Miért ér kevesebbet a pénzünk?

2022-ben mindenki a saját bőrén érzi a globális, főként az európai gazdasági helyzet hatásait. A rohamosan növekvő infláció az árak elszabadulásához vezet, így lehet az, hogy többszörösét fizetjük meg valaminek mint tavaly.

Infláció, defláció

Egy piacgazdaságban az áruk és szolgáltatások árai szüntelenül változnak, egyesek felmennek, mások lemennek. Inflációról akkor beszélünk, amikor nem csak egy, hanem sok áru és szolgáltatás ára felmegy; tehát ma kevesebbet kapunk 1 euróért, mint tegnap. Más szóval az infláció miatt az idő előrehaladtával csökken a fizetőeszköz értéke.

Infláció alakulása hazánkban

Az infláció ellentéte a defláció, amikor nem csökken a pénz fizetőértéke, hanem nő. Amilyen jól hangzik, olyan kártékony.
Ha tudják az emberek, hogy a későbbiekben többet fog érni a pénzük nem fognak olyan mértékben költeni, mint az infláció során, ennek hatása pedig gazdasági visszaesés lehet. Ez a jelenség akár a csőd közelébe is be sodorhat országokat.

Védekezés

Most, hogy már tudjuk mi az infláció, térjünk ki arra, hogyan próbál ellene védekezni Magyarország.

 • a benzinár befagyasztása az átlagemberek számára
 • befagyasztott ár néhány termékre
 • alapkamat-emelés

Az első kettő csak elfedi és nem szünteti meg az inflációt.

A harmadik pont a forint árfolyamára van hatással, így befolyásolja az importtermékek árát. De mi is az alapkamat?

Alapkamat

Az alapkamat egy ország jegybankja által vállalt kamatmennyiség az adott ország valutájára. Magyarországon a kamat jelenleg 13% (2022.09.28.), ez elég magasnak számít egy európai országhoz képest. Ennek milyen hatása van ránk, átlagemberekre? Miért jó, illetve miért rossz?

Negatív, pozitív hatásai

Az alapkamat emelése az ország valutájának az értékét növeli, hosszú vagy rövid távon. A kereskedelmi bankok magasabb várható hozammal tudnak lekötni pénzt a jegybanknál, így ezzel párhuzamosan fog emelkedni a hitelezés ára. Minél kevesebb ember tudja felvenni a drágább hitelt, annál kevesebbet fognak költeni, ezzel visszafogva valamennyire az inflációt. A másik inflációra mérhető hatása a fent említett importtermékek árváltozása. A jegybank által kínált magas hozamra a külföldi nagytőkések is felkapják a fejüket. Amikor forintba váltják a pénzüket, az pozitív hatással lesz a forint árfolyamára. Ezt a folyamatot ábrázoljuk a csatolt képen. A kamatemelés csak pár napig ugyan, de visszafogta az árfolyamot, és 400 forint alatti euróról beszélhettünk.

HUF Árfolyam

Valuták

2022-ben nagy felfordulás van a valuták piacán is. Ennek okai a covid alatti gazdasági visszaesés és az orosz-ukrán háború. Két valutát fogunk bemutatni amiknek meglepően nőtt az értéke mostanáig.

Az orosz rubel(RUB)

RUB Árfolyam

Az orosz-ukrán háború miatt bejelentett szankciók hatására sokan gondolták azt, hogy a rubel be fog dőlni. Ennek épp az ellenkezője történt és nem a szankciós politika hatására. A Gazprom az Oroszország számára nem barátságos országoktól rubelben kéreti kifizetni a gáz árát. Ezzel a stratégiával szabályosan kilőtt az árfolyama és már 5 éves csúcsot döntött az euróhoz képest. Ennek ellenére ez csak a látszat, Oroszországban recesszió tombol és ennek komoly következményei lesznek a gazdaságukra az elkövetkezendő években.

Az amerikai dollár(USD)

Meglepő, de ha nem kezdődött volna el az orosz-ukrán háború, akkor napjainkban egy nagyon gyenge dollárról beszélnénk. Ennek oka túlzott mennyiségű pénznyomtatás. Az elmúlt közel 20 évben több pénzt nyomtattak az USA-ban mint valaha, ezenbelül is kiemelkedik az elmúlt 5 év. Az amerikai dollár árfolyamát jelenleg a háborútól való félelem, illetve az energiaárak tartják fenn. Főleg Európából, de a világ többi részéről is menekítik az emberek a vagyonukat dollárba, a pénzük elértéktelenedéstől való félelemben. A másik ok az, hogy globálisan az olaj, illetve az Európába hozott gáz árát dollárban adják meg, így tartva fent az árfolyamot. Egy dollár jelenleg 1,03 eurót ér.

USD Árfolyam
Pénz nyomtatás az USA-ban

Mit tudunk tenni a vagyonunk megőrzése érdekében?

Állampapír

Az új állampapír remek lehetőséget ad a lakosságnak az infláció ellen. Négy illetve hat évre szóló fix 11%-os kamat remek lehetőség mindenkinek, aki nem szeretne pénzt veszteni.

Másik valuta

Az állampapír mellett csak csak ajánlani tudom a kiszámítható valutákba való átváltást, erre tökéletesen alkalmas a svájci frank (CHF).

Emellett rengeteg más, de rizikósabb lehetőségünk van a pénzük védelmére, ilyenek a tőzsdei, illetve az egyéb kötvényekbe való befektetés.

MI is az alapkamat?
Infláció

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Elon Musk élete
  Elon Musk 1971-ben született Dél-Afrikában. Egyetemi tanulmányait a Pennsylvania Egyetemen és a Stanford Egyetemen folytatta, majd elhagyta az iskolát, hogy vállalkozásokba fogjon.1995-ben megalapította az első cégét, a Zip2-t, amely egy online cégek közötti hirdetési platform volt.Olvasd tovább
 • A Kriptovaluták
  A kriptovaluták az utóbbi években nagyméretű népszerűségre tettek szert a digitális világban. Ezek az újabb pénzügyi lehetőségek lehetővé teszik a gyorsabb, valamint biztonságosabb pénzügyi tranzakciókat, ezen kívül azok anonimitását is biztosítják. A kriptovaluták működésének bázisa a blokklánc technológia, amely biztosítja a tranzakciók biztonságát, valamint hitelességét.Olvasd tovább
 • A sarki fény
  A sarki fény mindenkinek egy gyönyörű szép jelenség, de tudod azt, hogy hogyan keletkezik, mitől más a színe, formája és a nagysága? A sarki fény a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett, időleges fényjelenség. Leginkább kora ősztől késő tavaszig figyelhető meg. Folyamatos alak és szín változásai sokakat elkápráztatnak. Egyesek romantikusnakOlvasd tovább
 • Az alvás és az alvászavarok
  Hogyan alszunk? Az alvás fontos szerepet tölt be az életünkben. Ha kívülről figyeljük ezt a folyamatot, csak annyit láthatunk belőle, hogy az ember este lefekszik, reggel pedig felébred, pedig ettől jóval összetettebb dologról van szó.Olvasd tovább
 • A.I. Art
  A gépek egyik munkát a másik után veszik át ez emberektől. Ez a folyamat már évtizedek óta tart. Amióta az ember gépeket készít, azóta foglalkoztatja a gondolat, hogy vajon mi lenne, ha bizonyos területeken teljesen átvennék az irányítást tőlünk. Ezt a gondolatot természetesen a filmek és az könyvek is feldolgoztákOlvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .