Euphoria – Komoly témák, új szemszög

Az Euphoria (magyar nevén Eufória) egy 2019-ben bemutatott tinidráma, melyet Sam Lewison készített az azonos nevű izraeli sorozat alapján. A sorozat 2019 júniusában indult az HBO-n , és akkora siker volt, hogy ugyanebben az évben, júliusban bejelentették, hogy jön a 2. évad.

Visszatérés a rehabról

Rue Bennett (megtestesítője: Zendaya)

Igen. Ez a mondat érdekesnek hangzik, de a sorozat ezzel indít. A tizenhét éves Rue Bennett végre hazatérhet a rehabilitációs programról, melyet a jelenlévő drogfüggőségének köszönhet. Azonban hiába végzett a programmal, semmilyen terve nincs, hogy tiszta maradjon.

A nyár utolsó hetén, ahogy visszatér a megszokott kisvárosi közösségbe, ahol eddig is élt, az egyik első megállója a dílerje. Itt megtudja, hogy aznap este lesz egy kisebb parti, melyet a város legbefolyásosabb családjának legkisebb fia, Nate Jacobs és legjobb, immáron egyetemista barátja, Chris McKay rendeznek. Rue-nak meg se fordulj a fejében, hogy ne menjen el. Megismerhetjük a város pár gimnazistáját Rue-n és Nate-en kívül: Maddy Perezt, Kat Hernendezt, Cassy Howardot, Lexi Howardot, valamint egy új lányt, Jules Vaughnt. Rövid idő alatt Rue és Jules nagyon közel kerülnek egymáshoz, azonban Rue rádöbben, ha közel akar maradni Jules-hoz, változnia kell.

Egy kiváló casting

Rengeteg sorozatnál lehet mondani, hogy a színészek válogatása kiváló, viszont a szó relatív. Mindig lesznek, akik bizonyos szereplők helyén jobban preferálnának más színészt, színésznőt. Az Euphoria helyzetében, nyilván csak a saját gondolataim alapján nyilatkozhatok, hogy a sorozat castingja leírhatatlanul jó.

Vessünk egy pillantást a sorozat narrátorára, Rue-ra. Rue-t a 25 éves Zendaya alakítja, akit rengeteg más filmből, sorozatból ismerhetünk. A színésznő évek óta rendkívüli módon adja elő, legtöbbször tinédzser szerepeit.

Ezentúl rengeteg tehetséges és újonnan feltörekvő színesz is megjelenik a sorozatban, mint például Hunter Schafer, aki modellkedése mellett csöppent bele a színészet világába, valamint Jacob Elordi, akinek a neve a Netflix ‘Csókfülke’ trilógiájából lehet ismrős.

A soundtrack – Libabőrt előidéző

A sorozat nem csak a története, az őszintesége, hanem a stílusa miatt is hatalmas siker. Kiemelném a zenei stílusát a sorozatnak, melyet Sam Lewison rendező így képzelt el:

„… amikor az Euphoria-t írtam, folyamatosan hallottam, mintha Danny Elfman, Yeezus, és a gospel zene találkoztak volna, ami nagyon furán hangzik.”

Az Euphoria zenéjét Timothy Lee McKenzie, ismertebb nevén Labrinth komponálta, aki tökéletes munkát végzett a sorozat különleges, egyedi stílusának átadásában. Ő így nyilatkozott:

„… úgy érzem, az Euphoria megmondta nekem, mit csináljak. Bármitől, amitől felpörgök, megtalálom a módját, hogy belevigyem a zenébe.”

Ha, már a zenénél járunk, kiemelnék egy pár számot a soundtrack-ből:

Still Don’t Know My Name
When I R.I.P.
All For Us (ft. Zendaya)

A kemény igazság

Nem is olyan rég említettem, hogy a sorozat az őszintesége miatt is figyelemre méltó. Mit is értek ez alatt? Az Euphoria egy olyan sorozat, melyben mindegyik részben megtalálhatóak bizonyos témák, melyekről a mindennapokban nehéz lehet beszélni. A fent említett droghasználat mellett, megemlíteném a szexuális élettel való kérdéseket, veszélyeket, a verbális és fizikai bántalmazást, mentális egészséggel való problémákat, valamint a családon belüli problémákat (megcsalás, alkoholizmus, szülő elvesztése) is. A sorozatban mind megtalálható, ezért nem is igazán ajánlanám olyanoknak, akiket ezek a témák könnyen felkavarnak.

Mivel ez egy sorozat, így nem mutathat meg mindent, nem adhatja át száz százalékig azt a hatást, amelyet a való életben való problémák, de szerintem az Euphoria alkotói remek munkát végeztek azzal, hogy minél hatásosabban előadják, amit elő kell (pl.: Rue túladagolása). Vannak olyan pontok a sorozatban, amikor az ember rádöbben, hogy bizonyos dolgok nem csak azért vannak benne, hogy elijesszenek minket bármitől is.

Zendaya így nyilatkozott magáról a sorozatról:

„A sorozat nem azért létezik, hogy megmondja az embereknek, hogyan éljék az életüket vagy hogy mi jó és mi rossz, nyilván. Semmiképp sem azért van, hogy megmondja, mit csinálj. De azért van, szerintem, hogy megmutassa más emberek történetét. Ezek történetek, amelyeket muszáj elmondani, mert valakinek, valahol hallania kell. És úgy hiszem, a sorozat segít rengeteg embernek, hogy ne érezzék magukat egyedül.”

A 2. évadról

Habár a sorozat új évada már több mint egy éve be lett jelentve, sajnos még nem tudhatjuk magunkénak. A tavalyi covid-helyzet miatt nyilvánvaló, hogy miért nem tudták leforgatni az újabb évadot.

„Már előkészítettük az egész második évadot, és lezártak minket pénteken, mielőtt forgatni kezdhettünk volna hétfőn.”

– mondta Saw Lewison.

És habár a 2. évadot nem is kaphattuk meg tavaly, nem maradtunk újabb Euphoria tartalom nélkül, ugyanis decemberben leforgatták a két karácsonyi különrészt, melyben Rue és Jules életéről tudhatunk meg még többet a finálé után.

Hatalmas örömükre a fanoknak, már forgatási folyamatban van a 2. évad, így lehetséges, hogy 2022-ben, végre, újra a többet tudhatunk meg kedvenc karaktereink életéről, valamint megfigyelhetjük, hogyan küzdenek meg az újabb akadályokkal, melyeket az élet eléjük tesz.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Ajánló a The Boys című sorozathoz
  A The Boys egy amerikai szatirikus televíziós sorozat, amely jelenleg a Prime Video kínálatában tekinthető meg. Idén júniusban immár a negyedik évada fog megérkezni a platformra, valamint tavaly ősszel Gen-V címmel egy spin-off sorozattal is gazdagodott a The Boys világa. A széria nagy népszerűségnek örvend, hiszen a lényege, hogy aOlvasd tovább
 • The Last of US
  A The Last of Us eredetileg egy videojáték sorozat. Viszont készítettek belőle egy izgalmas filmsorozatot, aminek eddig csak évadát láthattuk.Olvasd tovább
 • Marilyn Monroe
  Marilyn Monroe (született: Norma Jeane) 1926. június 1-jén született Los-Angelesben.Amerikai színésznő, énekesnő és fotómodell. Anyja, Gladys Pearl Baker harmadik gyerekeként született.Olvasd tovább
 • Obi-Wan Kenobi
  Az Obi-Wan Kenobi 2022-ben bemutatott amerikai kalandsorozat, amely a Star Wars-franchise harmadik élőszereplős tévésorozata. A sorozat 2022. május 27-én indult el az Egyesült Államokban a Disney+-on, Magyarországon ugyanebben az évben, június 14-én indult el.Olvasd tovább
 • Hannibal (2013 sorozat)
  A Hannibal egy amerikai pszichológiai horror- és bűnügyi sorozat, melyet Bryan Fuller alkotott.Olvasd tovább

1 hozzászólás

 1. Nagyon érdekes, nekem is felkeltette az érdeklődésemet a sorozat. Azóta egyik kedvenc.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .