Euphoria – Komoly témák, új szemszög

Az Euphoria (magyar nevén Eufória) egy 2019-ben bemutatott tinidráma, melyet Sam Lewison készített az azonos nevű izraeli sorozat alapján. A sorozat 2019 júniusában indult az HBO-n , és akkora siker volt, hogy ugyanebben az évben, júliusban bejelentették, hogy jön a 2. évad.

Visszatérés a rehabról

Rue Bennett (megtestesítője: Zendaya)

Igen. Ez a mondat érdekesnek hangzik, de a sorozat ezzel indít. A tizenhét éves Rue Bennett végre hazatérhet a rehabilitációs programról, melyet a jelenlévő drogfüggőségének köszönhet. Azonban hiába végzett a programmal, semmilyen terve nincs, hogy tiszta maradjon.

A nyár utolsó hetén, ahogy visszatér a megszokott kisvárosi közösségbe, ahol eddig is élt, az egyik első megállója a dílerje. Itt megtudja, hogy aznap este lesz egy kisebb parti, melyet a város legbefolyásosabb családjának legkisebb fia, Nate Jacobs és legjobb, immáron egyetemista barátja, Chris McKay rendeznek. Rue-nak meg se fordulj a fejében, hogy ne menjen el. Megismerhetjük a város pár gimnazistáját Rue-n és Nate-en kívül: Maddy Perezt, Kat Hernendezt, Cassy Howardot, Lexi Howardot, valamint egy új lányt, Jules Vaughnt. Rövid idő alatt Rue és Jules nagyon közel kerülnek egymáshoz, azonban Rue rádöbben, ha közel akar maradni Jules-hoz, változnia kell.

Egy kiváló casting

Rengeteg sorozatnál lehet mondani, hogy a színészek válogatása kiváló, viszont a szó relatív. Mindig lesznek, akik bizonyos szereplők helyén jobban preferálnának más színészt, színésznőt. Az Euphoria helyzetében, nyilván csak a saját gondolataim alapján nyilatkozhatok, hogy a sorozat castingja leírhatatlanul jó.

Vessünk egy pillantást a sorozat narrátorára, Rue-ra. Rue-t a 25 éves Zendaya alakítja, akit rengeteg más filmből, sorozatból ismerhetünk. A színésznő évek óta rendkívüli módon adja elő, legtöbbször tinédzser szerepeit.

Ezentúl rengeteg tehetséges és újonnan feltörekvő színesz is megjelenik a sorozatban, mint például Hunter Schafer, aki modellkedése mellett csöppent bele a színészet világába, valamint Jacob Elordi, akinek a neve a Netflix ‘Csókfülke’ trilógiájából lehet ismrős.

A soundtrack – Libabőrt előidéző

A sorozat nem csak a története, az őszintesége, hanem a stílusa miatt is hatalmas siker. Kiemelném a zenei stílusát a sorozatnak, melyet Sam Lewison rendező így képzelt el:

“… amikor az Euphoria-t írtam, folyamatosan hallottam, mintha Danny Elfman, Yeezus, és a gospel zene találkoztak volna, ami nagyon furán hangzik.”

Az Euphoria zenéjét Timothy Lee McKenzie, ismertebb nevén Labrinth komponálta, aki tökéletes munkát végzett a sorozat különleges, egyedi stílusának átadásában. Ő így nyilatkozott:

“… úgy érzem, az Euphoria megmondta nekem, mit csináljak. Bármitől, amitől felpörgök, megtalálom a módját, hogy belevigyem a zenébe.”

Ha, már a zenénél járunk, kiemelnék egy pár számot a soundtrack-ből:

Still Don’t Know My Name
When I R.I.P.
All For Us (ft. Zendaya)

A kemény igazság

Nem is olyan rég említettem, hogy a sorozat az őszintesége miatt is figyelemre méltó. Mit is értek ez alatt? Az Euphoria egy olyan sorozat, melyben mindegyik részben megtalálhatóak bizonyos témák, melyekről a mindennapokban nehéz lehet beszélni. A fent említett droghasználat mellett, megemlíteném a szexuális élettel való kérdéseket, veszélyeket, a verbális és fizikai bántalmazást, mentális egészséggel való problémákat, valamint a családon belüli problémákat (megcsalás, alkoholizmus, szülő elvesztése) is. A sorozatban mind megtalálható, ezért nem is igazán ajánlanám olyanoknak, akiket ezek a témák könnyen felkavarnak.

Mivel ez egy sorozat, így nem mutathat meg mindent, nem adhatja át száz százalékig azt a hatást, amelyet a való életben való problémák, de szerintem az Euphoria alkotói remek munkát végeztek azzal, hogy minél hatásosabban előadják, amit elő kell (pl.: Rue túladagolása). Vannak olyan pontok a sorozatban, amikor az ember rádöbben, hogy bizonyos dolgok nem csak azért vannak benne, hogy elijesszenek minket bármitől is.

Zendaya így nyilatkozott magáról a sorozatról:

“A sorozat nem azért létezik, hogy megmondja az embereknek, hogyan éljék az életüket vagy hogy mi jó és mi rossz, nyilván. Semmiképp sem azért van, hogy megmondja, mit csinálj. De azért van, szerintem, hogy megmutassa más emberek történetét. Ezek történetek, amelyeket muszáj elmondani, mert valakinek, valahol hallania kell. És úgy hiszem, a sorozat segít rengeteg embernek, hogy ne érezzék magukat egyedül.”

A 2. évadról

Habár a sorozat új évada már több mint egy éve be lett jelentve, sajnos még nem tudhatjuk magunkénak. A tavalyi covid-helyzet miatt nyilvánvaló, hogy miért nem tudták leforgatni az újabb évadot.

“Már előkészítettük az egész második évadot, és lezártak minket pénteken, mielőtt forgatni kezdhettünk volna hétfőn.”

– mondta Saw Lewison.

És habár a 2. évadot nem is kaphattuk meg tavaly, nem maradtunk újabb Euphoria tartalom nélkül, ugyanis decemberben leforgatták a két karácsonyi különrészt, melyben Rue és Jules életéről tudhatunk meg még többet a finálé után.

Hatalmas örömükre a fanoknak, már forgatási folyamatban van a 2. évad, így lehetséges, hogy 2022-ben, végre, újra a többet tudhatunk meg kedvenc karaktereink életéről, valamint megfigyelhetjük, hogyan küzdenek meg az újabb akadályokkal, melyeket az élet eléjük tesz.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Stephen King: Halálsoron kritika
  A Halálsoron A remény rabjai alkotójának egyik legkiválóbb filmje, Tom Hanks főszereplésével és Stephen King filmadaptációjából készült. A film egy drámai, krimi jellegű megható produkció, ami egyben megmutatja a kegyetlen valóságot. Stephen King méltatta a filmet, és a művei közül ezt tartotta a legjobb adaptációnak. Tom Hanks is kiváló főszereplőjeContinue Reading
 • Szerelem van a levegőben
  A Sel Cal Kapimi török sorozat, az RTL-en pedig Szerelem van a levegőben néven fut. A sorozat 52 bölümből áll (2 órás), nálunk 156 (45 perces) részre bontották. A 2 főszereplő Hande Erçel (Eda) és Kerem Bursin (Serkan). Törökországban 2020. június 8-tól sugározzák, Magyarországon csak 2021. augusztus 23-tól kezdték elContinue Reading
 • Új Star Wars sorozat! The Book of Boba Fett
  A The Book of Boba Fett a Star Wars világának második élőszereplős sorozata. 2021. december 29-én indult el Amerikában a Disney+-on. Magyar szinkron egyelőre nincs, mert Magyarország nem rendelkezik Disney+-szal, de ez 2022-ben meg fog változni.Continue Reading
 • Hirtelen 30
  Figyelem!! A következő cikk a film cselekményét is tartalmazza! A film eredeti címe 13 Going on 30. A 2004-ben készült amerikai romantikus vígjáték rendezője Gary Winick. A főszerepet Jennfier Garner játssza.Continue Reading
 • Euphoria – Komoly témák, új szemszög
  Az Euphoria (magyar nevén Eufória) egy 2019-ben bemutatott tinidráma, melyet Sam Lewison készített az azonos nevű izraeli sorozat alapján. A sorozat 2019 júniusában indult az HBO-n , és akkora siker volt, hogy ugyanebben az évben, júliusban bejelentették, hogy jön a 2. évad. Visszatérés a rehabról Igen. Ez a mondat érdekesnekContinue Reading

1 hozzászólás

 1. Nagyon érdekes, nekem is felkeltette az érdeklődésemet a sorozat. Azóta egyik kedvenc.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .