Kossuthos diákok találkoztak az olimpiai bajnok úszónővel, Gyenge Valériával

Hogy, hogy nem, a Magyar Olimpiai Akadémia és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör rájött arra, hogy saját rendezvényei nem juthatnak olyan magaslatokba, mint azt szeretnék, hacsak…. Hacsak a nyíregyházi Kossuth-diákok jelenlétükkel nem járulnak hozzá ezen események fényének emeléséhez. Tudnak valamit ezek a pesti népek. Ha mást nem, azt biztosan, hogy mi itt a keleti végeken brutál komolyan vesszük az olimpiatörténetet.

A szíves invitálást, kicsit kéretve magunkat, elfogadtuk hát, és kilenc diákkal karöltve elindultunk a fővárosba. Az ötven százalékos jegy és a free wifi hívó szavának nem tudtunk ellenállni, így bűntudat nélkül lógtunk el az utolsó néhány óránkról és ültünk fel a Tokaj IC 22. kocsijába. Klasszikus huszonkettes csapdája? Ki tudja? Megyünk, mert visz a vérünk. Az indulás előtt még a mozdonyvezetőnek belebúgtuk a fülébe a bociszemű Katona Klári örökbecsűjét, ő pedig zokszó nélkül elvitt minket Zuglóba.

Most van itthon Gyenge Valéria, most kell őt élőben látni és meghallgatni. Ez az alkalom egyszeri és vissza nem térő, így nincs miről beszélni. Egy igazi olimpia őrült hagy csapot-papot és rohan hozsannát zengeni a dicső sporthőseinknek. Akkor hát volt értelme a közel ötéves munkálkodásomnak, mert kilenc kis tepertő már velem együtt rohan. Az odaút a szokásos módon zajlott. Elfogadható decibellel, de folyamatosan dolgoztak a bagólesők. A koloratúrszoprántól a kontratenorig bezárólag minden hangfekvésből záporoztak a TikTok-os, Instás és még ki tudja hány platformról származó, számomra teljesen érdektelen és értelmezhetetlen információk. Én meg kihalóban lévő embertípusként egy fizikailag létező könyvet olvastam. Persze voltak a mai korban szinte már szánalmasnak tűnő őskori játékok is: sakk, honfoglaló, Rubik-kígyó. Jó volt látni, hogy még érdekli a mai fiatalságot az ilyen szórakozási forma.

Az egyes jelzésű, Siemens gyártmányú, alacsonypadlós villamos, a Combino elvitt minket a Puskás Arénáig. Néhány perc séta után megérkeztünk az Őrnagy utcába a Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium épületéhez. Itt jött aztán az egyik ámulatból a másikba esés. A gimi egy kis múzeumként funkcionál. A folyosók, a termek mind-mind olimpiai jellegű relikviákkal vannak díszítve. Melengette a lelkem a látvány. Míg szemeztünk a tablókról ránk figyelő bajnokokkal, egyszer csak megjelent Vali néni. A szervezők éppen az iskolát mutatták be neki, amikor betoppantunk a színre.

Elképedés 2.0: mindannyiunknak egyesével bemutatkozott egy határozott kézfogás kíséretében. Fel sem ocsúdtunk az ámulatból, mire tízszer elhangzott a bűvös név, máris hívott minket, hogy kísérjük el az iskola bemutatójára. Mentünk utána és figyeltük sportos mozgását. Kádár Anna jegyezte meg, el sem hiszi, hogy egy kilencvenéves nővel sétálunk. Valóban korát meghazudtoló fizikummal suhant a flaszteren. A rövid korzózás után már várt ránk a berendezett terem. Nagy taps kíséretében léptünk be az ízlésesen felöltöztetett hangárba. Már-már magunkra vettük az ünneplést, amikor a szpíker bemondta, hogy: „Szeretettel üdvözlöm Gyenge Valéria olimpiai bajnoknőt!”

Kárpótlásként a köszöntések végén külön üdvözöltek minket, és jelenlétünket csodaként aposztrófálták. Ha ebben van is némi túlzás, jólesett a respekt. Mindezek után jöhetett a lényeg. Egy moderátor segítségével végig kísérhettük Vali néni sport- és civil pályafutását. Egy igazán nagy dolgokat elért és megélt asszony pályaképe rajzolódott ki előttünk. Számomra is újdonság volt, hogy íróként is alkotott. Első regénye a Két asszony élete címmel jelent meg, majd ezt követte az Ígéret című könyve. Szeretek olvasni, nem is kérdés, hogy ez a két könyv lesz a következő a sorban. Beszélt fotós munkájáról is. Mivel a gyereksereg fele médiás volt, gondolom, ők értették is, amit én nem. Domokos Kristóf fordította nekem a fotósszakmai zsargont. A találkozó végén a hallgatóság bátrabb fele kérdéseket tehetett fel a bajnoknőnek. Ebből is kivettük a részünket. Hadobás Nándi a rettenthetetlen kérdező szerepében tetszelgett, amikor is az egész plénum elé kiállva faggatta Vali nénit. Dagadt a mellem: a mi fiunk a Nándi gyerek. A végén az elmaradhatatlan fényképezés, és véget is ért a móka.

Már a vonaton ülünk, mikor ezeket a sorokat írom és az egész élmény már csak történelem. Számomra életre szóló. Remélem a gyerekeknek is!

U.i.: hívtak a szervezők. Hazavitték Vali nénit, aki még egy üdítőre felhívta a sofőrszolgálatot. Búcsúzásként azt üzente a közönségtalálkozón jelenlévőknek, hogy szép küldetés, hogy a rég elfeledett öreg obsitosokat visszarepítik virágzó ifjúkorukba és ápolják hős tetteiket.

Pazonyi György

A kalandban részt vettek: Kádár Anna, Kósa László, Tóth Evelin, Szurovcsák Panna, Elek Lara, Ragu Benjámin, Domokos Kristóf, Obsitos Attila, Hadobás Nándor.

Köszönjük Pazonyi György lelkes szervezését és beszámolóját, illetve a fiatalok érdeklődését!

Ezek is érdekelhetnek még:

 • 2024 LABDARÚGÓ-EB
  A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság – vagy egyszerűen Euro 2024 – lesz a 17. Európa-bajnokság, amely az UEFA által szervezett, négyévente megrendezésre kerülő, férfi labdarúgó-válogatottjai számára kiírt Európa-bajnokság. A tornát 2024. június 14. és július 14. között rendezik Németországban és ezen az Európa-bajnokságon Magyarország is részt fog venni. Hat csoport lesz:Olvasd tovább
 • A Magyar Parasport Napja előtt két nappal – 2024.02.20.
  Ugrándozok az időben, ahogy máskor is szoktam. Erről már senki és semmi nem tud leszoktatni, mégiscsak a Vissza a jövőbe trilógián nőttem fel. Akkor hát irány kettőezer-tizenhét decembere! A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül határozatba foglalta a Magyar Sport, a Magyar Parasport, a Magyar DiáksportOlvasd tovább
 • „Az Aranycsapat és a magyar futball története” című vetélkedőről
  Már megint késésben vagyok. Egy csomó dologról nem értekeztem, ami sport, testnevelés, sporttörténet, olimpiatörténet és Kossuth. Lehet, hogy nem is Pazonyi György a becsületes nevem, hanem Pató Pál? Bármi előfordulhat és annak az ellenkezője is.Olvasd tovább
 • Szertorna
  A szertorna különböző jellegű és különböző szereken bemutatott gyakorlatokból álló összetett sportág. Fiúk és lányok egyaránt űzhetik, részben eltérő szereken. A szertornán kívül a tornasportok közé tartozik még a ritmikus gimnasztika, a trambulin, az akrobatikus torna és az aerobik, de a torna alapokra a legjobban a fitkid hasonlít.Olvasd tovább
 • Továbbjutott a Kossuthos e-sport csapat a döntőbe
  Február 9-10. között megrendezésre a került a nyíregyházi gimnáziumok közötti League of Legends e-sport verseny előválogatója. A mérkőzés a Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában került megrendezésre a Zero2Hero e-sport akadémia szervezésében. Az előválogatón öt iskola vett részt.Olvasd tovább

1 hozzászólás

 1. Hatalmas élmény volt számomra! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .