„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”

A II. világháború utáni kommunista terror, a szovjet mintára működő államgépezet egy olyan rendszert épített ki, ami félelemre épült. Egy olyan rendszert, ahol mindenkinek kétszer is meg kellett gondolnia, hogy kivel, miről beszél, hogy kinek mit mond, mert elég volt egyetlen meggondolatlan kijelentés, hogy éjjel megjelenjen az a bizonyos rettegett, fekete autó.

Míg a mozik híradói a szocializmust építő sztahanovistákról zengtek hamis ódákat, addig embereket hurcoltak el bírósági végzés nélkül – bárkit, bármiért bebörtönözhettek, megkínozhattak, és az emberek hétköznapi életét még keserűbbé tette a kötelező beszolgáltatás, a padlássöprés, a kitelepítés.

 „Éltünk vágyakozásban az enyhület után, de szomjúságunkban itthon a hazugság italát nyújtották nekünk, a világ pedig kotyvasztott főzetekkel kábított minket – emlékezett vissza Tamási Áron.

Minden diktatúra legfontosabb eszköze a terror, a megfélemlítés, a zsarnok csak így képes fenntartani a hatalmát, de ebben rejlik minden diktatúra végzete is: abban a pillanatban, amikor a félelem megszűnik, kártyavárként omlik össze.

1956-ban megszűnt a félelem. Márai Sándor szavaival élve „Meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta, elég volt!”. Egyszerre dobbant minden magyar szíve, és ebbe beleremegett az egész rendszer.

A forradalmat ugyan vérbe fojtották, a szabadságért küzdő hősöket jeltelen sírokba, arccal a föld felé fordítva, összekötözve hantolták el, de a forradalom bukásában is győzelmet aratott.

A barbár megtorlás nem volt képes sárba tiporni 56 szellemiségét, a valódi győzelem utólag született: már nem lehetett visszatérni a forradalom előtti időkhöz, a forradalom egyszerűen megkerülhetetlenné vált, hiába hazudtak róla később bármit is. 56 halálos sebet ütött a diktatúrán, még ha ezt akkor nem is érezte. Az emberség, a szabadság mégiscsak felülkerekedett.

Ránk, pedagógusokra komoly feladat hárul: meg kell ismertetnünk 56 hőseinek történetét, nem szabad engednünk, hogy feledésbe merüljön az áldozatuk, mert a diákjaink csak így érthetik meg, hogy mekkora kincs a szabadság. Meg kell tanítanunk nekik Bibó István szavait: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” Később az ő feladatuk lesz, hogy megtanítsák majd gyermekeiknek: a szabadságot nem adják ingyen, és minden egyes nap, újra és újra meg kell küzdeni érte.

Siska Péter
tanár

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Spanyolországban jártunk
  2022. április 19. és 25. között, iskolánk 4 diákja, Buhály Csenge (9.c), Murnyák Virág, (9.c) Nagyváti Bence (8/11.), Huszár Medárd (8/11.) és két tanára Bányai Györgyi és Haraszti Adél, ellátogatott Spanyolországba az Erasmus program keretén belül.Olvasd tovább
 • „Az Úr érkezése” országos ökumenikus szavalóverseny
  2022. április 8-án huszonnyolcadik alkalommal rendezte meg a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium az egykori igazgatója, dr. Bánszki István által indított országos szavalóversenyt.Olvasd tovább
 • Erasmus+ találkozó Németországban
  2022. április 4-8., Plön Iskolánk hat diákja és négy tanára a „Schools joining up for Communities of Peace – Iskolák a békéért” elnevezésű Erasmus+ projekt keretében öt napot töltött el a németországi Plönben. A program 2019-ben indult, de a világjárvány miatt ez volt az első alkalom, amikor az ír, német, szlovák és magyarOlvasd tovább
 • Interjú Túrmezei Erzsébetről
  Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy Túrmezei Erzsébet közeli rokona, a keresztlánya Nyíregyháza közelében él. Magna Mária vállalta, hogy telefonos interjút készítsünk vele, és felidézze a költőnőhöz fűződő emlékeit.Olvasd tovább
 • Diákévek tanárszemmel – Interjú Somoskői Dénessel
  Szüleinktől, nagyszüleinktől sokat hallhatjuk, hogy milyen is volt az iskola az ő gyerekkorukban. Van, aki úgy véli, a mostani nehezebb, van, aki azt vallja, hogy könnyebb. Valós összehasonlítást viszont nem tudnak adni a mai és akkori iskolarendszerről, hiszen ők csak külsősként szemlélhetik a mostanit. De hogyan is látják ezt aOlvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .