Svéd Oroszlán

Sokan csak emberi oroszlánnak hívják határozott játékstílusa és személyisége miatt. Ez az ember nem más, mint az Ac MIlan csatára, Zlatan Ibrahimoviić. Ez a cikk a karrierjéről fog szólni.

Születése és karrierjének kezdete

Zlatan Ibrahimovic bosnyák és horvát származású svéd válogatott labdarúgó. A 21. század egyik legeredményesebb góllövője több mint 550 góllal. Sokszoros holland, olasz, francia bajnok és Európa Liga győztes is. Válogatottjában messze ő lőtte legtöbb gólt elődjéhez képest.

Futballozni 6 éves korában kezdett el. Első klubja a Malmö Boll och Idrottsförening volt. A csapathoz 1994-ben csatlakozott. 13 évesen kezdte itt pályafutását, és nem kellett túl sok idő hogy bekerüljön az első csapatba, ami 1999-ben meg is történt. Abban az évben, amikor Zlatan a csapathoz csatlakozott, 13. helyen zártak, ezzel kiestek és másodosztályba kerültek. 1 évvel később azonban visszatértek a legjobbak közé. Sokan próbálták leigazolni és végül ez Loe Beenhakkernek sikerült, így az Ajaxhoz csatlakozott. 2001. március 22-én bejelentették, hogy 7.8 millió euróért Ibrahimovic az Ajax játékosa lesz.

Az Ajax csapatában eleinte nem kapott túl sok lehetőséget, hogy megmutassa, mit tud Co Adraanse irányításának idején. Ez 2001-ben megváltozott, mikor is leváltották, helyére pedig Ronald Koemant hozták, ő pedig kezdő csatárként játszatta az ifjú svéd csatárt. Első évét jól kezdte az Ajaxnál, mert  bajnokságot nyert a csapattal. Második szezonjában a Bajnokok Ligájában be is mutatkozott, de még hogyan! 2002. szeptember 17-én a Lyon ellen 2 gólt is szerzett. Ebben a szezonban 4 gólt lőtt a Bajnokok LIgájában. A negyeddöntőig értek, amikor is kikaptak a Milantól. Utolsó ajaxos szezonjában csak 1 gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, de a csoportkörből sem tudtak továbbjutni.

Olasz Ligás pályafutása

2004. augusztus 31-én az átigazolási időszak utolsó napján igazolt a Juventus csapatához 16 millió euróért. Rögtön a kezdőcsapatban kapott helyett egy csatár sérülése miatt, de ez neki jó lehetőség volt, hogy bemutatkozzon és ezt meg is tette: 16 gólt szerzett első szezonjában. 2005. november 14-én a legjobb svéd labdarúgó címet neki adták. Második éve már nem volt ennyire eredményes. Ennek egyik oka az is lehetett, hogy más pozícióba kényszerült. Ebben az évben 7 gólig jutott. 2006 nyarán Ibrahimovic távozott a Juventus színeiből.

2006. augusztus 10-én írt alá szerződést az Inter csapatával 24,8 millió euróért. Itteni karrierje egy góllal és egy gólpasszal kezdődött. Ebben a szezonban 17 gólt lőtt és csapatával megnyerték a bajnokságot is. 2007. szeptember 16-án játszotta 100. olasz bajnoki mérkőzését és ezzel együtt szerződést hosszabbított, amely 2013-ig tartott. 2008-2009-es szezonjában a Bologna ellen szerzett gólját az év góljának választották, majd az Atlanta csapata ellen is rúgott gólt, ezzel 25-öt szerzett a szezonban, ennek hála pedig elnyerte a gólkirály címet is.

További csapatai

Ezeken a csapatokon kívül még játszott az Fc Barcelona csapatába 2009 júliusában kezdte itt meg foci karrierjének következő szakaszát, de túl sok időt itt nem töltött, mert 2010. augusztus 28-án az AC Milán csapatához igazolt. Ezután 2012. július 17-én a PSG csapatának csatára lett. Talán ez karrierjének legeredményesebb időszaka, amíg itt játszott. Legtöbb gólját ebben a csapatban szerezte, ami 113 gól volt. 2016. július 1-jén 1 éves szerződést írt alá a Manchester United csapatával. 2018 tavaszán 2 éves szerződést írt alá a Los Angeles Galaxy csapatával, majd 2019 novemberében bejelentette, hogy a szerződés lejárta után távozik Amerikából.

2019 decemberében pedig visszatért az AC Milán csapatához, ahol máig is fontos ember a keretben.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Pazonyi György fantasztikus beszámolója a MATE Cross RunTerep akadályfutó MEFOB versenyről
  Véletlenek márpedig nincsenek. Ennek folyományaként előbb-utóbb el kellett jönnie ennek a pillanatnak. Nevezetesen, hogy jobb későn, mint soha alapon, ötvenévesen részt vehettem a terep akadályfutó Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságon.Olvasd tovább
 • Chris Bumstead
  14 évesen kezdett el edzeni, most a Mr. Olympia háromszoros világbajnoka.Olvasd tovább
 • “Rossi varázsló”
  Rossi varázsló – hangzott el a TV-ben röpke fél éve, de ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük onnan,hogy egy drámai izlandi meccsen a magyar válogatott Negó és Szoboszlai góljával kijutott az EB-re. A magyar válogatott a sorsolás után nem igazán volt boldog, hiszen bekerültünk az úgynevezett “Halál-csoportba”, azaz Portugália, Franciaország, NémetországOlvasd tovább
 • Súlyemelés ismertető
  A súlyemelés olyan nehézatlétikai sportág, ahol a cél a lehető legnagyobb súly rögzített szabályrendszer szerinti fej fölé emelése. A versenyzők két fogásnemben, szakításban és lökésben mérik össze erejüket. Fogásnemenként 3 gyakorlat áll rendelkezésükre, és a fogásnemenként elért két legnagyobb emelés összege alapján hirdetnek eredményt.Olvasd tovább
 • Csillagösvényesek nyílzápora
  Az íjak nagy szerepet játszottak a harcokban. A honfoglaló magyarok ismertek voltak nyilaikról, a népek még az imádságukba is belefoglalták: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”Az íjászatnak 7 szakága van Magyarországon: -futás-, lovas-, pálya-, terep-, történelmi, vadászíjász és 3D szakág.Olvasd tovább

1 hozzászólás

 1. Ez az ismertető Zlatan Ibrahimoviić-ról nagyon jó lett, röviden és tömören lett megfogalmazva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .