A lovasok és a november

Számomra érthetetlen okokból a november a legtöbb lovas számára szinte rémálom, méghozzá azért, mert ilyenkor a lovasok egészen november végéig nem használnak kengyeleket, ami sokak számára nehézséget okoz. Nekem volt már részem ebben a “hagyományban”, és erről az élményemről szeretnék kicsit mesélni.

A kengyel nélküli lovaglás előnyei

A legtöbb lovas mind futószáron és kengyel nélkül kezdte a lovaglást, és nekem már csak ezért is homályos, hogy miért nem szeretik olyan sokan a kengyel nélküli lovaglást. Ilyenkor az embernek javul az egyensúlyérzéke és a nyeregben való ülése is sokkal stabilabb lesz. Ez sokban javíthatja a lovas teljesítményét is. A fő előnye, ha a lovas lovaglás közben elveszti a kengyelét, nem kell azt egyből félbehagynia, hanem stabilan meg tud maradni a lovon, míg újból megkeresi azt. 

Saját tapasztalataim

Nem olyan régen én is részt vettem egy kengyel nélküli edzésen. Számomra sokkal nagyobb biztonságot jelentett a kengyel nélküli lovaglás, sokkal magabiztosabb voltam a lovon, és úgy éreztem, a teljesítményem is sokkal jobb volt.

A kengyel nélküli lovaglás társa

Talán ez a fő időszak, amikor mindenki kedvenc voltizs hevedere, más néven tornász hevedere előkerül a nyerges mélyéről. Amikor a lovas voltizs hevederrel dolgozik, szinte már olyan, mintha szőrén ülné meg a lovat. Ezt legtöbbször a kezdő lovasoknál szokták alkalmazni, de tornászok is sokszor használják, illetve arra is jó, hogy egy már haladó lovas fejlessze az ülését.

Én csak ajánlani tudom azoknak, akiknek még van mit javítaniuk az ülésükön, az egyensúlyukon és a testtartásukon. Nagyon sok ember számára ijesztő , de egyáltalán nem kell tőle félni, bátran vágjatok bele ti is!

Minden lovastársamnak kellemes novembert kívánok!

Szakos Petra

Ezek is érdekelhetnek még:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .