„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”

A II. világháború utáni kommunista terror, a szovjet mintára működő államgépezet egy olyan rendszert épített ki, ami félelemre épült. Egy olyan rendszert, ahol mindenkinek kétszer is meg kellett gondolnia, hogy kivel, miről beszél, hogy kinek mit mond, mert elég volt egyetlen meggondolatlan kijelentés, hogy éjjel megjelenjen az a bizonyos rettegett, fekete autó.

Míg a mozik híradói a szocializmust építő sztahanovistákról zengtek hamis ódákat, addig embereket hurcoltak el bírósági végzés nélkül – bárkit, bármiért bebörtönözhettek, megkínozhattak, és az emberek hétköznapi életét még keserűbbé tette a kötelező beszolgáltatás, a padlássöprés, a kitelepítés.

 „Éltünk vágyakozásban az enyhület után, de szomjúságunkban itthon a hazugság italát nyújtották nekünk, a világ pedig kotyvasztott főzetekkel kábított minket – emlékezett vissza Tamási Áron.

Minden diktatúra legfontosabb eszköze a terror, a megfélemlítés, a zsarnok csak így képes fenntartani a hatalmát, de ebben rejlik minden diktatúra végzete is: abban a pillanatban, amikor a félelem megszűnik, kártyavárként omlik össze.

1956-ban megszűnt a félelem. Márai Sándor szavaival élve „Meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta, elég volt!”. Egyszerre dobbant minden magyar szíve, és ebbe beleremegett az egész rendszer.

A forradalmat ugyan vérbe fojtották, a szabadságért küzdő hősöket jeltelen sírokba, arccal a föld felé fordítva, összekötözve hantolták el, de a forradalom bukásában is győzelmet aratott.

A barbár megtorlás nem volt képes sárba tiporni 56 szellemiségét, a valódi győzelem utólag született: már nem lehetett visszatérni a forradalom előtti időkhöz, a forradalom egyszerűen megkerülhetetlenné vált, hiába hazudtak róla később bármit is. 56 halálos sebet ütött a diktatúrán, még ha ezt akkor nem is érezte. Az emberség, a szabadság mégiscsak felülkerekedett.

Ránk, pedagógusokra komoly feladat hárul: meg kell ismertetnünk 56 hőseinek történetét, nem szabad engednünk, hogy feledésbe merüljön az áldozatuk, mert a diákjaink csak így érthetik meg, hogy mekkora kincs a szabadság. Meg kell tanítanunk nekik Bibó István szavait: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” Később az ő feladatuk lesz, hogy megtanítsák majd gyermekeiknek: a szabadságot nem adják ingyen, és minden egyes nap, újra és újra meg kell küzdeni érte.

Siska Péter
tanár

Ezek is érdekelhetnek még:

 • 30 Éve újra
  A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumot 1806-ban alapították. Ebben a tanévben ünnepeljük, hogy 30 évvel ezelőtt újra a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába került iskolánk. Ebből az alkalomból kérdeztük jelenkori és régi diákjainkat az alma máter múltjáról, jelenéről.Olvasd tovább
 • Mindig úton vagyunk!
  Mindig úton vagyunk! A Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda fiataljaiként, többek között kossuthos diákokként képviseltük január 22. és 28. között Rzeszów városában Nyíregyházát. A Nemzetközi Projektek Szövetsége („INPRO”) szervezte ezt az Erasmus+ programot, ahol a közel 30 résztvevős csapattal kommunikációnk fejlesztésévelfoglalkoztunk a hét folyamán.Olvasd tovább
 • Továbbjutott a Kossuthos e-sport csapat a döntőbe
  Február 9-10. között megrendezésre a került a nyíregyházi gimnáziumok közötti League of Legends e-sport verseny előválogatója. A mérkőzés a Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában került megrendezésre a Zero2Hero e-sport akadémia szervezésében. Az előválogatón öt iskola vett részt.Olvasd tovább
 • Domokos Kristófot kérdeztük a Neumann-kupáról
  „Most értékesebb a bölcsesség az igazsággyöngynél, és nem fogható hozzá semmiféle drágaság” 2022. 10. 19-én megrendezésre került a Neumann János Informatikai Kupa, amelyről Domokos Kristóf adott nekünk interjút.Olvasd tovább
 • „Kossuthos levelezős verseny”
  Újabb sikeres verseny-évet zárt a „Kossuthos levelezős verseny”, ami 25 évvel ezelőtt indult útjára. Az első évben magyar nyelv és irodalomból küldtünk ki feladatlapokat a nyíregyházi általános iskolákba, melyeket kijavítva továbbítottunk a versenyzőknek. Az évek során egyre több tantárggyal szólítottuk meg a fiatalokat, illetve a megye általános iskoláiba is elküldtükOlvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .