„Az Úr érkezése” országos ökumenikus szavalóverseny

2022. április 8-án huszonnyolcadik alkalommal rendezte meg a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium az egykori igazgatója, dr. Bánszki István által indított országos szavalóversenyt.

Örömünnepre gyűlünk ilyenkor össze, hiszen idén is a magyar költészet napjához közeli időpontban találkoztunk, hogy így is tisztelegjünk halhatatlan költőink előtt.

Két éven keresztül az egészségügyi helyzet megakadályozta, hogy személyesen találkozzunk. Tavaly úgy döntöttünk, nem hagyjuk, hogy megszakadjon iskolánk szép hagyománya: online versmondóversenyt hirdettünk. Idén azonban semmi sem gördíthetett akadályt a jelenléti megmérettetés elé.

A rendezvény Bozorády Ildikó lelkészi megnyitójával vette kezdetét, majd a gimnázium igazgatója, Babicz Gyöngyi köszöntötte a vendégeket: egy év telt el azóta, hogy a verseny megálmodója és fővédnöke a szavalóverseny eredményhirdetésének reggelén távozott közülünk. Lehetetlen úgy indítani rendezvényünket, hogy ne emlékeznénk meg róla.

A versenyzők és a közönség megismerte a zsűri tagjait: a zsűri elnöke: Majorosné Lasányi Ágnes, az Evangélikus Pedagógiai Intézet igazgatója, Dr. Kührner Éva, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának főkönyvtárosa, Tóth Katalin, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium magyartanára, szaktanácsadó, Gregersen-Labossa György, a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület megválasztott elnöke. Elnök úr köszöntőjében megemlékezett Túrmezei Erzsébet szellemi örökségéről, hiszen a 110 éve született evangélikus diakonissza, költőnő tiszteletére szerveztük a nap programjait.

Rendezvényünk díszvendége Túrmezei Erzsébet keresztlánya, Magna Mária volt, aki nemcsak megtisztelte jelenlétével iskolánkat, hanem fényképeket is hozott, melyeken a költőnő családi körben látható, illetve olyan kötetet is mutatott, melynek ajánlását Túrmezei Erzsébet írta szeretteinek.

A szavalóverseny színvonalát emelte, hogy a megmérettetéssel egyidőben iskolánkba érkezett a Túrmezei Erzsébet életútját bemutató kiállítás, melyet a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület munkatársai állítottak össze. Képviseletükben Gregersen-Labossa György elnök úron kívül Madocsai Dániel, az Egyesület elnökségi tagja és ügyvezetője is megjelent körünkben. A kiállítás anyaga április 9-től az Evangélikus Nagytemplomban látható.

Kondor Boglárka, az Evangélikus Országos Múzeum múzeumpedagógusának előadása „A Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület története és Túrmezei Erzsébet diakonissza-költőnő életútja” címet viselte. Büszkén hallgattuk a tehetséges phd-hallgatót, hiszen egykor ő is kossuthos diák volt.

Ezután vette kezdetét a szavalóverseny, melyre a versenyzők két költeménnyel készültek: a kötelező verset Túrmezei Erzsébettől választották, a szabadon választott művek esetében a diákok figyelmébe ajánlottuk Nemes Nagy Ágnes, 100 éve született költőnőnk alkotásait.

Az idei év azért is volt különleges, mert a hagyományos szavalóversenyt kiegészítettük két új kategóriával: versillusztrációkkal és megzenésített versekkel is indulhattak a diákok. A versillusztrációk bármilyen technikával készülhettek, akár fotózással is. Rendkívül kreatív alkotásokat juttattak el hozzánk a diákok. A megzenésített vers kategóriájában két kamarakórus indult a miskolci és a nyíregyházi evangélikus iskolák képviseletében, előadásuk a versek bemutatását színesítette.

Az Úr érkezése már több éve az Evangélikus Pedagógiai Intézet magyar nyelv és irodalom tantárgygondozói szakmai programjával is kiegészül. A magyartanári ankét témája Túrmezei Erzsébet helye az evangélikus irodalomoktatásban. Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna, tantárgygondozó előadásában végigvezette az általános és középiskolai évfolyamokon, hogyan integrálhatják a magyartanárok Túrmezei Erzsébet költészetét a tananyagba. Előadásában a tantárgyi kapcsolódásokra is kitért. Szilágyi Ágnes, pedagógus-gyakornok Kahoot-bemutatója szorosan kapcsolódott az előadáshoz, hiszen bevonta a nézőtéren jelenlévő diákokat és felnőtteket a tananyag játékos számonkérésének lehetőségébe.

A zsűritagok egyeztették álláspontjaikat és meghozták a döntésüket.

Versmondóverseny:

 1. hely: Fejér Orsolya – Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest
 2. hely: Makkai Melinda – Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakszolgálat, Miskolc
 3. hely – megosztott:
  Vecsei Emma – Budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium
  Tóth Melinda – Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium

Különdíj: Márkus Boróka – Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Kollégium, Sopron

Közönségdíj: Tóth Melinda – Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium

Az illusztrációverseny eredményei:

 1. hely: Lánczi Viktória – Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakszolgálat, Miskolc
 2. hely: Gajdos Flóra – Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakszolgálat, Miskolc
 3. hely: – Major Patrícia – Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium

Különdíj: Marton Nóra Anett – Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas

A megzenésített versek kategóriában két iskola diákjai jelentkeztek a versenyre:

Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakszolgálat, Miskolc
A kórus vezetője: Kormány Attila

Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium
A kórus vezetője: Bozorády Ildikó, mentortanára: Veczán Emese

Köszönjük az Evangélikus Pedagógiai Intézet munkatársainak, hogy idén is velünk voltak gimnáziumunk kulturális rendezvényén. Támogatásuk nagy segítséget jelent mind az előkészületek megszervezésében, mind a lebonyolításban.

Nagy tiszteletünk az induló iskoláknak, versenyzőknek és felkészítő tanároknak, hiszen csaknem két év online oktatás után vállalták a felkészülést, a jelenlévő iskolák a hosszú utazást és versenyzést, nem vesztették el motivációjukat a versmondás, a megmérettetés iránt.

Gratulálunk minden versenyzőnek!

Ezek is érdekelhetnek még:

 • „Kossuthos levelezős verseny”
  Február 3-án csaknem 300 diák részvételével zajlott le a „Kossuthos levelezős verseny”, melyen a megye 7. és 8. osztályos diákjai vettek részt. Az 56 iskola diákjai 9 tantárgyból mérhették össze tudásukat, a legjobbakat oklevéllel és könyvvásárlási utalvánnyal jutalmaztuk.Continue Reading
 • Cantemus kórus
  Tehetséges diákjaink: Gulyás Zsófia (4/12.A) és Kovács Mikolt (4/11.C) a Nyíregyházi Cantemus Kórus a XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválhoz kapcsolódó mesterkurzus nyitányaként jótékonysági hangversenyt rendezett, melynek bevételét a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata polgármesterének javaslata és kérése szerint a városban tanuló, tehetséges diákok számára  ajánlották fel.Continue Reading
 • Jótékonysági vásár a Kossuthban
  Iskolánk szép hagyománya, hogy az adventi időszakban jótékonysági vásárt szervez, melynek kedvezményezettjei azok a kossuthos diákok, akik nehezebb anyagi körülmények között várják az ünnepeket.Continue Reading
 • Utazás az Erasmus+-szal
  Az Erasmus+ Verschiedene Kulturen-Gemeinsame Identität program keretében hat diákból és két tanárból álló csoportunk 2022. december 4-től 10-ig Romániában, Szatmárnémetiben töltött egy hetet a Johann Ettinger Német Líceumban.Continue Reading
 • Gyertyagyújtás  Nyíregyházán
  Városunk főterén evangélikus oktatási intézményeink óvodásai és diákjai szolgáltak a hagyományos ádventi gyertyagyújtás első alkalmán. A Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, valamint a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium képviseletében közel 60 diák készült, hogy az ádventi időszak kezdetén Isten szeretetének üzenetét hirdesse.Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .