A vezércsel – avagy a lány, aki mattot adott démonjainak

Vezércsel

A minisorozat Walter Stone Tevis amerikai író 1983-ban kiadott könyve alapján készült. A rendezésért a kétszeres Oscar-díjas forgatókönyvíró, Scott Frank és társa, Alan Scott felelt.

Tartalom

Szereplők: Anya Taylor-Joy; Thomas Brodie-Sangster; Marcin Dorociński; Jacob Fortune-Lloyd

Korhatár: 16+

Részek száma: 7

Részek terjedelme: 45 – 70 perc

Elérhető a Netflixen

Az 1950-60 as években játszódó sorozat Elizabeth Harmon életét mutatja be, miként vált egy kilencéves árvából igazi sakktehetség és világbajnok. Miután édesanyja autóbalesetben életét veszti, Beth egy keresztény nevelésű árvaház tagja lesz, ahol a gondnok közbenjárásával megismerkedik a sakk világával. Már egészen korán fény derül tehetségére, melyben jelentős szerepe van anyjától örökölt matematikai és logikai tudásának, valamint az intézetben osztott drognak, mely amellett hogy felerősíti képességeit, hamar függővé teszi a lányt.

Örökbefogadását követően rövid ideig háttérbe szorul a sakkozás, azonban miután részt vesz egy amatőröknek rendezett versenyen és felülkerekedik mindenkin, aki csak az útjába kerül, nincs megállás. Verseny versenyt követ, olykor veszít, de többségében győzelmet arat ellenfeleivel szemben, miközben a sakk trükkök gyakorlása mellett a drog és alkohol is egyre nagyobb szerepet kap életében. Ennek a függőségnek negatív hatása akkor csúcsosodik ki, mikor élete egyik legnagyobb versenyére másnaposan érkezik, s kudarcot vall az orosz sakkbajnokkal, Vasily Borgovval szemben.

Vezércsel

Ez a vereség pedig olyan mélypontra löki az alig húszéves lányt, hogy teljesen kifordulva magából enged függőségeinek: egy szóval rendesen szétcsapja magát.

A váratlan látogatás

Ezen a ponton úgy tűnik, ez jelenti Beth karrierjének végét. Azonban régi árvaházi barátnője felbukkanása mindent megváltoztat. A váratlan látogatás oka az intézet gondnokának, Shaibelnek halála, akiről hamar kiderül, hogy miután Beth elhagyta az intézetet, szüntelenül nyomon követte volt mentoráltja sikereit. A lány számára ez akkora pofon, hogy azonnal észhez tér, s elhatározza: mégis indul az oroszországi sakk-világbajnokságon, melyre talán egész életében áhítozott. Szakítva rémes szokásaival, s elnyomva felfogását, miszerint csak a drogokkal képes nyerni, vág neki a játszmáknak. Ahogy megszokott tőle ismét diadalmaskodik partnereivel szemben. S miközben népszerűsége, a rajta lévő nyomás is egyre nő egészen a végső összecsapásáig Borgovval. Tiszta fejjel és alaposan kidolgozott stratégiával kezdi meg az utolsó megmérettetését, melyben végül amellett hogy legyőzi legnagyobb riválisát és világbajnokká válik, mattot ad démonjainak is.

A vezércsel

Csak sakk?

Vezércsel

Mint ahogy az a tartalomból is kiderül a sakkozás szerves részét képezi a sorozatnak. Számtalan szakkifejezést, szabályt és stratégiát ismerhetünk meg a részek során mindezt úgy, hogy ne érezzük magunkat feszélyezve esetleges tudatlanságunkért a sportággal kapcsolatban. De valóban csak bábuk tologatásáról van itt szó? Cseppet sem. A sakk ugyanis magát a nagybetűs életet jelképezi, melyben döntéseket hozunk, és olykor hibázunk, célokat tűzünk ki magunk elé és stratégiát állítunk fel a jövőnkkel kapcsolatban. Néha mi állunk nyerésre, néha pedig olyan váratlan fordulatok következne be, melyeket nem láthattunk előre.

A sorozat a játszmákon keresztül jár körül olyan kérdéseket is, mint a versenyszellem, a kitartás és a kemény munka, mellyel Beth egyre feljebb és feljebb jut azon a bizonyos ranglétrán. Egyszóval A Vezércsel észrevétlenül feszeget komoly kérdéseket, miközben egyre jobban meghozza a kedvünket ahhoz, hogy mi is a sakktáblához üljünk, és alkalmazzunk egy-két stratégiát, melyet ellestünk a nagyoktól.

Összegzésképp

Véleményem szerint 2020 egyik legütősebb alkotása lett A Vezércsel. Egyszerre pörgős és izgalmas, elgondolkodtató és szórakoztató. A hatvanas évek hangulata pedig könnyen magával ragadhatja a nézőt.  Mindenképp érdemes időt szakítani erre a minisorozatra.

https://youtu.be/rHZUiHgce5M
A vezércsel | Hivatalos előzetes | Netflix

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Stephen King: Halálsoron kritika
  A Halálsoron A remény rabjai alkotójának egyik legkiválóbb filmje, Tom Hanks főszereplésével és Stephen King filmadaptációjából készült. A film egy drámai, krimi jellegű megható produkció, ami egyben megmutatja a kegyetlen valóságot. Stephen King méltatta a filmet, és a művei közül ezt tartotta a legjobb adaptációnak. Tom Hanks is kiváló főszereplőjeOlvasd tovább
 • Szerelem van a levegőben
  A Sel Cal Kapimi török sorozat, az RTL-en pedig Szerelem van a levegőben néven fut. A sorozat 52 bölümből áll (2 órás), nálunk 156 (45 perces) részre bontották. A 2 főszereplő Hande Erçel (Eda) és Kerem Bursin (Serkan). Törökországban 2020. június 8-tól sugározzák, Magyarországon csak 2021. augusztus 23-tól kezdték elOlvasd tovább
 • Új Star Wars sorozat! The Book of Boba Fett
  A The Book of Boba Fett a Star Wars világának második élőszereplős sorozata. 2021. december 29-én indult el Amerikában a Disney+-on. Magyar szinkron egyelőre nincs, mert Magyarország nem rendelkezik Disney+-szal, de ez 2022-ben meg fog változni.Olvasd tovább
 • Hirtelen 30
  Figyelem!! A következő cikk a film cselekményét is tartalmazza! A film eredeti címe 13 Going on 30. A 2004-ben készült amerikai romantikus vígjáték rendezője Gary Winick. A főszerepet Jennfier Garner játssza.Olvasd tovább
 • Euphoria – Komoly témák, új szemszög
  Az Euphoria (magyar nevén Eufória) egy 2019-ben bemutatott tinidráma, melyet Sam Lewison készített az azonos nevű izraeli sorozat alapján. A sorozat 2019 júniusában indult az HBO-n , és akkora siker volt, hogy ugyanebben az évben, júliusban bejelentették, hogy jön a 2. évad.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .