Mit mondana Harry Potter pszichológusa? – Interjú az iskolapszichológussal

Megfordult már a fejedben, hogy milyen diagnózist állapítana meg Harry Potter pszichológusa? Milyen rejtett utalásokat tartalmaz a könyvsorozat? Most kiderül! Iskolapszichológusunk, Nagy-Kasza Tícia, valamint Balázs Fanni egészségpszichológus segítségével megvizsgáltuk az ifjú varázsló történetét pszichológiai szempontból.

Nagy-Kasza Tícia

Nagy-Kasza Tícia immáron második éve a Nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium pszichológusa. Hatalmas lelkesedéssel és erőbedobással segíti a diákok mindennapjait, és elmondása szerint imádja a munkáját. A pszichológiával való kapcsolatáról, személyes tapasztalatairól faggattam, illetve közösen a Harry Potter-sorozat által felvetett kérdések mögé néztünk, és próbálta azokat pszichológiai tudatossággal megválaszolni.

Miért választotta ezt a szakmát?

– Nekem a kiindulás az volt, hogy olyan szakmát szeretnék, ahol az emberek segítése van a középpontban és akkor nyilván lepörgött egy csomó opció a fejemben, hogy mik lehetnének. Beszélgettem egyszer anyukámmal, neki elmondtam a szempontokat, hogy ezt meg ezt szeretném és ő volt az, aki felvetette, hogy akkor miért nem próbálom meg a pszichológiát. Erre én mondtam, hogy: „Jó, akkor szerintem ez lesz az a szakma, amit én szeretnék.” És végül tényleg ez lett az életutam. Úgyhogy ez egy eléggé random dolog volt, hogy anya felvetette és végül ez lett a döntésem. Tudod, amikor érzed, hogy mit akarsz, de az az utolsó puzzledarab hiányzik hozzá, hogy meglegyen. Akkor anya bedobta ezt az ötletet és nekem ez volt az az utolsó darab.

Ahogy én veszem észre Magyarországon a legtöbben úgy gondolják, hogy pszichológushoz csak a „bolondok” járnak. Ön is ezt tapasztalja?

– Valóban. Viszont én azt látom, hogy egyre jobban kezd leépülni ez a sztereotípia. Szerintem ez annak is köszönhető, hogy a közösségi médiában is egyre több ilyen csapat dolgozik, akik megmutatják azt a nem túl szakmai oldalát, egy kicsit közelebb hozzák az emberekhez azt a tudást, ami szükséges, ahhoz, hogy tudjuk felismerni a problémánkat, és merjünk elindulni, ha valami nem működik. Én is mindig azt mondom, hogy nem ciki pszichológushoz járni. Igazából ő egy olyan személy, aki segít, hogy megtanulj olyan dolgokat, amik megkönnyítik a hétköznapokat.

Mit tanácsolna azoknak, akik pont emiatt a tévhit miatt nem mernek segítséget kérni?

– Ne hallgassanak rájuk, mert nem éri meg. Te legyél magadnak mindig az első, a saját lelki és testi egészséged a legfontosabb, az legyen az első helyen. És nyilván hogyha ehhez szükséges, akkor pszichológushoz kell fordulni. Ugyanúgy, ahogy az orvoshoz is elmegyünk, amikor azt érezzük, hogy fáj a térdünk mondjuk. Vagy, ha nem tudok megoldani egy matek példát, nem ugyanúgy kérek segítséget? Teljesen normális, és örülök neki, hogy egyre többen mernek segítséget kérni. Tehát a saját lelki egyensúlyod legyen a legfontosabb. Szerintem ennél több nem számít, mert csak akkor fogsz tudni működni a mindennapokban.

Balázs Fanni

Amikor rátértünk a Harry Potter témára, bekapcsolódott a beszélgetésbe Balázs Fanni, akivel egyébként csoporttársak voltak a Debreceni Egyetem pszichológia szakán és most egészségpszichológusként dolgozik. Közösen próbáltak szakmai választ adni azokra a kérdéseimre, melyeket a könyvsorozat főhősének élete kapcsán tettem fel.

Harry Potter életének egyik legmeghatározóbb pontja, amikor 1 éves korában elhunytak a szülei. Hogyan hat valakire, ha korán elveszti a szüleit és miként befolyásolja ez a későbbi életét? És hogyan tudja ezt feldolgozni?

– A pszichológiában beszélünk elsődleges kötődésről, melyben a szüleink játszanak nagyon fontos szerepet. Az anya-gyermek kapcsolat szolgál az összes későbbi kapcsolatunk modelljeként, tulajdonképpen ennek a sémájára épülhet minden más kapcsolatunk. A szülei elvesztésével megnő a valószínűsége annak, hogy egy olyan séma alakuljon ki benne, hogy a fontos személyek jelenléte nem garantált az életében. Előfordulhat, hogy nem fog tudni a későbbiekben intim kapcsolatokat megfelelően kialakítani, mert kockázatosnak ítéli meg azt, hogy újra kötődjön valakihez. Fél a személy elvesztésétől. Fennáll annak is az esélye, hogy később, ha ismét veszteségélmény éri, akkor túlságosan érzékenyen reagál rá vagy pedig próbálja kikerülni a gyászfeldolgozást. A feldolgozást segítheti egy olyan bizalmi kapcsolat, melyben önmaga lehet és ki tudja fejezni bátran az érzéseit, gondolatait. Illetve feldolgozás céljából a terápia mindenképp célszerű.

Az egész könyvsorozaton át megjelenik, hogy a nagynénje és családja, akihez került a szülei „balesete” után, elég rosszul bánnak vele, szinte semmibe nézik, és ugye a lépcső alatti gardróbban kell aludnia, sokszor bezárva. Miként befolyásolhatja ez a személyiségét?

– Ez már önmagában traumatizáló lehet, hogy ilyen környezetben kell felnőnie Harrynek. Az érzelemszabályozás fejlődése nagymértékben hátráltatva van, mivel ezt elsősorban a környezetünkben lévő személyektől sajátítjuk el. Gyakran egyedül marad az érzéseivel, nincs olyan személy a környezetében, akivel meg tudná beszélni, így a szabályozása is nehézkessé válik. Mindemellett a kisebbrendűség érzése is megjelenhet. Gondolhatja, hogy ő nem ér annyit, mint mások az eltérő bánásmód miatt.

Harry Potter nevét korán megismerte az egész varázslóvilág, amikor csecsemőként sikerült „legyőznie” Voldemort Nagyurat. Ez a hírnév hatalmas elvárásokat támasztott Harry elé, elvárták tőle, hogy bizonyítson, álljon ki a Sötét Nagyúr ellen. Az efféle elvárások pozitívan hatnak a gyerekekre vagy ellenkezőleg, inkább szorongóvá teszik őket?

– A kérdéssel kapcsolatban több dolog felmerülhet. Attól függ, hogy mennyire magasak mások elvárásai a gyermek képességeihez képest, illetve az sem utolsó szempont, hogy a gyermek szeretne-e megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Ha csak mások hatására szeretne bizonyítani/ teljesíteni, akkor ez a gyermek számára nagyon romboló hatású lehet. Kialakulhat a teljesítményszorongás, mely éles helyzetekben megbéníthatják a gyermeket és pont a teljesítmény romlásához vezethet. A rosszabb teljesítményt nagyon gyakran a gyermeket körülvevő felnőttek nem mindig kezelik megfelelően, például indirekten büntethetik valamivel (pl. szeretetmegvonás vagy a szülő felől érkező leértékelés).

Harry életében fontos szerepet játszanak a barátok. A történet egyik legfontosabb morális tanulságai közé tartozik, hogy az életben barátok nélkül nehezen boldogulunk, ők az egyik legfontosabb támaszaink. Miért fontos, hogy legyenek barátaink?

– Barátaink fontos szerepet töltenek be az életünkben. Általában korban közel állnak hozzánk, így jellemzően ugyanazokat az élethelyzeteket élik meg, mint mi. Ilyenkor a megfelelően kialakított bizalmi kapcsolat a barátainkkal nagyon sok nehézségen átsegíthetnek.

Ugyanakkor, amint komollyá válnak a dolgok a történetben, mindent maga akar megoldani. Ezt okozhatták a korábbi traumák, esetleg a szüleitől való korai elszakadás?

– A korábbi traumatikus események miatt könnyen megtanulhatta Harry, hogy tulajdonképpen csak magára számíthat a bajban. A gyermekkorában azt tanulta meg, hogy ha bajban van, akkor csak a saját képességei, saját stratégiái segítségével fogja tudni megoldani a szembejövő akadályokat. Felnőtt korban is nagy valószínűséggel ez lesz az első módszer, amihez nyúlni fog problémahelyzet esetén, miközben azóta már vannak olyan személyek az életében, akik szeretik és segítenek neki.

Hogyan hat ki a sok trauma, a harc a gonosszal, a háborúban való részvétel későbbi, felnőtt életére?

– Ha bármilyen harcról beszélünk, általában felmerül a PTSD, mint klinikai kórkép. A PTSD poszttraumás stressz szindrómát jelent. Ez úgy alakulhat ki, ha az egyént olyan esemény éri, melyet képtelen feldolgozni. Számos tünetet és nehézséget okozhat a mindennapokban, melyek igencsak megnehezítik az egyén életét. Ilyen tünet lehet az alvászavar, szorongás, esetleg kínzó álmok is előfordulhatnak vagy pedig a traumatikus eseménnyel kapcsolatos emlékbetörések is gyakoriak. Ezeknek a kezelésére szintén ajánlott hozzáértő szakember segítségét igénybe venni. A harc/háború sajnos sok veszteséggel jár. Ebben az esetben is felmerül a gyászfeldolgozás kérdése.

Azt gondolom, akik olvasták a regényeket és kicsit is odafigyeltek a főszereplő viselkedésére, a fentebb említett diagnózisok, tünetek abszolút megfigyelhetőek a jellemében. Igaz, egy kitalált szereplőről van szó, egy fiktív történetben, azonban az olvasók számára, akik hasonlókat éltek át, sokat segíthet a feldolgozásban, ha tudják sosincsenek egyedül a problémáikkal és van kihez fordulni. Már volt róla szó, de én is hangsúlyoznám: mindig merjetek segítséget kérni, akár pszichológustól is! 

Horváth Ádám 4/12C

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Mit mondana Harry Potter pszichológusa? – Interjú az iskolapszichológussal
  Megfordult már a fejedben, hogy milyen diagnózist állapítana meg Harry Potter pszichológusa? Milyen rejtett utalásokat tartalmaz a könyvsorozat? Most kiderül! Iskolapszichológusunk, Nagy-Kasza Tícia, valamint Balázs Fanni egészségpszichológus segítségével megvizsgáltuk az ifjú varázsló történetét pszichológiai szempontból. Nagy-Kasza Tícia immáron második éve a Nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium pszichológusa. Hatalmas lelkesedéssel és erőbedobássalOlvasd tovább
 • Önkéntes munka Iserlohn városában
  A nyár folyamán Nyíregyháza testvérvárosában, Iserlohn városában önkénteskedtünk, hogy megerősítsük az ifjúsági kapcsolatot a két település között. Az evangélikus tábor programjai A Gyűrűk ura története alapján kerültek megalkotásra, ahol négyen vettünk részt, mint magyar delegáció.Olvasd tovább
 • 30 Éve újra
  A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumot 1806-ban alapították. Ebben a tanévben ünnepeljük, hogy 30 évvel ezelőtt újra a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába került iskolánk. Ebből az alkalomból kérdeztük jelenkori és régi diákjainkat az alma máter múltjáról, jelenéről.Olvasd tovább
 • Mindig úton vagyunk!
  Mindig úton vagyunk! A Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda fiataljaiként, többek között kossuthos diákokként képviseltük január 22. és 28. között Rzeszów városában Nyíregyházát. A Nemzetközi Projektek Szövetsége („INPRO”) szervezte ezt az Erasmus+ programot, ahol a közel 30 résztvevős csapattal kommunikációnk fejlesztésévelfoglalkoztunk a hét folyamán.Olvasd tovább
 • Továbbjutott a Kossuthos e-sport csapat a döntőbe
  Február 9-10. között megrendezésre a került a nyíregyházi gimnáziumok közötti League of Legends e-sport verseny előválogatója. A mérkőzés a Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában került megrendezésre a Zero2Hero e-sport akadémia szervezésében. Az előválogatón öt iskola vett részt.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .