Idétlen időkig

AVAGY A METEOROLÓGUS, AKI MEGTANULT ÖNZETLEN LENNI

Színdarabot írni és azt színpadra vinni sosem volt egyszerű feladat. Akkor meg kifejezetten nem az, ha alapja egy igazi klasszikus, legyen szó irodalmi műről vagy akár filmről. Kovács Illés mégis erre vállalkozott, mikor 2022-ben az 1993-as Idétlen időkig című filmet a sokszoros díjnyertes Broadway-musical alapján terjesztette a nyíregyházi közönség elé. De miről is szól a mű? Mit kell tudnia azoknak, akik meg akarják nézni ezt az alkotást, akár színházi előadásban, akár a képernyőről?

A történet középpontjában a harmincas éveit taposó meteorológus, Phil Connors áll, aki immár negyedik alkalommal látogat el Punxsutawney-ba, hogy tudósítson az évenként egyszer megrendezésre kerülő mormota-napon. Bár a kisváros életében ez jelentőségteljes nap, hiszen ekkor tudják meg, hány hétig tart még a tél, Phil egyetlen célja minél hamarabb elkészíteni a riportot és elhagyni a várost. Azonban a hirtelen érkező hóvihar keresztbe húzza a számításait, így a gyártásvezetőjével, Ritával és az operatőrrel, Larryvel még egy napot Punxsutawney-ban kell maradniuk.

Másnap Phil a távozás reményével ébred, azonban ahogy kilép a szobájából, hamar rájön, hogy valami nincs rendben. Ismét február 2-a van, mormota-nap. Ez pedig a következő nap is megismétlődik, majd újra és újra; minden nap február 2-a. A kezdeti lelkesedése, mely abból fakad, hogy bármit megtehet következmények nélkül, hamar alábbhagy, mikor rádöbben, talán örökre ezen a helyen ragad, ebben a 24 órában. Elkeseredésében az öngyilkossággal is megpróbálkozik, de ekkor sem jár sikerrel, másnap reggel ugyanúgy az ágyában találja magát.

Egy időhurokba kerül, melyből kezdetben úgy tűnik, nincs menekvés. Azonban ahogy lassan lejjebb ad cinikus és önző jelleméből és élete új pályára kerül, melyben az önzetlen szeretet áll a középpontban, Phil megtanulja, hogy más emberek segítése mindig célravezetőbb, mint a keserű hozzáállás. Ez a szórakoztató jellemfejlődés pedig akkor éri el tetőpontját, mikor önmagát teljesen feladva arra szánja ismétlődő 24 óráját, hogy jobbá tegye a kezdetben szívből utált kisváros lakóinak életét, ezáltal pedig ő is jobb emberré válik.

A rendező hűen követte az eredeti forgatókönyvet, és profi módon oldotta meg a rizikós jeleneteket, melyek színpadi előadása akadályokba ütközhet. A darab kellően kitöltötte a rendelkezésre álló három órát, és bár a történet az események ismétlésére alapszik, mégsem vált unalmassá. A színmű megfelelően válogatott a komoly és humoros témák között, modern feldolgozásából adódóan pedig mai társadalmi kérdésekkel is foglalkozott. A pozitívumok listájára írhatjuk még a zenekar kimagasló munkáját és a kifogástalan színészi játékot is. A színészek szinte pontosan játszották el újra és újra ugyanazokat a jeleneteket, egyaránt remekül alakítva és ragyogóan énekelve, miközben követték a bonyolultabbnál bonyolultabb koreográfiákat is.

Az eredetileg Billy Murray által játszott meteorológus szerepére jobbat nem is lehetett volna találni Gulácsi Tamásnál, aki egyszerre tudta hozni a beképzelt és önző, valamint a segítőkész, kiábrándult férfit. És akkor az énekhangjáról még nem is ejtettünk szót. Külön megemlíteném még a díszletet, mely alig állt néhány elemből, mégis képes volt számos különböző helyszín megjelentetésére, mindezt igazán kreatív módon. Számos pozitív jelzővel illethetném még a darabot, azonban a sok jó elem ellenére mégis akadt egy-két kivetnivaló. Egyrészt a színdarab olyan szereplőknek tulajdonított nagy jelentőséget, akik nem vitték tovább az eseményeket, ezzel időt rabolva Phil jellemfejlődésétől.

Továbbá, mint musical sem ütötte meg számomra a mércét. A dalok nem voltak elég fülbemászók, ezáltal sok esetben erőltetettnek éreztem őket, valamint a Punxsutawney-i lakosok optimista, kissé naiv hozzáállását is inkább idegesítő, mint bohókás irányba formálta. Számomra mégis a legnagyobb csalódást Rita karaktere okozta. A filmbeli magabiztos és humoros nő helyett egy bizonytalan, szerelem-orientált lányt kaptunk, aki minden második jelenetben azt hangoztatta, mennyire vágyik a szőke hercegére. Így erőteljesebbnek éreztem a feminista hangvételt -azaz hogy minden férfi szemét- mint a történet valódi üzenetét: hogy milyen problémákhoz vezethet az önzés, és hogy az élet nem ér semmit, ha hiányzik belőle a másokkal szembeni önfeláldozás és a szeretet.

Összevetve a pozitívumokat és negatívumokat elmondható, hogy kaptunk itt hideget-meleget, mégsem mondanám, hogy a darab rossz szájízt hagyott maga után. Én legalábbis minden bírálható elem ellenére igazán szívmelengető színdarabként éltem meg ezt a majdnem három órát, és ha újból nem is nézném meg, őszintén ajánlom mindenkinek, hogy váltson jegyet rá.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Stephen King: Halálsoron kritika
  A Halálsoron A remény rabjai alkotójának egyik legkiválóbb filmje, Tom Hanks főszereplésével és Stephen King filmadaptációjából készült. A film egy drámai, krimi jellegű megható produkció, ami egyben megmutatja a kegyetlen valóságot. Stephen King méltatta a filmet, és a művei közül ezt tartotta a legjobb adaptációnak. Tom Hanks is kiváló főszereplőjeContinue Reading
 • Szerelem van a levegőben
  A Sel Cal Kapimi török sorozat, az RTL-en pedig Szerelem van a levegőben néven fut. A sorozat 52 bölümből áll (2 órás), nálunk 156 (45 perces) részre bontották. A 2 főszereplő Hande Erçel (Eda) és Kerem Bursin (Serkan). Törökországban 2020. június 8-tól sugározzák, Magyarországon csak 2021. augusztus 23-tól kezdték elContinue Reading
 • Új Star Wars sorozat! The Book of Boba Fett
  A The Book of Boba Fett a Star Wars világának második élőszereplős sorozata. 2021. december 29-én indult el Amerikában a Disney+-on. Magyar szinkron egyelőre nincs, mert Magyarország nem rendelkezik Disney+-szal, de ez 2022-ben meg fog változni.Continue Reading
 • Hirtelen 30
  Figyelem!! A következő cikk a film cselekményét is tartalmazza! A film eredeti címe 13 Going on 30. A 2004-ben készült amerikai romantikus vígjáték rendezője Gary Winick. A főszerepet Jennfier Garner játssza.Continue Reading
 • Euphoria – Komoly témák, új szemszög
  Az Euphoria (magyar nevén Eufória) egy 2019-ben bemutatott tinidráma, melyet Sam Lewison készített az azonos nevű izraeli sorozat alapján. A sorozat 2019 júniusában indult az HBO-n , és akkora siker volt, hogy ugyanebben az évben, júliusban bejelentették, hogy jön a 2. évad.Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .