A vezércsel – avagy a lány, aki mattot adott démonjainak

Vezércsel

A minisorozat Walter Stone Tevis amerikai író 1983-ban kiadott könyve alapján készült. A rendezésért a kétszeres Oscar-díjas forgatókönyvíró, Scott Frank és társa, Alan Scott felelt.

Tartalom

Szereplők: Anya Taylor-Joy; Thomas Brodie-Sangster; Marcin Dorociński; Jacob Fortune-Lloyd

Korhatár: 16+

Részek száma: 7

Részek terjedelme: 45 – 70 perc

Elérhető a Netflixen

Az 1950-60 as években játszódó sorozat Elizabeth Harmon életét mutatja be, miként vált egy kilencéves árvából igazi sakktehetség és világbajnok. Miután édesanyja autóbalesetben életét veszti, Beth egy keresztény nevelésű árvaház tagja lesz, ahol a gondnok közbenjárásával megismerkedik a sakk világával. Már egészen korán fény derül tehetségére, melyben jelentős szerepe van anyjától örökölt matematikai és logikai tudásának, valamint az intézetben osztott drognak, mely amellett hogy felerősíti képességeit, hamar függővé teszi a lányt.

Örökbefogadását követően rövid ideig háttérbe szorul a sakkozás, azonban miután részt vesz egy amatőröknek rendezett versenyen és felülkerekedik mindenkin, aki csak az útjába kerül, nincs megállás. Verseny versenyt követ, olykor veszít, de többségében győzelmet arat ellenfeleivel szemben, miközben a sakk trükkök gyakorlása mellett a drog és alkohol is egyre nagyobb szerepet kap életében. Ennek a függőségnek negatív hatása akkor csúcsosodik ki, mikor élete egyik legnagyobb versenyére másnaposan érkezik, s kudarcot vall az orosz sakkbajnokkal, Vasily Borgovval szemben.

Vezércsel

Ez a vereség pedig olyan mélypontra löki az alig húszéves lányt, hogy teljesen kifordulva magából enged függőségeinek: egy szóval rendesen szétcsapja magát.

A váratlan látogatás

Ezen a ponton úgy tűnik, ez jelenti Beth karrierjének végét. Azonban régi árvaházi barátnője felbukkanása mindent megváltoztat. A váratlan látogatás oka az intézet gondnokának, Shaibelnek halála, akiről hamar kiderül, hogy miután Beth elhagyta az intézetet, szüntelenül nyomon követte volt mentoráltja sikereit. A lány számára ez akkora pofon, hogy azonnal észhez tér, s elhatározza: mégis indul az oroszországi sakk-világbajnokságon, melyre talán egész életében áhítozott. Szakítva rémes szokásaival, s elnyomva felfogását, miszerint csak a drogokkal képes nyerni, vág neki a játszmáknak. Ahogy megszokott tőle ismét diadalmaskodik partnereivel szemben. S miközben népszerűsége, a rajta lévő nyomás is egyre nő egészen a végső összecsapásáig Borgovval. Tiszta fejjel és alaposan kidolgozott stratégiával kezdi meg az utolsó megmérettetését, melyben végül amellett hogy legyőzi legnagyobb riválisát és világbajnokká válik, mattot ad démonjainak is.

A vezércsel

Csak sakk?

Vezércsel

Mint ahogy az a tartalomból is kiderül a sakkozás szerves részét képezi a sorozatnak. Számtalan szakkifejezést, szabályt és stratégiát ismerhetünk meg a részek során mindezt úgy, hogy ne érezzük magunkat feszélyezve esetleges tudatlanságunkért a sportággal kapcsolatban. De valóban csak bábuk tologatásáról van itt szó? Cseppet sem. A sakk ugyanis magát a nagybetűs életet jelképezi, melyben döntéseket hozunk, és olykor hibázunk, célokat tűzünk ki magunk elé és stratégiát állítunk fel a jövőnkkel kapcsolatban. Néha mi állunk nyerésre, néha pedig olyan váratlan fordulatok következne be, melyeket nem láthattunk előre.

A sorozat a játszmákon keresztül jár körül olyan kérdéseket is, mint a versenyszellem, a kitartás és a kemény munka, mellyel Beth egyre feljebb és feljebb jut azon a bizonyos ranglétrán. Egyszóval A Vezércsel észrevétlenül feszeget komoly kérdéseket, miközben egyre jobban meghozza a kedvünket ahhoz, hogy mi is a sakktáblához üljünk, és alkalmazzunk egy-két stratégiát, melyet ellestünk a nagyoktól.

Összegzésképp

Véleményem szerint 2020 egyik legütősebb alkotása lett A Vezércsel. Egyszerre pörgős és izgalmas, elgondolkodtató és szórakoztató. A hatvanas évek hangulata pedig könnyen magával ragadhatja a nézőt.  Mindenképp érdemes időt szakítani erre a minisorozatra.

https://youtu.be/rHZUiHgce5M
A vezércsel | Hivatalos előzetes | Netflix

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Marilyn Monroe
  Marilyn Monroe (született: Norma Jeane) 1926. június 1-jén született Los-Angelesben.Amerikai színésznő, énekesnő és fotómodell. Anyja, Gladys Pearl Baker harmadik gyerekeként született.Continue Reading
 • Obi-Wan Kenobi
  Az Obi-Wan Kenobi 2022-ben bemutatott amerikai kalandsorozat, amely a Star Wars-franchise harmadik élőszereplős tévésorozata. A sorozat 2022. május 27-én indult el az Egyesült Államokban a Disney+-on, Magyarországon ugyanebben az évben, június 14-én indult el.Continue Reading
 • Hannibal (2013 sorozat)
  A Hannibal egy amerikai pszichológiai horror- és bűnügyi sorozat, melyet Bryan Fuller alkotott.Continue Reading
 • Préda
  A Predator, magyarul Ragadozó című filmsorozat ötödik része az előző négy film előzménye/eredettörténete. A filmet 2022. július 21-én  mutatták be a mozikban. A rendező Dan Trachtenberg, aki a 10 Cloverfield Lane című horror-thriller rendezőjeként lett híres, és akit az Amerikai Rendezők Céhe díjára is jelöltek.Continue Reading
 • A XIX. század
  A Bridgerton krónikája egy amerikai televíziós sorozat, amely 2020. december 25-én jelent meg a Netflixen. A Shonda Rhimes által gyártott sorozat az angol régensség idején, a magas londoni társadalomban játszódik .Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .