EDDA Művek, egy fiatal rajongó szemszögéből

Manapság a fiatalok inkább érdeklődnek a hozzájuk korban is közelebb álló zenékhez, ami egyáltalán nem baj de vannak kivételek, akik mégis a retró-dalokhoz vonzódnak leginkább. Egyik ilyen diákunkkal készítettünk interjút, aki pedig lelkesen vállalkozott arra, hogy a kedvenc bandájáról szóljon nekünk pár szót, megismertesse velünk őket és talán átadjon az ő rajongásából egy kis darabot.

Ez a szóban forgó zenekar pedig az EDDA Művek, akik 1973-ban alakultak Griff néven, majd 1974-ben lett a nevük EDDA Művek és a rock műfajában utaznak. Erről az együttesről és személyes élményiről fog beszélni Alexandra.

Hogyan ismerkedtél meg az Eddával ?

10 évvel ezelőtt ismerkedtem meg (7-8 évesen) anyukám révén. Egy mp3 lejátszót kaptam ajándékba, amin az első klasszikus számaik szerepeltek. Ezek után a további kiadványaikat már magamtól fedeztem fel, dalaikat és könyveiket is rajongással kísértem. Figyeltem őket különböző platformokon, egyre naprakészebb információkkal rendelkeztem, majd állandósult a követés.

Mi fogott meg téged bennük?

A személyiségük, a zenei profizmusuk, az, ahogy berobbannak a színpadra és szívvel-lélekkel odateszik magukat. Mind az öt fő részéről hatalmas közvetlenség sugárzik a rajongók felé a színpadról, és ez az egyik legfelemelőbb része a koncerteknek. Attila fia, Gergő, mindig órákkal korábban ott van a helyszíneken és mindig nagy mosollyal fogad minket, akik szintén órákkal korábban érkezünk, nagy izgalommal várjuk a zenekart. A kapcsolattartás a közönséggel nagyon fontos dolog és ők ezt remekül csinálják. A mai napig playback nélkül koncerteznek, így mi igazi zenei élményben részesülhetünk minden alkalommal.

Ki a kedvenced? Ki tudnál emelni egy tagot?

Igen! Kicska László a zenekar basszusgitárosa, aki már 30 éve tagja a csapatnak. Ő maga és gitárjátéka fogott meg igazán. Évek óta ő a kedvencem és ez nem is fog változni!

Első koncertes élményedre emlékszel?

8-9 éves lehettem, amikor pont Nyíregyházán játszottak. Elég kicsi voltam még, viszont örök élmény maradt. Igazi katarzis volt és egy életre beleégett az emlékezetembe. Már akkor éreztem, hogy kötődni fogok hozzájuk és az életem fontos részét töltik majd be.

Milyen gyakorisággal jársz koncertekre?

Nyáron gyakrabban járunk, hisz akkor nyilvánvalóan több időnk van és több is a koncert, a turné. Azokra a koncertekre, amelyek közelebb vannak, mindig igyekszünk eljutni, illetve a nagyobb budapesti és agárdi koncertjeiket is meglátogatjuk, ha úgy adódik.

Kivel jársz koncertekre?

Az elejétől kezdve édesanyámmal járok a koncertekre. Előfordul, hogy csak kettesben vesszük nyakunkba az országot, de rengeteg olyan eset is volt már, amikor barátokkal megszervezve vettünk célba egy-egy kis falut és várost egyaránt.

Ezeket a barátokat a koncerten ismerted meg?

Így van! Legtöbbjüket koncerteken ismertem meg. Nagyon sok igaz barátot tudhatok magaménak a zenekarnak köszönhetően. Sokakkal igazán mély és őszinte barátság alakult ki, akikkel bármikor és bármiről beszélgethetek, bármit megoszthatunk egymással.

Szandi szavaival élve: „Az Eddásság egy életérzés”. Kifejtenéd ezt nekünk?
Az, ahogyan elindulnak egy-egy helyszínre, legyen az nagykoncert, vagy egy kis falusi sportpálya, ugyanolyan izgalommal élik meg. Ahogyan várakoznak órákon keresztül, majd egyszer csak megtörténik a csoda. Mert minden adandó alkalmat csodának élnek meg. Az EDDA és Táboruk ilyenkor egy lélekként lélegeznek, és ez igazán feltölti őket.

A konklúzió az, hogy a zene egy olyan nyelv, ami áthatol generációkon és mindig megtalálja azokat, akikhez szólhat. Szandi szerint képes otthont teremteni, bárhol menedéket és úgymond megnyugvást nyújtani. Ezért is buzdítunk mindenkit, hogy ne szégyelljék felvállalni zenei ízlésüket, mert lehet, hogy új igaz barátokra tehetnek szert és soha sem tudhatjuk, milyen élményekkel gazdagodhatunk.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Ariana Grande: A popszakma egyik legikonikusabb alakja
  Teljes nevén Ariana Grande-Butera olasz származású amerikai énekesnő ésdalszerző, aki nemcsak a dalszerzés világában híres és tehetséges, hanem a színészkedésbenis. Édesanyja, Joan Grande, valamint édesapja, Edward Butera 8 éves korában váltak el.Bátyja, Frankie Grande az énekesnőnek nemcsak testvér, de lelki támasz is, jó testvérekhezhíven.Olvasd tovább
 • Stray Kids: God’s Menu
  A Stray Kids: God’s Menu zenéje egy 2020. június 17-én megjelent mű. Mivel a klip különböző helyszínekre van felosztva, mindegyik helyiségben mást csinálnak, de ami talán összeköti a a klip lényegét, az a TÁNC.Olvasd tovább
 • A kedvenc zenekarom, vagyis a Stray Kids
  A Stray Kids egy dél-koreai fiúcsoport a JYP Entertainment alatt. A csoport 8 tagból áll: Bang Christopher Chan, Lee Minho, Seo Changbin, Hwang Hyunjin, Han Jisung, Lee Felix, Kim Seungmin és Yang Jeongin. Az együttes eredetileg kilenc tagból állt, majd 2019-ben Kim Woojin kilépett személyes okokra hivatkozva.Olvasd tovább
 • Justin Bieber
  Születési neve Justin Drew Bieber, Londonban született 1994. március 1-én. Zenei karierrjét 2008-ban fedezte fel Scooter Braun, aki a YouTube közösségi oldalon talált rá a fiatal énekesre, később ő lett a menedzsere is.Olvasd tovább
 • EDDA Művek, egy fiatal rajongó szemszögéből
  Manapság a fiatalok inkább érdeklődnek a hozzájuk korban is közelebb álló zenékhez, ami egyáltalán nem baj de vannak kivételek, akik mégis a retró-dalokhoz vonzódnak leginkább. Egyik ilyen diákunkkal készítettünk interjút, aki pedig lelkesen vállalkozott arra, hogy a kedvenc bandájáról szóljon nekünk pár szót, megismertesse velünk őket és talán átadjon azOlvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .