Kossuthos diákok találkoztak az olimpiai bajnok úszónővel, Gyenge Valériával

Hogy, hogy nem, a Magyar Olimpiai Akadémia és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör rájött arra, hogy saját rendezvényei nem juthatnak olyan magaslatokba, mint azt szeretnék, hacsak…. Hacsak a nyíregyházi Kossuth-diákok jelenlétükkel nem járulnak hozzá ezen események fényének emeléséhez. Tudnak valamit ezek a pesti népek. Ha mást nem, azt biztosan, hogy mi itt a keleti végeken brutál komolyan vesszük az olimpiatörténetet.

A szíves invitálást, kicsit kéretve magunkat, elfogadtuk hát, és kilenc diákkal karöltve elindultunk a fővárosba. Az ötven százalékos jegy és a free wifi hívó szavának nem tudtunk ellenállni, így bűntudat nélkül lógtunk el az utolsó néhány óránkról és ültünk fel a Tokaj IC 22. kocsijába. Klasszikus huszonkettes csapdája? Ki tudja? Megyünk, mert visz a vérünk. Az indulás előtt még a mozdonyvezetőnek belebúgtuk a fülébe a bociszemű Katona Klári örökbecsűjét, ő pedig zokszó nélkül elvitt minket Zuglóba.

Most van itthon Gyenge Valéria, most kell őt élőben látni és meghallgatni. Ez az alkalom egyszeri és vissza nem térő, így nincs miről beszélni. Egy igazi olimpia őrült hagy csapot-papot és rohan hozsannát zengeni a dicső sporthőseinknek. Akkor hát volt értelme a közel ötéves munkálkodásomnak, mert kilenc kis tepertő már velem együtt rohan. Az odaút a szokásos módon zajlott. Elfogadható decibellel, de folyamatosan dolgoztak a bagólesők. A koloratúrszoprántól a kontratenorig bezárólag minden hangfekvésből záporoztak a TikTok-os, Instás és még ki tudja hány platformról származó, számomra teljesen érdektelen és értelmezhetetlen információk. Én meg kihalóban lévő embertípusként egy fizikailag létező könyvet olvastam. Persze voltak a mai korban szinte már szánalmasnak tűnő őskori játékok is: sakk, honfoglaló, Rubik-kígyó. Jó volt látni, hogy még érdekli a mai fiatalságot az ilyen szórakozási forma.

Az egyes jelzésű, Siemens gyártmányú, alacsonypadlós villamos, a Combino elvitt minket a Puskás Arénáig. Néhány perc séta után megérkeztünk az Őrnagy utcába a Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium épületéhez. Itt jött aztán az egyik ámulatból a másikba esés. A gimi egy kis múzeumként funkcionál. A folyosók, a termek mind-mind olimpiai jellegű relikviákkal vannak díszítve. Melengette a lelkem a látvány. Míg szemeztünk a tablókról ránk figyelő bajnokokkal, egyszer csak megjelent Vali néni. A szervezők éppen az iskolát mutatták be neki, amikor betoppantunk a színre.

Elképedés 2.0: mindannyiunknak egyesével bemutatkozott egy határozott kézfogás kíséretében. Fel sem ocsúdtunk az ámulatból, mire tízszer elhangzott a bűvös név, máris hívott minket, hogy kísérjük el az iskola bemutatójára. Mentünk utána és figyeltük sportos mozgását. Kádár Anna jegyezte meg, el sem hiszi, hogy egy kilencvenéves nővel sétálunk. Valóban korát meghazudtoló fizikummal suhant a flaszteren. A rövid korzózás után már várt ránk a berendezett terem. Nagy taps kíséretében léptünk be az ízlésesen felöltöztetett hangárba. Már-már magunkra vettük az ünneplést, amikor a szpíker bemondta, hogy: „Szeretettel üdvözlöm Gyenge Valéria olimpiai bajnoknőt!”

Kárpótlásként a köszöntések végén külön üdvözöltek minket, és jelenlétünket csodaként aposztrófálták. Ha ebben van is némi túlzás, jólesett a respekt. Mindezek után jöhetett a lényeg. Egy moderátor segítségével végig kísérhettük Vali néni sport- és civil pályafutását. Egy igazán nagy dolgokat elért és megélt asszony pályaképe rajzolódott ki előttünk. Számomra is újdonság volt, hogy íróként is alkotott. Első regénye a Két asszony élete címmel jelent meg, majd ezt követte az Ígéret című könyve. Szeretek olvasni, nem is kérdés, hogy ez a két könyv lesz a következő a sorban. Beszélt fotós munkájáról is. Mivel a gyereksereg fele médiás volt, gondolom, ők értették is, amit én nem. Domokos Kristóf fordította nekem a fotósszakmai zsargont. A találkozó végén a hallgatóság bátrabb fele kérdéseket tehetett fel a bajnoknőnek. Ebből is kivettük a részünket. Hadobás Nándi a rettenthetetlen kérdező szerepében tetszelgett, amikor is az egész plénum elé kiállva faggatta Vali nénit. Dagadt a mellem: a mi fiunk a Nándi gyerek. A végén az elmaradhatatlan fényképezés, és véget is ért a móka.

Már a vonaton ülünk, mikor ezeket a sorokat írom és az egész élmény már csak történelem. Számomra életre szóló. Remélem a gyerekeknek is!

U.i.: hívtak a szervezők. Hazavitték Vali nénit, aki még egy üdítőre felhívta a sofőrszolgálatot. Búcsúzásként azt üzente a közönségtalálkozón jelenlévőknek, hogy szép küldetés, hogy a rég elfeledett öreg obsitosokat visszarepítik virágzó ifjúkorukba és ápolják hős tetteiket.

Pazonyi György

A kalandban részt vettek: Kádár Anna, Kósa László, Tóth Evelin, Szurovcsák Panna, Elek Lara, Ragu Benjámin, Domokos Kristóf, Obsitos Attila, Hadobás Nándor.

Köszönjük Pazonyi György lelkes szervezését és beszámolóját, illetve a fiatalok érdeklődését!

Ezek is érdekelhetnek még:

 • 30 Éve újra
  A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumot 1806-ban alapították. Ebben a tanévben ünnepeljük, hogy 30 évvel ezelőtt újra a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába került iskolánk. Ebből az alkalomból kérdeztük jelenkori és régi diákjainkat az alma máter múltjáról, jelenéről.Continue Reading
 • Mindig úton vagyunk!
  Mindig úton vagyunk! A Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda fiataljaiként, többek között kossuthos diákokként képviseltük január 22. és 28. között Rzeszów városában Nyíregyházát. A Nemzetközi Projektek Szövetsége („INPRO”) szervezte ezt az Erasmus+ programot, ahol a közel 30 résztvevős csapattal kommunikációnk fejlesztésévelfoglalkoztunk a hét folyamán.Continue Reading
 • Továbbjutott a Kossuthos e-sport csapat a döntőbe
  Február 9-10. között megrendezésre a került a nyíregyházi gimnáziumok közötti League of Legends e-sport verseny előválogatója. A mérkőzés a Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában került megrendezésre a Zero2Hero e-sport akadémia szervezésében. Az előválogatón öt iskola vett részt.Continue Reading
 • Domokos Kristófot kérdeztük a Neumann-kupáról
  „Most értékesebb a bölcsesség az igazsággyöngynél, és nem fogható hozzá semmiféle drágaság” 2022. 10. 19-én megrendezésre került a Neumann János Informatikai Kupa, amelyről Domokos Kristóf adott nekünk interjút.Continue Reading
 • „Kossuthos levelezős verseny”
  Újabb sikeres verseny-évet zárt a „Kossuthos levelezős verseny”, ami 25 évvel ezelőtt indult útjára. Az első évben magyar nyelv és irodalomból küldtünk ki feladatlapokat a nyíregyházi általános iskolákba, melyeket kijavítva továbbítottunk a versenyzőknek. Az évek során egyre több tantárggyal szólítottuk meg a fiatalokat, illetve a megye általános iskoláiba is elküldtük … BővebbenContinue Reading

1 hozzászólás

 1. Hatalmas élmény volt számomra! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .