Connect to disconnect

Október 8-16. között nemzetközi ifjúsági cserén vettünk részt Szerbiában, Sentán, ahol a Fantastico hotelben tölthettük el ezt a csodás kilenc napot.

Közel 40 fő vett részt az Erasmus+ projektben különböző országokból: Szlovákia, Észak-Macedónia, Csehország, Bulgária és nem utolsósorban Magyarország. Természetesen az ifjúsági egyesület helyi delegáltjai is tiszteletüket tették a programok során.

Miről is szólt a projekt?

A projekt ötletének megálmodója úgy véli, hogy a korunkbeli, 15-17 éves korosztály számára nagyon fontos a szociális média megfelelő, biztonságos használata. A csere folyamán mindennapi témává vált az ismeretterjesztő témák posztolása különböző platformokon.

Ezentúl rengeteg feladat segítségével készítették fel a szervezők a résztvevőket a hamis hírek felismerésére és elkerülésére.

Továbbá megtudhattuk, hogyan is működik egy Erasmus+ csere, a gondolat felmerülésétől a megvalósítás pillanatáig. Rengeteg olyan ifjúsági programmal ismerkedtünk meg a projekt folyamán, melyek élménydússá teheti életünket.

Rövid összefoglaló a cseréről és programjairól:

A fáradalmas út végén végre megérkezett minden résztvevő a csodaszép Fantastico hotelbe, ahol már az első napon mindenki érezte, hogy egy mesés társaság állt össze az elkövetkezendő másfél hétre.

A második nap délelőttjét Senta csodás parkjaiban tölthettük, ahol különböző csapatépítő gyakorlatokkal ismerhettük meg egymást közelebbről. A délután folyamán viszont egy meglepetés hajótúra várt a résztvevőkre, nem máshol, mint a Tiszán. A megterhelő, ámbár tartalmas napot Szerbia, Bulgária és Magyarország bemutatásával zártuk egy interkulturális este keretei között.

A következő nap az álposztokra fektette a hangsúlyt, ahol a feladatunk különféle valótlan tartalmak gyártása volt. Majd ismét interkulturális estével lett vége a napnak, ahol megismertük a cseh, a macedón és a szlovák kultúrát.

A következő téma a közösségi média veszélyeiről szólt, a vita során mindenkinek ki kellett fejtenie a véleményét és gondolatait az adott kérdésekről, amelyből sokat tanultunk arról, hogy a közösségi média milyen pozitív és negatív hatással van manapság a fiatalokra.

Október 14-én lehetőségünk nyílt egy tanulmányi kirándulásra, ahol ellátogathattunk Szabadkára. Miután megérkeztünk, egy rövid túrán megnéztük a helyi látnivalókat és szobrokat. Délben megkóstoltuk a hírhedt burekot, amiről már többször említést tettek a helyi résztvevők a csere során. Ezután meglátogattuk a Pannon RTV-t, ahol bemutatták, pontosan milyen programokat terveznek, és hogyan működik az információszerzés. Körbevezettek az épület körül, és bemutatták a helységeket és funkcióikat. Bejártuk az egész komplexumot, és nagyszerű volt betekintést nyerni a média világába – az ott dolgozó személyzet is nagyon barátságos és befogadó volt.

Az utazás előtti nap folyamán részvevőink saját projektötleteket dolgoztak ki. Létrehoztunk egy saját disszeminációs tervet, amivel terjeszthetjük az információt erről a projektről. Délután értékeltük a programokat, és javaslatokat tettünk, miként lehetne fejleszteni a jövő aktivitásainak bizonyos aspektusait. A Youthpass-diplomákat egy játékon belül adtuk át egymásnak, illetve a résztvevők felfedték magukat Titkos barátjuk előtt. Az este folyamán elbúcsúztunk egymástól, felidézve az emlékezetes pillanatokat.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Connect to disconnect
  Október 8-16. között nemzetközi ifjúsági cserén vettünk részt Szerbiában, Sentán, ahol a Fantastico hotelben tölthettük el ezt a csodás kilenc napot. Közel 40 fő vett részt az Erasmus+ projektben különböző országokból: Szlovákia, Észak-Macedónia, Csehország, Bulgária és nem utolsósorban Magyarország. Természetesen az ifjúsági egyesület helyi delegáltjai is tiszteletüket tették a programokOlvasd tovább
 • Bolondos nap
  Iskolánk diákjai csatlakoztak a „nemzetközi No BagDay kezdeményezés”-hez. Az alábbi galériában jobbnál-jobb, kreatív iskolatáskát láthattok.Olvasd tovább
 • Ne féljünk segítséget kérni és segítséget adni!
  Amikor valamilyen veszteség ér minket, például elveszítjük a barátainkat vagy szakítunk a párunkkal, természetes, hogy hirtelen nagyon intenzíven, elemi erővel fáj. A pszichés sérülések éppen olyan fájdalmasak lehetnek, mint a testiek, hiszen az agyunkból egy tőről fakadnak.  Kellő mértékű önismeret kell ahhoz, hogy felismerjük magunkon ha baj van, és ilyenkorOlvasd tovább
 • MIÉNK A SULI!
  2021. szeptember 24-én, egy kellemes pénteki napon megrendezte a gimnázium a kilencedikesek számára a „Miénk a suli!” nevezetű színes programokkal tarkított délelőtti eseményt.Olvasd tovább
 • Digitális biztonság – Egy alapítvány a fiatalok digitális biztonságáért és tudásáért
  Tudtad, hogy Kelet-Magyarországon Nyíregyházán alakult meg az első olyan alapítvány, amelynek egyik legfontosabb célja a gyermek- és fiatalkorúak digitális biztonságának kialakítása? Ha nem tudtad, akkor itt az ideje, hogy megismerd őket és terveiket. Cikkemben bemutatom hogyan segíthet a digitális biztonság kialakításában a cyberkid.hu weboldalt is működtető Fiatalok Digitális Biztonságáért ésOlvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .