INTERJÚ A KISVÁRDA FC NBIII-AS OSZTÁLYÚ CSAPATÁNAK MÁSODEDZŐJÉVEL, ÁDÁMSZKI RÓBERTTEL

Interjút készítettem a Sényő Carnifex FC – Kisvárda FC II mérkőzés után a kisvárdai csapat másodedzőjével, Ádámszki Róberttel, akit a Magyar Válogatottról, illetve a saját érdekeltségű csapatáról kérdeztem meg.

Elsőként szeretném megkérni, hogy mondjon néhány szót a jelenlegi edzői tevékenységéről, a csapatnál betöltött szerepéről, illetve arról, hogy hogyan érzi magát a klubnál.

Úgy gondolom, hogy jó időben kerültem a Várda Labdarúgó Akadémiához. Itt volt és van állandó lehetőség a fejlődésre. Számunkra is tartanak továbbképzéseket hétről-hétre, ami a jövőt illetően mindenképp bíztató. Egy jó lehetőség volt számomra, amikor az Akadémiát választottam. Itt bármikor tanulhatok, fejlődhetek illetve egy nagyon jó közösség tagja lehetek, beleértve az edzőtársaimat és a játékosokat is.

A következő percekben rátérnék azokra a kérdésekre, amely a Magyar Labdarúgó válogatotthoz kapcsolódik. Először azt kérdezném, hogy Ön szerint miért eshetett Törökországra a választás az első felkészülési meccsen?

Azt gondolom, hogy a válogatott számára nehéz ellenfelet találni. A törökök személyében pedig olyan ellenfelet tisztelhetünk, akik megfelelő minőséget képviselnek.

A törököket több meccsen sikerült már legyőzni. Mik voltak az elvárások a meccsel kapcsolatban?

Mindenekelőtt az EB-re való felkészülést segítette elő a mérkőzés. Mivel már nem sok idő van hátra addig, amíg a srácoknak éles helyzetben kell bizonyítani, ezért fontos, hogy egy egységet alkotva lépjenek a pályára. A meccstől magyar győzelmet vártam, ami sikerült is, ezáltal minőségi csapat ellen minőségi játékkal sikerült bővíteni a veretlenségi sorozatot, amely immáron már tizenhárom mérkőzés óta tart. Úgy gondolom, ez volt a valódi érték.

Eldőlhetett-e már a kapuskérdés?

Szerintem ebben nem is kell gondolkodni. Számomra egyértelmű a válasz, de a szövetségi kapitány feladata megítélni és eldönteni, hogy ki védje majd a Magyar Válogatott kapuját. Úgy gondolom, hogy azok a játékosok, akik meghívót kapnak, mindannyian maximálisan megérdemlik a nekik szavazott bizalmat, tehát bárhogyan is választ majd Marco Rossi, rossz döntést nem hozhat.

Mit vár Dárdai Mártontól? Örül-e annak, hogy Magyarországot választotta?

Dárdai Márton egy fiatal, tehetséges játékos, aki bizonyított már a Bundesliga 2.-ben. A jövőben mindenképpen előrelépést jelent a nemzeti csapatnak.

Mit szól ahhoz, hogy honosított játékosokat keresnek?

Ez egy bonyolult kérdés….Úgy gondolom, hogy vannak a honosított játékosok között olyan minőségi játékot képviselő fiatalok, akik erősítik a csapatot. Így ezzel mindaddig nincs gond, amíg a minőség rovására nem megy. Ha pedig esetlegesen mégis ez történne, akkor ezekkel a játékosokkal senki sem viselkedne elnézően.

Magyar futballista régen szerepelt már ilyen nagy múltú csapatban, mint a Liverpool FC. Mit szól ahhoz, hogy jelenleg van ilyen játékosunk Szoboszlai Dominik személyében?

Büszkeséggel tölt el minden magyar embert, hogy újra beszélhetünk ilyenről. Nem csak úgy nézzük a meccset, mint egy kívülálló személy, hanem van kiért szurkolnunk a Liverpool mérkőzésein. Szoboszlai mind a válogatottban, mind pedig a klubcsapatban kulcsszerepet tölt be. Például a válogatottban csapatkapitányként abszolút húzóember. Meccs előtt, a pályán, illetve azon kívül is buzdítja az övéit. Minden meccset teltház előtt játszanak, ami ilyen embereknek köszönhető, mint Szoboszlai Dominik.

Mit gondol arról, hogy a válogatott edzésein a kommunikáció nyelve nem feltétlenül a magyar?

 Ezt egyre több helyen tapasztalhatjuk, hogy magyar helyett inkább angol nyelven kommunikálnak. A mai világban ez már szinte alap követelmény, ezért senki számára nem jelent problémát, mivel minden játékos 100%-ban megérti az angol nyelvet.

Szurkolóként ki az a játékos, vagy kik azok a játékosok, akiket szívesen lát a nemzeti csapatban? Esetleg tudna-e olyan játékost mondani, akit szeretne címeres mezben látni, de egyelőre nem érkezett hozzá meghívó?

A Szoboszlai Dominik mindenképp, hiszen ő abszolút példakép hazánkban minden fiatal számára. Willi Orbán, aki a Törökország és Koszovó elleni felkészülési mérkőzéseken sérülése miatt sajnos nem léphet pályára, illetve Sallai Roland, aki szintén a Bundesligában szerepel. Azt gondolom, hogy mindhárman kulcsszerepet töltenek be Marco Rossi keretében. A kerethirdetés mindenkor a szövetségi kapitány dolga, de mint már említettem, a mester mindig a legjobb játékosoknak szavaz bizalmat.

Mint ismert 2025 végén lejár Marco Rossi szerződése. Mi a véleménye a szövetségi kapitányról? Szeretné-e, hogy maradjon?

Minden magyar ember nevében mondhatom, hogy szeretnénk, ha maradna. Jó helyen van jelenleg. Viszont, ha az EB-n elér egy jó helyezést, akkor valószínűleg távozni fog azért, hogy egy minőségi klubnál tudjon ugyanilyen maradandó munkát végezni.

Szívesen látna-e fiatalabbakat a válogatottban?

Van elég fiatal játékosunk, ezzel semmi probléma nincs. Idősebb játékosunk szinte nincs is.

Mit vár a csapattól az EB-n?

Én személy szerint már annak örülök, hogy kijutottunk. Ahhoz kisebb csodának kellene történnie, hogy továbbjussunk a csoportból, de mindenképpen bizakodunk. Legutóbb is kiváló eredményt értünk el. Tiszta szívből szurkolunk a fiúknak, hogy minél nagyobb bravúrt sikerüljön elérniük a Németországban megrendezésre kerülő Európa Bajnokságon.

Mivel a Kisvárda FC II csapatának edzője, ezért feltennék néhány klubszinten foglalkoztató kérdést. Mit vár az NBI-es csapattól az idény hátralevő részében?

Ez egy fogósabb kérdés…. Lassan meghúzzák a vonalat a fejünk fölött, de bízunk benne, hogy bent tud maradni a csapat. Nekünk van egy ilyen mondásunk, hogy akkor is van esély, ha nincs esély, tehát még az a pici lehetőség ott van a fiúk előtt. Az a lényeg, hogy feladni nem szabad soha. Viszont arra is fel kell készülni, hogy mi történik akkor, ha kiesünk. Ezért már van egy jövőkép az NBII-re, de a legfontosabb. hogy minél hamarabb vissza kell jutni az országosan legmagasabb szintet képviselő bajnokságba.

Van-e olyan játékos az NBIII-ban, akit szívesen látna futballozni a nagy csapatban?

Igen, van több játékos is. Nálunk többnyire fiatalok vannak, akik a 2006-os, 2007-es évben születtek. Ezenkívül pedig két túlkoros játékost foglalkoztatunk. Természetesen a fiataloké a jövő, már a nyár folyamán lesznek olyan saját nevelésű játékosok, akik a magasabb osztályban fognak szerepelni.

Lenne-e olyan játékos, akit szívesen látna a későbbiekben a válogatott soraiban?

Igen, több játékosunkat is szívesen látnám a későbbiekben a Magyar Válogatott keretében. Ilyen például Osztrovka Maxim, aki magyar állampolgár, Szikszai Hennagyij, illetve Kancsij Artúr, aki most a korosztályos válogatottban szerepelt. Tehát őket mindenképpen kiemelném, mert előttük bőven adódhatnak lehetőségek.

Végül pedig a mai mérkőzéssel kapcsolatban kérdezném. Hogyan látta a meccsüket? Elégedett-e a játékosok teljesítményével?

Maximálisan elégedet vagyok. Ez egy megyei rangadó volt, aminek múltja van. Amióta Kisvárdán tevékenykedem, azóta nem tudtuk legyőzni a Sényő csapatát. Ezért ez a 3-1 -es győzelem fontos volt számunkra. A plusz motiváció a fiúk számára pedig az, hogy a Putnok csapata kikapott a mai mérkőzésen, ezért az első helyről várhatjuk a következő heteket. Különös ez a teljesítmény a fiatalok számára. Jó hatással bír egy-egy ilyen „apró” történés. Látszik rajtuk, hogy nem félnek pályára lépni, szívesen fociznak ebben a jó közösségben.

Köszönöm szépen az interjút Ádámszki Róbertnek, akinek további sok sikert kívánok az edzői tevékenysége során, illetve csapatának az idény hátralévő részében.

Lakatos Vanda

Ezek is érdekelhetnek még:

 • A 2024-es FIDE elődöntő
  Aki esetleg követi a legfrissebb sakk híreket, az valószínűleg már tudomást szerezhetett a minden évben meghirdetett FIDE sakk elődöntőröl. De mit is takar a bajnokság?Olvasd tovább
 • NBA All Star: a legjobbak pályája
  Az NBA 1951 óta eddig összesen 72-szer rendezte meg az All Star gálát. Ezen a meccsen nem a győzelem számít igazán, hanem sokkal inkább az, hogy ki lesz az MVP. A gálán minden évben születnek hihetetlen megmozdulások és rekordok, idén az eddigi legnagyobb pontszámú mérkőzést játszották, majdnem 400 pont születettOlvasd tovább
 • Miért jó a kajakozás?
  A kajakozás a koordinációs és kondicionális képességeket fejleszti, melyeknek köszönhetően az emberek terhelhetősége megnövekszik. Az felsőtestet erősíti és a test minden izmát megmozgatja.Olvasd tovább
 • A magyar labdarúgás története
  Az első írásos emlékünk 1879-ből származik, amikor is Molnár Lajos: Atlétikai gyakorlatok című könyvében ismerteti az akkor újdonságnak számító sportot, a labdarúgást.Olvasd tovább
 • Siker a Fekvenyomó Diákolimpián
  2024. március 23-24-én részt vettem a Budapesten zajló Országos Fekvenyomó Diákolimpián, ami a Szent Gellért Sportcsarnokban volt megrendezve.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .