A lovasok és a november

Számomra érthetetlen okokból a november a legtöbb lovas számára szinte rémálom, méghozzá azért, mert ilyenkor a lovasok egészen november végéig nem használnak kengyeleket, ami sokak számára nehézséget okoz. Nekem volt már részem ebben a “hagyományban”, és erről az élményemről szeretnék kicsit mesélni.

A kengyel nélküli lovaglás előnyei

A legtöbb lovas mind futószáron és kengyel nélkül kezdte a lovaglást, és nekem már csak ezért is homályos, hogy miért nem szeretik olyan sokan a kengyel nélküli lovaglást. Ilyenkor az embernek javul az egyensúlyérzéke és a nyeregben való ülése is sokkal stabilabb lesz. Ez sokban javíthatja a lovas teljesítményét is. A fő előnye, ha a lovas lovaglás közben elveszti a kengyelét, nem kell azt egyből félbehagynia, hanem stabilan meg tud maradni a lovon, míg újból megkeresi azt. 

Saját tapasztalataim

Nem olyan régen én is részt vettem egy kengyel nélküli edzésen. Számomra sokkal nagyobb biztonságot jelentett a kengyel nélküli lovaglás, sokkal magabiztosabb voltam a lovon, és úgy éreztem, a teljesítményem is sokkal jobb volt.

A kengyel nélküli lovaglás társa

Talán ez a fő időszak, amikor mindenki kedvenc voltizs hevedere, más néven tornász hevedere előkerül a nyerges mélyéről. Amikor a lovas voltizs hevederrel dolgozik, szinte már olyan, mintha szőrén ülné meg a lovat. Ezt legtöbbször a kezdő lovasoknál szokták alkalmazni, de tornászok is sokszor használják, illetve arra is jó, hogy egy már haladó lovas fejlessze az ülését.

Én csak ajánlani tudom azoknak, akiknek még van mit javítaniuk az ülésükön, az egyensúlyukon és a testtartásukon. Nagyon sok ember számára ijesztő , de egyáltalán nem kell tőle félni, bátran vágjatok bele ti is!

Minden lovastársamnak kellemes novembert kívánok!

Szakos Petra

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Pazonyi György fantasztikus beszámolója a MATE Cross RunTerep akadályfutó MEFOB versenyről
  Véletlenek márpedig nincsenek. Ennek folyományaként előbb-utóbb el kellett jönnie ennek a pillanatnak. Nevezetesen, hogy jobb későn, mint soha alapon, ötvenévesen részt vehettem a terep akadályfutó Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságon.Olvasd tovább
 • Chris Bumstead
  14 évesen kezdett el edzeni, most a Mr. Olympia háromszoros világbajnoka.Olvasd tovább
 • “Rossi varázsló”
  Rossi varázsló – hangzott el a TV-ben röpke fél éve, de ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük onnan,hogy egy drámai izlandi meccsen a magyar válogatott Negó és Szoboszlai góljával kijutott az EB-re. A magyar válogatott a sorsolás után nem igazán volt boldog, hiszen bekerültünk az úgynevezett “Halál-csoportba”, azaz Portugália, Franciaország, NémetországOlvasd tovább
 • Súlyemelés ismertető
  A súlyemelés olyan nehézatlétikai sportág, ahol a cél a lehető legnagyobb súly rögzített szabályrendszer szerinti fej fölé emelése. A versenyzők két fogásnemben, szakításban és lökésben mérik össze erejüket. Fogásnemenként 3 gyakorlat áll rendelkezésükre, és a fogásnemenként elért két legnagyobb emelés összege alapján hirdetnek eredményt.Olvasd tovább
 • Csillagösvényesek nyílzápora
  Az íjak nagy szerepet játszottak a harcokban. A honfoglaló magyarok ismertek voltak nyilaikról, a népek még az imádságukba is belefoglalták: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”Az íjászatnak 7 szakága van Magyarországon: -futás-, lovas-, pálya-, terep-, történelmi, vadászíjász és 3D szakág.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .