Tenisz

Mi is az a tenisz? A tenisz egy ütőből és egy labdából álló sport, melyet játszhatnak szabad vagy fedett téren is. Lényege, hogy középen egy hálóval elválasztott pályán egyéni vagy csapatos formában igyekszenek a játékosok úgy átjuttatni a labdát az ellenfél térfelére, hogy az ne tudja visszaütni.

Kialakulása:

A tenisz legkorábbi elődjének az ókori görög trigon nevű játékot tartják. Falfestmények alapján annyit tudhatunk róla, hogy hárman háromszög alakban játszották. A 15-16. században terjedt el a kifeszített kötél és az ütő is. Angliában vált népszerűvé és ott fejlesztették ki a jelenlegi szabályokat is.

Legrangosabb tornák:

1877-ben amerikában rendezték meg először a ma is az egyik legerősebbek közé tartozó wimbledoni tornát. Ezt követően került sor 1881-ben ugyancsak Amerikában az Us Openre. A párizsi Roland Garrost először 1891-ben rendezték meg. Az Australian Open elődjét pedig 1905-ben legelőször. Ezek a tornák jelenleg együttesen a Grand Slam nevet viselik. Az egyéni Grand Slam-tona megnyerése az egyik legnagyobb dicsőség ebben a sportágban, de a legnagyobb érdem mégis az egy éven belül bekövetkező négy nagy torna megnyerése.

Kiemelkedő alakjai:

Roger Federer svájci származású, jelenleg 39 éves teniszező eddig 310 héten át vezette az ATP világranglistáját, és több mint 1000 meccset nyert eddig összesen. Ezzel együtt 100 címet is nyert: 20-at Grand Slam-tornán, 27-et ATP Masters Series-versenyen, 6-ot az évzáró ATP-világbajnokságon. Megnyerte a négy Grand Slam-tornát is.

Novak Đoković 33 éves szerb származású világelső teniszező, legkiemelkedőbb éve a 2015-ös év volt, melyben több mint 21 millió dollárt keresett amely az ATP történetében rekordnak számít. Eddigi karrierje során nyolcvan ATP-tornát nyert, melyből hetvenkilencet egyéniben és egyet párosban. Tizenhét Grand Slam-tornán győzött, nyolcszoros Australian Open-győztes, ahol ő az egyetlen, akinek egymás után három évben sikerült ezt begyűjtenie. Ötszörös Grand Slam-győztes, és háromszoros Us Open-győztes, így elmondhatja magáról, hogy megnyerte az összes Grand Slam-tornát. Összesen 44 Masters-tornán győzedelmeskedett.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tenisz

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Pazonyi György fantasztikus beszámolója a MATE Cross RunTerep akadályfutó MEFOB versenyről
  Véletlenek márpedig nincsenek. Ennek folyományaként előbb-utóbb el kellett jönnie ennek a pillanatnak. Nevezetesen, hogy jobb későn, mint soha alapon, ötvenévesen részt vehettem a terep akadályfutó Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságon.Olvasd tovább
 • Chris Bumstead
  14 évesen kezdett el edzeni, most a Mr. Olympia háromszoros világbajnoka.Olvasd tovább
 • “Rossi varázsló”
  Rossi varázsló – hangzott el a TV-ben röpke fél éve, de ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük onnan,hogy egy drámai izlandi meccsen a magyar válogatott Negó és Szoboszlai góljával kijutott az EB-re. A magyar válogatott a sorsolás után nem igazán volt boldog, hiszen bekerültünk az úgynevezett “Halál-csoportba”, azaz Portugália, Franciaország, NémetországOlvasd tovább
 • Súlyemelés ismertető
  A súlyemelés olyan nehézatlétikai sportág, ahol a cél a lehető legnagyobb súly rögzített szabályrendszer szerinti fej fölé emelése. A versenyzők két fogásnemben, szakításban és lökésben mérik össze erejüket. Fogásnemenként 3 gyakorlat áll rendelkezésükre, és a fogásnemenként elért két legnagyobb emelés összege alapján hirdetnek eredményt.Olvasd tovább
 • Csillagösvényesek nyílzápora
  Az íjak nagy szerepet játszottak a harcokban. A honfoglaló magyarok ismertek voltak nyilaikról, a népek még az imádságukba is belefoglalták: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”Az íjászatnak 7 szakága van Magyarországon: -futás-, lovas-, pálya-, terep-, történelmi, vadászíjász és 3D szakág.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .