Svéd Oroszlán

Sokan csak emberi oroszlánnak hívják határozott játékstílusa és személyisége miatt. Ez az ember nem más, mint az Ac MIlan csatára, Zlatan Ibrahimoviić. Ez a cikk a karrierjéről fog szólni.

Születése és karrierjének kezdete

Zlatan Ibrahimovic bosnyák és horvát származású svéd válogatott labdarúgó. A 21. század egyik legeredményesebb góllövője több mint 550 góllal. Sokszoros holland, olasz, francia bajnok és Európa Liga győztes is. Válogatottjában messze ő lőtte legtöbb gólt elődjéhez képest.

Futballozni 6 éves korában kezdett el. Első klubja a Malmö Boll och Idrottsförening volt. A csapathoz 1994-ben csatlakozott. 13 évesen kezdte itt pályafutását, és nem kellett túl sok idő hogy bekerüljön az első csapatba, ami 1999-ben meg is történt. Abban az évben, amikor Zlatan a csapathoz csatlakozott, 13. helyen zártak, ezzel kiestek és másodosztályba kerültek. 1 évvel később azonban visszatértek a legjobbak közé. Sokan próbálták leigazolni és végül ez Loe Beenhakkernek sikerült, így az Ajaxhoz csatlakozott. 2001. március 22-én bejelentették, hogy 7.8 millió euróért Ibrahimovic az Ajax játékosa lesz.

Az Ajax csapatában eleinte nem kapott túl sok lehetőséget, hogy megmutassa, mit tud Co Adraanse irányításának idején. Ez 2001-ben megváltozott, mikor is leváltották, helyére pedig Ronald Koemant hozták, ő pedig kezdő csatárként játszatta az ifjú svéd csatárt. Első évét jól kezdte az Ajaxnál, mert  bajnokságot nyert a csapattal. Második szezonjában a Bajnokok Ligájában be is mutatkozott, de még hogyan! 2002. szeptember 17-én a Lyon ellen 2 gólt is szerzett. Ebben a szezonban 4 gólt lőtt a Bajnokok LIgájában. A negyeddöntőig értek, amikor is kikaptak a Milantól. Utolsó ajaxos szezonjában csak 1 gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, de a csoportkörből sem tudtak továbbjutni.

Olasz Ligás pályafutása

2004. augusztus 31-én az átigazolási időszak utolsó napján igazolt a Juventus csapatához 16 millió euróért. Rögtön a kezdőcsapatban kapott helyett egy csatár sérülése miatt, de ez neki jó lehetőség volt, hogy bemutatkozzon és ezt meg is tette: 16 gólt szerzett első szezonjában. 2005. november 14-én a legjobb svéd labdarúgó címet neki adták. Második éve már nem volt ennyire eredményes. Ennek egyik oka az is lehetett, hogy más pozícióba kényszerült. Ebben az évben 7 gólig jutott. 2006 nyarán Ibrahimovic távozott a Juventus színeiből.

2006. augusztus 10-én írt alá szerződést az Inter csapatával 24,8 millió euróért. Itteni karrierje egy góllal és egy gólpasszal kezdődött. Ebben a szezonban 17 gólt lőtt és csapatával megnyerték a bajnokságot is. 2007. szeptember 16-án játszotta 100. olasz bajnoki mérkőzését és ezzel együtt szerződést hosszabbított, amely 2013-ig tartott. 2008-2009-es szezonjában a Bologna ellen szerzett gólját az év góljának választották, majd az Atlanta csapata ellen is rúgott gólt, ezzel 25-öt szerzett a szezonban, ennek hála pedig elnyerte a gólkirály címet is.

További csapatai

Ezeken a csapatokon kívül még játszott az Fc Barcelona csapatába 2009 júliusában kezdte itt meg foci karrierjének következő szakaszát, de túl sok időt itt nem töltött, mert 2010. augusztus 28-án az AC Milán csapatához igazolt. Ezután 2012. július 17-én a PSG csapatának csatára lett. Talán ez karrierjének legeredményesebb időszaka, amíg itt játszott. Legtöbb gólját ebben a csapatban szerezte, ami 113 gól volt. 2016. július 1-jén 1 éves szerződést írt alá a Manchester United csapatával. 2018 tavaszán 2 éves szerződést írt alá a Los Angeles Galaxy csapatával, majd 2019 novemberében bejelentette, hogy a szerződés lejárta után távozik Amerikából.

2019 decemberében pedig visszatért az AC Milán csapatához, ahol máig is fontos ember a keretben.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • „Az Aranycsapat és a magyar futball története” című vetélkedőről
  Már megint késésben vagyok. Egy csomó dologról nem értekeztem, ami sport, testnevelés, sporttörténet, olimpiatörténet és Kossuth. Lehet, hogy nem is Pazonyi György a becsületes nevem, hanem Pató Pál? Bármi előfordulhat és annak az ellenkezője is.Continue Reading
 • Szertorna
  A szertorna különböző jellegű és különböző szereken bemutatott gyakorlatokból álló összetett sportág. Fiúk és lányok egyaránt űzhetik, részben eltérő szereken. A szertornán kívül a tornasportok közé tartozik még a ritmikus gimnasztika, a trambulin, az akrobatikus torna és az aerobik, de a torna alapokra a legjobban a fitkid hasonlít.Continue Reading
 • Továbbjutott a Kossuthos e-sport csapat a döntőbe
  Február 9-10. között megrendezésre a került a nyíregyházi gimnáziumok közötti League of Legends e-sport verseny előválogatója. A mérkőzés a Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában került megrendezésre a Zero2Hero e-sport akadémia szervezésében. Az előválogatón öt iskola vett részt.Continue Reading
 • A magyar labdarúgó válogatott kapusai
  A kapus egy fura, de rendkívül látványos posztja az adott sportágnak. A csatár és a hátvéd szerelemgyermekeként írható le a legegyszerűbben. Az egyik a góljaival szeretne sütkérezni a rivaldafényben, a másik korlátozott eszközeivel igyekszik ezt meggátolni és elkerülni a hintába ültetésért járó szégyenfa terebélyesedését. E két akarat kovásza a hálóőr.Continue Reading
 • Kossuthos diákok találkoztak az olimpiai bajnok úszónővel, Gyenge Valériával
  Hogy, hogy nem, a Magyar Olimpiai Akadémia és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör rájött arra, hogy saját rendezvényei nem juthatnak olyan magaslatokba, mint azt szeretnék, hacsak…. Hacsak a nyíregyházi Kossuth-diákok jelenlétükkel nem járulnak hozzá ezen események fényének emeléséhez. Tudnak valamit ezek a pesti népek. Ha mást nem, azt biztosan,Continue Reading

1 hozzászólás

 1. Ez az ismertető Zlatan Ibrahimoviić-ról nagyon jó lett, röviden és tömören lett megfogalmazva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .