Digitális biztonság – Egy alapítvány a fiatalok digitális biztonságáért és tudásáért

Tudtad, hogy Kelet-Magyarországon Nyíregyházán alakult meg az első olyan alapítvány, amelynek egyik legfontosabb célja a gyermek- és fiatalkorúak digitális biztonságának kialakítása? Ha nem tudtad, akkor itt az ideje, hogy megismerd őket és terveiket. Cikkemben bemutatom hogyan segíthet a digitális biztonság kialakításában a cyberkid.hu weboldalt is működtető Fiatalok Digitális Biztonságáért és Tudásáért Alapítvány.

Digitális biztonság – Fiatalok digitális biztonsága

A mai mindennapokra jellemző digitális életforma fontos része a biztonságtudatosság, ami csekély mértékben van jelen a mai fiatalokban. A biztonságos informatikai kultúra fejlesztése, az informatika és az informatikai tudás terjesztése, valamint családok, gyermekek, fiatalok, intézmények és szervezetek támogatása, képzése további fontos célok annak érdekében, hogy mi, fiatalok is tisztában legyünk a digitális térben ránk leselkedő veszélyekkel.

Ilyen célokat tűzött ki maga elé a Fiatalok Digitális Biztonságáért és Tudásáért Alapítvány alapítója is. Az alapítvány céljainak megvalósítása, a tudás bővítése és a tehetségek gondozása bármilyen módon és eszközzel történhet, ami elősegíti azt. (Pl. oktatás, képzés, a képzésben való részvétel támogatása, ösztöndíj, rekreáció, személyiségfejlesztés, stb.) 

A fentebb részletezett elsődleges céllal összhangban, az alapítvány másodlagos célja a magyar gyermek- és fiatalkorúak általános műveltségének növelése főként digitális eszközökkel. Az alapítvány módszerei és eszközrendszere teljes mértékben megfelel Magyarország 1488/2016. (IX.2.) Korm. határozatba foglalt Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának. 

Digitális Gyermekvédelmi Stratégia

Hallottál már Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájáról? Ha nem, most röviden bemutatom mit is tartalmaz a stratégia és mit tehetünk mi, fiatalok az ebben meghatározott célok megvalósításáért.

Digitális Gyermekvédelmi Stratégia ide kattintva érhető el.

Digitális biztonság – Egy stratégia a fiatalokért

A stratégia három pilléren nyugszik, amely szerkezet megjelenik a helyzetértékelésben, a célok meghatározásában, valamint az eszközök azonosításában is. Ezek a következők:
Tudatosítás és médiaműveltség;
Védelem és biztonság;
Szankcióalkalmazás és segítségnyújtás.

Fontos, hogy a digitális stratégia meghatározza azokat a lehetséges veszélyeket is, melyek ránk, fiatalokra leselkednek, amikor digitális eszközeinket az interneten használjuk. Nézzünk néhány példát ezekből (Figyelem, elgondolkodtató lista következik!):

digitális biztonság

Cyberbullying (online megfélemlítés):

Az online tér egyik legnagyobb veszélyévé nőtte ki magát, amely sokkal eredményesebben és hatásosabban félemlíti meg az áldozatot, mint a fizikai erőszak. A gyakori elkövetési formák közé sorolható az érintett személyes adatainak hozzájárulás nélküli közzététele (például más nevében regisztrálás egy közösségi vagy társkereső oldalra, és ezen a felületen valótlan és sérelmes adatok közzététele), a gyermekről olyan felvétel feltöltése közösségi, videó-, illetve képmegosztó oldalra, amit tudta vagy engedélye nélkül kínos helyzetben készített róla valaki.
Az internetes megfélemlítés nemcsak a személyes adatok hozzájárulás nélküli közzétételében merülhet ki, hanem számos más formája létezik még.

A cyberbullying legjellemzőbb típusai:

Flaming („égetés”): online veszekedés dühös és trágár nyelvezet használatával, illetve – sokszor nem az adott témába vágó – támadó jellegű hozzászólások küldése valakiről nyilvános fórumra.

Harassment (zaklatás): az internetes zaklatás alatt azt értjük, amikor sorozatosan és hosszabb ideig fennálló szándékos sérelemokozás áldozatává válik egy tinédzser az interneten vagy mobiltelefonon. Megvalósulhat sorozatosan támadó, sértő, felzaklató üzenetek küldésével, célja lehet a fiatal megalázása, fenyegetése, nevetségessé tétele, kiközösítése, lejáratása, negatív színben feltüntetése.

Denigation (befeketítés): kegyetlen, a hírnév rontására alkalmas pletykák vagy
szóbeszéd küldése, kiposztolása, terjesztése valakiről.

Exclusion (kiközösítés): az online közösség egy tagjának csoportból való kirekesztése.
Outing (kibeszélés): titkok, pletykák vagy egyéb személyes információk engedély nélküli megosztása másokkal.

Trickery („trükközés”, becsapás): személyes adatok csalással, megtévesztéssel történő megszerzése valakitől, majd ezeknek az információknak, adatoknak a közösséggel való megosztása.

Cyberstalking (online megfigyelés): az áldozat online szokásainak megfigyelése, folyamatos figyelemmel kísérése és támadó jellegű kijátszása, fenyegető, megfélemlítő üzenetek küldése és ezek felhasználása félelemkeltésre, hogy a másik a saját biztonságát veszélyeztetve érezze.

Cyberthreats (online fenyegetések): olyan közvetlen fenyegetések vagy nyugtalanító kijelentések, amelyekből úgy tűnik, hogy a szerző érzelmileg felkavart, és fontolgatja, hogy valaki mást vagy magát bántja, illetőleg öngyilkosságot követ el.

Sexting (szexting): a szó „text” (szöveg) és a „szex” szavak összemosásával jött létre. A kifejezést olyan helyzetekre használják, amelyekben az elkövető szexuálisan provokatív és saját maga által készített meztelen, vagy félig meztelen képeket, vagy nyíltan szexuális tartalmú szöveget küld el online valakinek. A legnagyobb figyelmet a meztelen képek küldése kapja, mert az ilyen felvételek további, széles körű terjesztése sokkal valószínűbb, és a fiatalokat nagyobb kockázatnak teszi ki.

További veszélyekre vonatkozó példákat olvashatsz a Digitális Gyermekvédelmi Stratégiában, amit ide kattintva érhetsz el.

Miben segíthet nekünk, fiataloknak a Fiatalok Digitális Biztonságáért és Tudásáért Alapítvány?

Az alapítvány tevékenysége a digitális biztonság megteremtése érdekében: 

 1. Iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képzés teljes körű támogatása
 2. Felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó és az alá nem tartozó képzés teljes körű támogatása
 3. Pályaválasztási, képzési tanácsadás nyújtása 
 4. Oktatásszervezés 
 5. Online képzési anyagok elkészítése programozás és robotika területén 
 6. Tehetségkutatás (pl. tehetségkutatás céljából rendezvények, válogatók, táborok szervezése)
 7. Tehetséges magyar gyermek- és fiatalkorúak anyagi és nem anyagi támogatása a tehetségük kibontakozása, érvényesítése érdekében
 8. Általános műveltség növelésére alkalmas képzések, rendezvények, táborok szervezése, személyiségfejlesztésre alkalmas képzések, rendezvények, táborok szervezése 
 9. Felnőttképzés
 10. Az alapítvány céljainak megvalósítását elősegítő állampolgári kezdeményezések támogatása 
 11. Együttműködés kialakítása a hasonló célú magyarországi és más országbeli vagy nemzetközi szervezetekkel

A Fiatalok Digitális Biztonságáért és Tudásáért Alapítvány tehát értünk, fiatalokért, a mi digitális biztonságunkért dolgozik. Érdeklődve várjuk, milyen rendezvényekkel, programokkal adják át nekünk tudásukat. Működésükről sok-sok információt osztanak meg. Facebook oldalukon, amit ide kattintva érhetsz el.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Connect to disconnect
  Október 8-16. között nemzetközi ifjúsági cserén vettünk részt Szerbiában, Sentán, ahol a Fantastico hotelben tölthettük el ezt a csodás kilenc napot.Olvasd tovább
 • Bolondos nap
  Iskolánk diákjai csatlakoztak a „nemzetközi No BagDay kezdeményezés”-hez. Az alábbi galériában jobbnál-jobb, kreatív iskolatáskát láthattok.Olvasd tovább
 • Ne féljünk segítséget kérni és segítséget adni!
  Amikor valamilyen veszteség ér minket, például elveszítjük a barátainkat vagy szakítunk a párunkkal, természetes, hogy hirtelen nagyon intenzíven, elemi erővel fáj. A pszichés sérülések éppen olyan fájdalmasak lehetnek, mint a testiek, hiszen az agyunkból egy tőről fakadnak.  Kellő mértékű önismeret kell ahhoz, hogy felismerjük magunkon ha baj van, és ilyenkorOlvasd tovább
 • MIÉNK A SULI!
  2021. szeptember 24-én, egy kellemes pénteki napon megrendezte a gimnázium a kilencedikesek számára a „Miénk a suli!” nevezetű színes programokkal tarkított délelőtti eseményt.Olvasd tovább
 • Digitális biztonság – Egy alapítvány a fiatalok digitális biztonságáért és tudásáért
  Tudtad, hogy Kelet-Magyarországon Nyíregyházán alakult meg az első olyan alapítvány, amelynek egyik legfontosabb célja a gyermek- és fiatalkorúak digitális biztonságának kialakítása? Ha nem tudtad, akkor itt az ideje, hogy megismerd őket és terveiket. Cikkemben bemutatom hogyan segíthet a digitális biztonság kialakításában a cyberkid.hu weboldalt is működtető Fiatalok Digitális Biztonságáért ésOlvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .