Idétlen időkig

AVAGY A METEOROLÓGUS, AKI MEGTANULT ÖNZETLEN LENNI

Színdarabot írni és azt színpadra vinni sosem volt egyszerű feladat. Akkor meg kifejezetten nem az, ha alapja egy igazi klasszikus, legyen szó irodalmi műről vagy akár filmről. Kovács Illés mégis erre vállalkozott, mikor 2022-ben az 1993-as Idétlen időkig című filmet a sokszoros díjnyertes Broadway-musical alapján terjesztette a nyíregyházi közönség elé. De miről is szól a mű? Mit kell tudnia azoknak, akik meg akarják nézni ezt az alkotást, akár színházi előadásban, akár a képernyőről?

A történet középpontjában a harmincas éveit taposó meteorológus, Phil Connors áll, aki immár negyedik alkalommal látogat el Punxsutawney-ba, hogy tudósítson az évenként egyszer megrendezésre kerülő mormota-napon. Bár a kisváros életében ez jelentőségteljes nap, hiszen ekkor tudják meg, hány hétig tart még a tél, Phil egyetlen célja minél hamarabb elkészíteni a riportot és elhagyni a várost. Azonban a hirtelen érkező hóvihar keresztbe húzza a számításait, így a gyártásvezetőjével, Ritával és az operatőrrel, Larryvel még egy napot Punxsutawney-ban kell maradniuk.

Másnap Phil a távozás reményével ébred, azonban ahogy kilép a szobájából, hamar rájön, hogy valami nincs rendben. Ismét február 2-a van, mormota-nap. Ez pedig a következő nap is megismétlődik, majd újra és újra; minden nap február 2-a. A kezdeti lelkesedése, mely abból fakad, hogy bármit megtehet következmények nélkül, hamar alábbhagy, mikor rádöbben, talán örökre ezen a helyen ragad, ebben a 24 órában. Elkeseredésében az öngyilkossággal is megpróbálkozik, de ekkor sem jár sikerrel, másnap reggel ugyanúgy az ágyában találja magát.

Egy időhurokba kerül, melyből kezdetben úgy tűnik, nincs menekvés. Azonban ahogy lassan lejjebb ad cinikus és önző jelleméből és élete új pályára kerül, melyben az önzetlen szeretet áll a középpontban, Phil megtanulja, hogy más emberek segítése mindig célravezetőbb, mint a keserű hozzáállás. Ez a szórakoztató jellemfejlődés pedig akkor éri el tetőpontját, mikor önmagát teljesen feladva arra szánja ismétlődő 24 óráját, hogy jobbá tegye a kezdetben szívből utált kisváros lakóinak életét, ezáltal pedig ő is jobb emberré válik.

A rendező hűen követte az eredeti forgatókönyvet, és profi módon oldotta meg a rizikós jeleneteket, melyek színpadi előadása akadályokba ütközhet. A darab kellően kitöltötte a rendelkezésre álló három órát, és bár a történet az események ismétlésére alapszik, mégsem vált unalmassá. A színmű megfelelően válogatott a komoly és humoros témák között, modern feldolgozásából adódóan pedig mai társadalmi kérdésekkel is foglalkozott. A pozitívumok listájára írhatjuk még a zenekar kimagasló munkáját és a kifogástalan színészi játékot is. A színészek szinte pontosan játszották el újra és újra ugyanazokat a jeleneteket, egyaránt remekül alakítva és ragyogóan énekelve, miközben követték a bonyolultabbnál bonyolultabb koreográfiákat is.

Az eredetileg Billy Murray által játszott meteorológus szerepére jobbat nem is lehetett volna találni Gulácsi Tamásnál, aki egyszerre tudta hozni a beképzelt és önző, valamint a segítőkész, kiábrándult férfit. És akkor az énekhangjáról még nem is ejtettünk szót. Külön megemlíteném még a díszletet, mely alig állt néhány elemből, mégis képes volt számos különböző helyszín megjelentetésére, mindezt igazán kreatív módon. Számos pozitív jelzővel illethetném még a darabot, azonban a sok jó elem ellenére mégis akadt egy-két kivetnivaló. Egyrészt a színdarab olyan szereplőknek tulajdonított nagy jelentőséget, akik nem vitték tovább az eseményeket, ezzel időt rabolva Phil jellemfejlődésétől.

Továbbá, mint musical sem ütötte meg számomra a mércét. A dalok nem voltak elég fülbemászók, ezáltal sok esetben erőltetettnek éreztem őket, valamint a Punxsutawney-i lakosok optimista, kissé naiv hozzáállását is inkább idegesítő, mint bohókás irányba formálta. Számomra mégis a legnagyobb csalódást Rita karaktere okozta. A filmbeli magabiztos és humoros nő helyett egy bizonytalan, szerelem-orientált lányt kaptunk, aki minden második jelenetben azt hangoztatta, mennyire vágyik a szőke hercegére. Így erőteljesebbnek éreztem a feminista hangvételt -azaz hogy minden férfi szemét- mint a történet valódi üzenetét: hogy milyen problémákhoz vezethet az önzés, és hogy az élet nem ér semmit, ha hiányzik belőle a másokkal szembeni önfeláldozás és a szeretet.

Összevetve a pozitívumokat és negatívumokat elmondható, hogy kaptunk itt hideget-meleget, mégsem mondanám, hogy a darab rossz szájízt hagyott maga után. Én legalábbis minden bírálható elem ellenére igazán szívmelengető színdarabként éltem meg ezt a majdnem három órát, és ha újból nem is nézném meg, őszintén ajánlom mindenkinek, hogy váltson jegyet rá.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Dűne: Második rész – vélemény
  2024. március 14-én megjelent Magyarországon is a Dűne: Második rész. Beteljesítette az elvárásokat? Frank Herbert 1965-ös Dűne című regénye adaptációjából készült filmsorozat. Az Érkezés és a Szárnyas fejvadász alkotója rendezte ezt a mesterművet is, Denis Villeneuve. Filmzenéje készítésében fantasztikus munkát végzett Hans Zimmer.Olvasd tovább
 • Ajánló a The Boys című sorozathoz
  A The Boys egy amerikai szatirikus televíziós sorozat, amely jelenleg a Prime Video kínálatában tekinthető meg. Idén júniusban immár a negyedik évada fog megérkezni a platformra, valamint tavaly ősszel Gen-V címmel egy spin-off sorozattal is gazdagodott a The Boys világa. A széria nagy népszerűségnek örvend, hiszen a lényege, hogy aOlvasd tovább
 • The Last of US
  A The Last of Us eredetileg egy videojáték sorozat. Viszont készítettek belőle egy izgalmas filmsorozatot, aminek eddig csak évadát láthattuk.Olvasd tovább
 • Marilyn Monroe
  Marilyn Monroe (született: Norma Jeane) 1926. június 1-jén született Los-Angelesben.Amerikai színésznő, énekesnő és fotómodell. Anyja, Gladys Pearl Baker harmadik gyerekeként született.Olvasd tovább
 • Obi-Wan Kenobi
  Az Obi-Wan Kenobi 2022-ben bemutatott amerikai kalandsorozat, amely a Star Wars-franchise harmadik élőszereplős tévésorozata. A sorozat 2022. május 27-én indult el az Egyesült Államokban a Disney+-on, Magyarországon ugyanebben az évben, június 14-én indult el.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .