Egy rendhagyó irodalomóra

2021.10.14-én a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos gimnázium diákjai egy rendhagyó irodalomórán vettek részt, melynek keretén belül lehetőségük nyílt találkozni két ismert kulturális személyiséggel, Turczi István költővel és Gerendás Péter zeneszerzővel. Mindketten fontosnak tartják a magyar szövegvilág minőségének javítását a hazai könnyűzenében, a fiatalok kulturális nevelésében és orientálásában.

Néhány szó a költő életéről

Turczi István 1957. október 17-én született Tatán. József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Prima Primissima-díjas magyar költő, író, műfordító és egyetemi doktor. Nevéhez fűződik a Parnasszus költészeti folyóirat és kiadó alapító főszerkesztője.  Az 1980-as évektől folyamatosan publikál, verskötetei és regényei a mai napig megtalálhatóak a könyvespolcokon. Szándéka, hogy felkutassa az ifjú tehetségeket, segítse a befutott szerzőket a verseik publikálásában. Közeli barátja Siklósi Örs zenész, akivel sokszor tartott rendhagyó irodalomórát, de sajnos ő már nincs köztünk.

Néhány szó a zeneszerző életéről

Gerendás Péter 1956. április 13-án született Budapesten. Liszt Ferenc-díjas zeneszerző és szövegíró. Zenéit leginkább a latin, rock és lírai dallamok jellemzik, azonban közel áll hozzá a jazz is. Kezdetben a Déryné Színház tagja volt, majd később belépett a dél-amerikai népzenét játszó Los Pachungos együttesbe. 1976-ban megalakította a saját együttesét Láma néven, sikereinek köszönhetően az egész országot bejárta. Pályafutása során számos lehetősége nyílt arra, hogy megismerkedjen általunk is jól ismert emberekkel. Például: Koncz Zsuzsával, Demjén Ferenccel és Wolf Katival.

Iskolánk két végzős diákjának, Székely Zsófiának és Zakar Dórának lehetősége nyílt, hogy közelebbről is megismerjék őket és riportot készítsenek velük.

A különleges óra főbb tartalmi kiindulópontja a NE SZÖVEGELJ! címet kapta, de alcímként felmerült, hogy mi volt előbb: a hajnal vagy a kakaskukorékolás kérdése is.

A továbbiakban elolvashatjátok a költővel készült riportot

Ahogy mindenki, úgy mi is nagyon kíváncsiak voltunk, hogy miért pont a mi iskolánkat választották erre az alkalomra?

Turczi István számára nagyon sok amatőr író küld verseket, köztük iskolánk egyik tanára Siska Péter is. Ennek köszönhetően kialakult közöttük egy szorosabb együttműködés. A sikeres versírás miatt megjelent első saját kötete. Baráti kapcsolatuk révén felmerült bennük, hogy meglátogatják iskolánkat, ezzel óriási élményt szerezve a diákoknak.

A következő néhány mondatban a Gerendás Péterrel folytatott beszélgetést olvashatjátok

Kérdéseink között az is szerepelt, hogy nappal vagy éjszaka jobb egy dalszöveget elkészíteni?

Elmondása szerint erre nem lehet pontos választ adni, ugyanis ez mindig változik. Attól is függ, hogy az ihlet milyen gyorsan jön. A művészek általában éjszakai baglyok és fordított életet élnek.

Hogyan születik egy téma? Először a zene készül el vagy a vers?

Az esetek nagy részében a zenét írja meg először, azonban vannak kivételek, amikor egy verset zenésít meg. Több híresség versét zenésítette már meg, közöttük: Ady Endre, József Attila és Turczi István költeményeit. Az egyik megzenésített versének témája egy moziban tört rá.

A visszajelzések alapján minden iskolatársunk nagyon örült, hogy részt vehetett ezen a rendhagyó irodalomórán. Reméljük, hogy a továbbiakban is szerezhetünk ilyen vagy ehhez hasonló élményeket.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • 30 Éve újra
  A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumot 1806-ban alapították. Ebben a tanévben ünnepeljük, hogy 30 évvel ezelőtt újra a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába került iskolánk. Ebből az alkalomból kérdeztük jelenkori és régi diákjainkat az alma máter múltjáról, jelenéről.Continue Reading
 • Kossuthos rangadó
  Év végi feladatként kapták a tizenegyedikes médiainformatika tagozatosok, hogy készítsenek egy szabadon választott témájú kisfilmet. Az alábbi film Megyesi Márk, Pásztor Bence, Rákos Bálint, Szabó Roland és Szécsi Ádám munkája.Continue Reading
 • Szertorna
  A szertorna különböző jellegű és különböző szereken bemutatott gyakorlatokból álló összetett sportág. Fiúk és lányok egyaránt űzhetik, részben eltérő szereken. A szertornán kívül a tornasportok közé tartozik még a ritmikus gimnasztika, a trambulin, az akrobatikus torna és az aerobik, de a torna alapokra a legjobban a fitkid hasonlít.Continue Reading
 • Ariana Grande: A popszakma egyik legikonikusabb alakja
  Teljes nevén Ariana Grande-Butera olasz származású amerikai énekesnő ésdalszerző, aki nemcsak a dalszerzés világában híres és tehetséges, hanem a színészkedésbenis. Édesanyja, Joan Grande, valamint édesapja, Edward Butera 8 éves korában váltak el.Bátyja, Frankie Grande az énekesnőnek nemcsak testvér, de lelki támasz is, jó testvérekhezhíven.Continue Reading
 • Gondolkodj zölden!
  A Föld napját április 22-én ünnepeljük, és ebből az alkalomból a horvátországi Mirjana Rajić, a našicei Isidora Kršnjavog Gimnázium tanára nemzetközi projektet indított ennek a fontos dátumnak a jegyében. Hét iskola vett részt a projektben, három Horvátországból és egy-egy Spanyolországból, Lengyelországból, Magyarországról és Szerbiából.Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .