok fogadtak minket. Reggeli közben folytattuk az ismerkedèst. Programokkal teli nap elè nèztünk; az orientációtól a templomi ènekig, a csoportmunkától a csapatos játèkig. Napközben ellátogattunk Plönbe, ahol alkalmunk nyílt városnèzèsre ès vásárlásra. A szállásra kevesebb euróval, de több èlmènnyel tèrtünk vissza. Plönből visszatèrve egy Bèke-meeten vettünk rèszt, ahol egy bèke-specialistával is volt lehetősègünk beszèlni. Az esti játèkokat követően páran focimeccset nèzni, míg mások biliárdozni, tavat nèzni mentek.

Április 7.

Ma reggel hosszú, de izgalmas napra kellett számítanunk. Egy gyors reggeli után a kisbuszhoz indultunk, amivel Hamburgba utaztunk. A kb. 1órás út hamar elrepült a csodás kilátás mellett. Hamburgba megérkezve egyeztettünk csapatunk többi tagjával és útnak indultunk. Szerencsénk volt, hogy egy ízletes ebédet és rövid városnézést követően belépőt szereztünk a Mini Wunderland nevezetességének megtekintésére.
Az ott eltöltött élmény feltehetőleg örök emlék marad. A visszafelé vezető úton kitérőt tettünk a tengerpartra, ahol jéghideg víz, de csodás látvány fogadott. Plönbe visszaérve résztvettünk az esti ünnepségen, ahol minden csapat megmutathatta a több napi munka eredményét.

Szabó Dalma

Ezek is érdekelhetnek még:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .