Utazás az Erasmus+-szal

Az Erasmus+ Verschiedene Kulturen-Gemeinsame Identität program keretében hat diákból és két tanárból álló csoportunk 2022. december 4-től 10-ig Romániában, Szatmárnémetiben töltött egy hetet a Johann Ettinger Német Líceumban.

Az első nap az ismerkedésről szólt. Izgalmas előadásokon keresztül ismerhettük meg Románia, Szlovákia, Litvánia és Törökország népviseletét. A délutáni program keretében körbejártuk az iskolát, bepillantást nyertünk néhány órába, meghallgattuk, milyen jól beszélnek németül már az alsó tagozatos gyerekek is.

A második napon több izgalmas kiránduláson vettünk részt. Jártunk a szaploncai vidám temetőben, mely a több mint nyolcszáz gyönyörűen faragott, kékre festett fejfájáról híres. A síremlékeken a hozzátartozók vidám, néha vicces mondatokkal búcsúztak elhunyt szeretteiktől.

A Máramarosszigeten lévő Börtönmúzeumban megemlékeztünk Románia leghírhedtebb kommunista börtönében raboskodó vagy elhunyt politikai áldozatokról.

Délután Máramaros legjelentősebb ortodox vallási központjába, Barcánfalvára látogattunk, ahol egy 12 épületből álló, teljes egészében fából épített kolostort csodáltunk meg. Az épületcsoport egyike a Máramaros fatemplomai néven a világörökség listájára felvett nyolc építménynek.

A harmadik nap a kézműveskedés jegyében telt. A Szatmárnémetiben lévő Borókagyökér Egyesületben mézeskalácsot sütöttünk, bőr- és gyöngykarkötőt, valamint karácsonyfadíszeket készítettünk.

A negyedik napon ismét egy kulturális programot szerveztek számunkra a nagykárolyi Károlyi-kastélyba és a Kaplonyban található családi kriptába.

A pénteki búcsúprogram keretében az öt ország diákjai bemutatták népi hagyományaikat, étkezési szokásaikat a gimnáziumban. Este pedig, a program zárásaként a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia impozáns épületében adtuk elő a többi országgal ünnepi műsorunkat, illetve hallgattuk meg a fogadó iskola diákjainak háromnyelvű koncertjét.

Rengeteg élménnyel, sok kedves emlékekkel tértünk haza.

A programban részt vevő tanárok, diákok névsora:

 • Bogdán Gabriella, Buss Kornélia
 • Murnyák Virág 10.C
 • Veres Zita 10.C
 • Rónaszéki Fanni Csenge 10.E
 • Takács Lili 10.E
 • Bihari Barbara 10.B
 • Kádár Anna 10.A

Buss Kornélia
tanárnő

Ezek is érdekelhetnek még:

 • „Kossuthos levelezős verseny”
  Február 3-án csaknem 300 diák részvételével zajlott le a „Kossuthos levelezős verseny”, melyen a megye 7. és 8. osztályos diákjai vettek részt. Az 56 iskola diákjai 9 tantárgyból mérhették össze tudásukat, a legjobbakat oklevéllel és könyvvásárlási utalvánnyal jutalmaztuk.Continue Reading
 • Cantemus kórus
  Tehetséges diákjaink: Gulyás Zsófia (4/12.A) és Kovács Mikolt (4/11.C) a Nyíregyházi Cantemus Kórus a XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválhoz kapcsolódó mesterkurzus nyitányaként jótékonysági hangversenyt rendezett, melynek bevételét a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata polgármesterének javaslata és kérése szerint a városban tanuló, tehetséges diákok számára  ajánlották fel.Continue Reading
 • Jótékonysági vásár a Kossuthban
  Iskolánk szép hagyománya, hogy az adventi időszakban jótékonysági vásárt szervez, melynek kedvezményezettjei azok a kossuthos diákok, akik nehezebb anyagi körülmények között várják az ünnepeket.Continue Reading
 • Utazás az Erasmus+-szal
  Az Erasmus+ Verschiedene Kulturen-Gemeinsame Identität program keretében hat diákból és két tanárból álló csoportunk 2022. december 4-től 10-ig Romániában, Szatmárnémetiben töltött egy hetet a Johann Ettinger Német Líceumban. Az első nap az ismerkedésről szólt. Izgalmas előadásokon keresztül ismerhettük meg Románia, Szlovákia, Litvánia és Törökország népviseletét. A délutáni program keretében körbejártukContinue Reading
 • Gyertyagyújtás  Nyíregyházán
  Városunk főterén evangélikus oktatási intézményeink óvodásai és diákjai szolgáltak a hagyományos ádventi gyertyagyújtás első alkalmán. A Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, valamint a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium képviseletében közel 60 diák készült, hogy az ádventi időszak kezdetén Isten szeretetének üzenetét hirdesse.Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .