Egy rendhagyó irodalomóra

2021.10.14-én a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos gimnázium diákjai egy rendhagyó irodalomórán vettek részt, melynek keretén belül lehetőségük nyílt találkozni két ismert kulturális személyiséggel, Turczi István költővel és Gerendás Péter zeneszerzővel. Mindketten fontosnak tartják a magyar szövegvilág minőségének javítását a hazai könnyűzenében, a fiatalok kulturális nevelésében és orientálásában.

Néhány szó a költő életéről

Turczi István 1957. október 17-én született Tatán. József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Prima Primissima-díjas magyar költő, író, műfordító és egyetemi doktor. Nevéhez fűződik a Parnasszus költészeti folyóirat és kiadó alapító főszerkesztője.  Az 1980-as évektől folyamatosan publikál, verskötetei és regényei a mai napig megtalálhatóak a könyvespolcokon. Szándéka, hogy felkutassa az ifjú tehetségeket, segítse a befutott szerzőket a verseik publikálásában. Közeli barátja Siklósi Örs zenész, akivel sokszor tartott rendhagyó irodalomórát, de sajnos ő már nincs köztünk.

Néhány szó a zeneszerző életéről

Gerendás Péter 1956. április 13-án született Budapesten. Liszt Ferenc-díjas zeneszerző és szövegíró. Zenéit leginkább a latin, rock és lírai dallamok jellemzik, azonban közel áll hozzá a jazz is. Kezdetben a Déryné Színház tagja volt, majd később belépett a dél-amerikai népzenét játszó Los Pachungos együttesbe. 1976-ban megalakította a saját együttesét Láma néven, sikereinek köszönhetően az egész országot bejárta. Pályafutása során számos lehetősége nyílt arra, hogy megismerkedjen általunk is jól ismert emberekkel. Például: Koncz Zsuzsával, Demjén Ferenccel és Wolf Katival.

Iskolánk két végzős diákjának, Székely Zsófiának és Zakar Dórának lehetősége nyílt, hogy közelebbről is megismerjék őket és riportot készítsenek velük.

A különleges óra főbb tartalmi kiindulópontja a NE SZÖVEGELJ! címet kapta, de alcímként felmerült, hogy mi volt előbb: a hajnal vagy a kakaskukorékolás kérdése is.

A továbbiakban elolvashatjátok a költővel készült riportot

Ahogy mindenki, úgy mi is nagyon kíváncsiak voltunk, hogy miért pont a mi iskolánkat választották erre az alkalomra?

Turczi István számára nagyon sok amatőr író küld verseket, köztük iskolánk egyik tanára Siska Péter is. Ennek köszönhetően kialakult közöttük egy szorosabb együttműködés. A sikeres versírás miatt megjelent első saját kötete. Baráti kapcsolatuk révén felmerült bennük, hogy meglátogatják iskolánkat, ezzel óriási élményt szerezve a diákoknak.

A következő néhány mondatban a Gerendás Péterrel folytatott beszélgetést olvashatjátok

Kérdéseink között az is szerepelt, hogy nappal vagy éjszaka jobb egy dalszöveget elkészíteni?

Elmondása szerint erre nem lehet pontos választ adni, ugyanis ez mindig változik. Attól is függ, hogy az ihlet milyen gyorsan jön. A művészek általában éjszakai baglyok és fordított életet élnek.

Hogyan születik egy téma? Először a zene készül el vagy a vers?

Az esetek nagy részében a zenét írja meg először, azonban vannak kivételek, amikor egy verset zenésít meg. Több híresség versét zenésítette már meg, közöttük: Ady Endre, József Attila és Turczi István költeményeit. Az egyik megzenésített versének témája egy moziban tört rá.

A visszajelzések alapján minden iskolatársunk nagyon örült, hogy részt vehetett ezen a rendhagyó irodalomórán. Reméljük, hogy a továbbiakban is szerezhetünk ilyen vagy ehhez hasonló élményeket.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • István a király rockopera és az Igrice Néptáncegyüttes
  Az Igrice Néptáncegyüttes, melynek tagja vagyok, 2022-ben szerepelt először az István a királyban a színpadon.  Később 2023 nyarán nagyon sok fellépésünk volt, köztük Nyíregyházán is. A legnagyobb közönség előtt Kisújszálláson, körülbelül 6000 fő nézet minket.Olvasd tovább
 • 2024 LABDARÚGÓ-EB
  A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság – vagy egyszerűen Euro 2024 – lesz a 17. Európa-bajnokság, amely az UEFA által szervezett, négyévente megrendezésre kerülő, férfi labdarúgó-válogatottjai számára kiírt Európa-bajnokság. A tornát 2024. június 14. és július 14. között rendezik Németországban és ezen az Európa-bajnokságon Magyarország is részt fog venni. Hat csoport lesz:Olvasd tovább
 • A sarki fény
  A sarki fény mindenkinek egy gyönyörű szép jelenség, de tudod azt, hogy hogyan keletkezik, mitől más a színe, formája és a nagysága? A sarki fény a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett, időleges fényjelenség. Leginkább kora ősztől késő tavaszig figyelhető meg. Folyamatos alak és szín változásai sokakat elkápráztatnak. Egyesek romantikusnakOlvasd tovább
 • Kokárda fotózás
  A március 15-ei ünnepség után kokárda fotózást tartottunk a kilencedikes médiainformatika tagozatos tanulókkal.Olvasd tovább
 • A Magyar Parasport Napja előtt két nappal – 2024.02.20.
  Ugrándozok az időben, ahogy máskor is szoktam. Erről már senki és semmi nem tud leszoktatni, mégiscsak a Vissza a jövőbe trilógián nőttem fel. Akkor hát irány kettőezer-tizenhét decembere! A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül határozatba foglalta a Magyar Sport, a Magyar Parasport, a Magyar DiáksportOlvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .