Csipkerózsika

Gyerekkorom egyik nagy kedvence a Disney által megvalósított Csipkerózsika című mesefilm. A Grimm testvérek szerzeménye a mű, mely a Disney által szerintem nagyon sok kisgyerek imádott meséjévé vált.

Mindenképp pozitívumként kell megemlíteni a rajzfilm grafikáját. Itt még nincsenek eltorzítva a karakterek arcvonásai, a testalkatuk, mint például a mostani mesékben (Jégvarázs, Merida). Ezt fontosnak tartom, mert sokan testképzavarral (bulimia, anorexia) küzdenek, amiben ezeknek a meséknek is szerepük lehet. A színeket is jól használják a történet során. Amikor boldog, vidám jelentet láthatunk, akkor élénk, világos színeket láthatunk, viszont amikor Demóna kastélyában járunk, akkor a sötét, lehangoló árnyalatok kapnak szerepet.

A szerelem mindent legyőz

Maga a történet a szerelem mindent legyőző erejét mutatja be, az emberi gonoszság és szülői gondoskodás mellett. Szerintem ezt az eredi mese is és a rajzfilm is gyönyörűen megjeleníti. Többször elhangzik, hogy a „szerelem mindent legyőz”, ami megtanítja a gyerekeknek ennek a fontosságát, és azt is, hogy szeretet nélkül lehet, de nem érdemes élni. Demóna vesztét is ez okozza a mese végén, hiszen ő nem hitt ennek erejében, míg Csipkerózsika megmenekül a haláltól és az örök álomtól a szülei lemondása, tündérkeresztszülei odaadása, és a herceg szerelme és kitartása által.

Paradox módon negatívumként szintén a szerelmi szálat hoznám példaként, hiszen az ember élhet teljes életet szerető vagy szerelem nélkül is. Ez a gyerekekbe mégis azt neveli, hogy szükség van egy párra, aki majd egyszer megérkezik az életedbe, „mint szőke herceg a fehér lovon.” Másrészt nem ismerjük meg azt sem, hogy a főgonosz Demóna miért is lett ennyire ördögi és szívtelen. Az éremnek két oldala van, ez mégsem derül ki a néző számára, így azonnal elítéljük. A híveit is disznóként ábrázolják, ami sokatmondó, és szintén előítéletes.

Összességében mégis úgy gondolom, hogy ez egy szerethető és szép mese, egyfajta örök klasszikus, amit mindenkinek látnia kell. Nekem megtanította a szeretet fontosságát és a kitartást. Nincs olyan probléma, amit ne lehetne megoldani, hiszen az örökké tartó átkot is meg tudták törni egyetlen csókkal.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Stephen King: Halálsoron kritika
  A Halálsoron A remény rabjai alkotójának egyik legkiválóbb filmje, Tom Hanks főszereplésével és Stephen King filmadaptációjából készült. A film egy drámai, krimi jellegű megható produkció, ami egyben megmutatja a kegyetlen valóságot. Stephen King méltatta a filmet, és a művei közül ezt tartotta a legjobb adaptációnak. Tom Hanks is kiváló főszereplőjeOlvasd tovább
 • Szerelem van a levegőben
  A Sel Cal Kapimi török sorozat, az RTL-en pedig Szerelem van a levegőben néven fut. A sorozat 52 bölümből áll (2 órás), nálunk 156 (45 perces) részre bontották. A 2 főszereplő Hande Erçel (Eda) és Kerem Bursin (Serkan). Törökországban 2020. június 8-tól sugározzák, Magyarországon csak 2021. augusztus 23-tól kezdték elOlvasd tovább
 • Új Star Wars sorozat! The Book of Boba Fett
  A The Book of Boba Fett a Star Wars világának második élőszereplős sorozata. 2021. december 29-én indult el Amerikában a Disney+-on. Magyar szinkron egyelőre nincs, mert Magyarország nem rendelkezik Disney+-szal, de ez 2022-ben meg fog változni.Olvasd tovább
 • Hirtelen 30
  Figyelem!! A következő cikk a film cselekményét is tartalmazza! A film eredeti címe 13 Going on 30. A 2004-ben készült amerikai romantikus vígjáték rendezője Gary Winick. A főszerepet Jennfier Garner játssza.Olvasd tovább
 • Euphoria – Komoly témák, új szemszög
  Az Euphoria (magyar nevén Eufória) egy 2019-ben bemutatott tinidráma, melyet Sam Lewison készített az azonos nevű izraeli sorozat alapján. A sorozat 2019 júniusában indult az HBO-n , és akkora siker volt, hogy ugyanebben az évben, júliusban bejelentették, hogy jön a 2. évad.Olvasd tovább

5 hozzászólás

 1. Nagyon jó volt olvasni egy ilyen meglátást is! Nos a mesékhez nem szoktam ennyire kritikusan állni, és őszintén nekem fel sem tűnt, hogy ennyire aránytalanok a mesékben szereplő karakterek!

 2. Szépen kifejtett , érdekes kritika / cikk.

 3. Kedves Anna!
  Nagyon jó volt olvasni a cikket, mert olyan dolgokra világítottál rá, amit nem mindenki vesz azonnal észre. (Ilyen például a színek használata.)

 4. Mint ahogy többeknek is, nekem is gyerekkorom kedvenc meséje volt a Csipkerózsika. Öröm volt olvasni róla, felidézni a “régi” időket.

 5. Nekem is ez volt az egyik kedvenc mesém, és ahogy olvastam több olyan részletre is felhívtad a figyelmem amit eddig észre sem vettem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .