Szórakoztatóipar a koronavírus árnyékában

Az elmúlt időszak mindannyiunk számára nehéz volt, és senki sem tudja, mennyi van még hátra. Meddig tartanak a jelenlegi korlátozások? Mikor kapjuk vissza a régi életünket?

Sok ember ment tönkre a vendéglátóiparban, a koronavírus miatt az éttermek és szállodák mellett a szórakozóhelyeket is be kellett zárni, és ez nagyon sok zenészt érintett. Kiss Barnával, a Pataky Művek és a Villon Trió szólógitárosával, zeneszerzőjével beszélgettem az elmúlt időszakról.

Hogyan vészelted át ezt a helyzetet te, mint gitáros? Milyen hatással van a zenekarokra?

Pataky Attila és fia, Gergő
Koncerteken gyakran énekelnek együtt, de Gergőnek már saját zenekara is van

Talán furcsán hangzik, de kicsit örültem a kijárási tilalom okozta bezártságnak. 10 év folyamatos turnézás és állandó koncertekkel járó stressz után úgy élhettem, mint egy normális ember. Reggel keltem fel, este feküdtem le, és ami a legnagyobb különbség, hogy a koncertezés közepette fogalmam sincs, hogy mikor van alkalmam otthon aludni, ebben az időszakban pedig minden nap a saját ágyamban találtam magam. Ez az időszak remek alkalmat adott az alkotómunkához. Egy teljes szólólemez anyagát megírtam, sőt Pataky Attilával is új dalt írtunk a PATAKY Művek következő lemezére. A Villon Trióval új műsort raktunk össze, melynek most lesz bemutatója egy online koncert formájában, és számos online koncertfelvételt készítettünk, amire amúgy nem lett volna idő. Egyetlen része volt a dolognak, ami nagyon rosszul érintett, ez pedig a teljes bevételkiesés.

Volt e bármilyen segítség (pl. anyagi) a kormány részéről ebben az időszakban?

A kormánytól biztos voltak, akik segítséget kaptak, de én nem tartozom ebbe a körbe, mert nem politizálok. Magyarországon sajnos mindent a politika irányít, és mivel én tudatosan kivonom magam ebből, így nyugodtan hagynak akár éhen halni is. De nem olyan fából faragtak engem, úgyhogy elmentem civil munkát végezni, ha már a zenéléssel nem kereshettem pénzt. Pályázatokat írtam ugyan, s nyertem is néhányat, de ez nem állami segítség volt. Ahhoz jóban kellene lenni olyan emberekkel, akikkel nekem nincs dolgom.

Hiányzott e csapat, a csapatmunka? A turné, az utazás? Hogyan tartottátok a kapcsolatot?

A turnézás hiányzott, ám csapatmunkában volt részem bőven. Az online koncertek és a stúdiózás kapcsán nagyon sokat dolgoztunk együtt a Villon Trió zenészeivel, s nagy terveket szőttünk a jövőre nézve. Ennek egyik eleme, hogy új gitárost kerestünk a csapatba, s a 2021-es évtől úgy néz ki, hogy a gitárt letéve énekes frontember leszek, vagyis ahogy véget ér ez a furcsa időszak, az első sorban ugrálok majd a közönséggel együtt!

2020. 03. 07. Papp László Budapest Sportaréna
PATAKY Művek koncert

Pataky Attila fia, Pataky Gergely, A PATAKY Művek frontembere és énekese így nyilatkozott az elmúlt egy évről:

Az első időben nekünk nagy szerencsénk volt, ugyanis 2020. március 7-én még meg tudtuk tartani a nagykoncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ezután pedig már 12-én le is zártak mindent. Ez volt az első nagy zár, ami elég rémisztőnek tűnt, mivel nem tudtuk, mivel állunk szemben. Ezután az emberek nem nagyon merészkedtek ki az utcára, de úgy zenekari szinten teljesen megállt az élet. Az első körben az látszott, hogy szinte senki nem beteg. Sem az ismerőseink, sem azoknak az ismerősei, és szinte egyáltalán nem hallottak megfertőződött emberekről. Ezért még ennek egészen kamuszaga volt akkoriban.

Aztán jött a nyár, amikor mindenki várta azt, hogy előbb-utóbb újraéled az ország.

Mindig vártuk az adott időpontokat, hátha lesz nyitás a koncertek területén, de sajnos semmi.
Augusztus 20-a volt a bemondott feloldási dátum, de ekkor sem volt változás.
Ami teljesen érthetetlen volt, mivel mindenki látta, hogy az égvilágon nem történik semmi, nyáron dübörögnek a strandok, tele vannak az éttermek, akkor még nem volt ez a nagy maszkhordás sem. A megbetegedés és a halálozás is szinte nulla volt. 

Próbáltunk a zenekarral összeülni, legalább egyet próbáljunk, de folyamatosan buktak a koncertjeink, állandóak voltak az átszervezések. Mindig-mindig arrébb rakták az időpontokat. Aztán szépen lassan elment a kedvünk mindentől. Miért próbáljunk? Úgysem tudunk menni sehová koncertezni.  A Pataky Művek koncertjei sorban úsztak el, bár elvileg van olyan, ami átkerült erre az évre, és az Eddának is vannak átszervezett koncertjei az idei szezonra. Az egyetlen kérdés, hogy májusban indulhatunk-e, s ha igen, akkor milyen feltételekkel.

Amúgy meg megőrül az ember, mert konkrétan kimaradt egy év az életéből.

A zenészektől elvárták volna, hogy ingyen koncertet adjanak, de pl. nekem mikor jön el egy festő ingyen kifesteni a lakásom? Úgy gondolják, hogy a zenészek csak szórakoznak, de mi ebből élünk. Egyszerűen elmondva, ez a pandémia nagyon sújtotta és azóta is sújtja a zeneipart és a szintén ebből elő ágazatokat. A technikusokat, a sofőröket, a biztonsági őröket, a magán mentőszolgálatokat, és minden egyéb szolgáltatást nyújtó embert, szervezetet és céget. Ez az 500 fős korlátozás ilyen „nesze semmi, fogd meg jól”. Őszintén szólva az Eddának az 500 fő semmit nem ér. Nagyobb a kiadási költség, mint a bejövő összeg. Nem jön ki a matek. Megcsináltunk pár koncertet, volt két unplugged koncert, volt egy Felvidéki, illetve volt kettő a Barba Negra Track-ben. A lényeg már csak az volt, hogy játsszon a zenekar.

Aztán jött a második hullám, ami már valóban elérte Magyarországot. Egyúttal a zenekart, a családot, többek között engem is. Ismerősök, barátok is érintettek voltak. Na ennek már volt valóságalapja. Apám is és Gömöry Zsolt is majdnem ott maradt benne, nagyon betegek voltak.

Az ott kemény időszak volt mindannyiunk számára.

Amikor már kijött belőle mindenki, október-november környékén leültünk, hogy most már csináljunk valamit! Aztán ebből lett két új Pataky Művek dal.

Azonban az elmúlt időszakban mint feljebb is említésre került – nem csak a zenészek és a zenekarok kerültek nehéz helyzetbe. A háttérben dolgozó roadok, menedzserek számára sem volt túl jó az elmúlt év. Tartalékaikat már tavasszal felélték, (akkor még talán ők is elhitték, hogy augusztus 20-a után lehet rendezvény, és újraindul az életük).

Próbálkoztak talpon maradni használtcikkek értékesítésével, teherautós szállításokkal, installálásokkal, de így is nagyon magas bevételtől estek el. Minimális segítséget kaptak – ilyen volt például a Raktárkoncert, ami a nagysikerű #coVideo kezdeményezésükre volt válaszreakció. Ez a kezdeményezés ezreket mozgatott meg, mind zenei, mind polgári berkekből. A videók lényege az volt, hogy szóltak pár szót a háttérben dolgozókért, majd lett egy fekete, hang nélküli kép: „Nélkülük ennyit látnátok és hallanátok egy-egy koncertből!”

Többször szóvá tették, sérelmezik, hogy nincs járulékmentesség, miközben hivatalosan le van állítva a szektoruk. A legtöbb országban láthatóan kézzel fogható támogatás van, a tavalyi bevételek 60-80%-át kapják meg. Természetesen nagyon hiányzott nekik a közös munka, az összetartás ereje, de mindenki tudta, illetve tudja, hogy ez egy helyzet, amikor már csak bízni tudunk abban, hogy hamarosan véget ér…  A megbízó zenekarokkal szoros kapcsolatban voltak, hiszen folyamatosan át kellett tenni a koncert időpontokat (mert nem azt mondták, hogy nem, hanem hogy kicsit ki kell még tartani…) Teljesen tervezhetetlen volt az egész. Elmondásuk szerint nehéz megélni az egészet. A logika messze kerüli, ami történik…  S nyilván mentálisan nehéz kezelni, rengeteg kudarc érte ezt a területet.

Már mindannyian csak bízni tudnak abban, május elsején már visszatér az életük.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • A metál úttörői – Metallica
  A Metallica egy 1981-ben alakult amerikai thrash/heavy metál zenekar. Lars Ulrich közzétett egy hirdetést az egyik kaliforniai újságban, amire James Hetfield válaszolt, és így vette kezdetét a banda karrierje. A Metallica korai zenéire kezdetben gyors tempó volt jellemző. Az első komolyabb kritikai sikert a Master of Puppets című album érteOlvasd tovább
 • Minden, amit Ken Carsonról tudni kell
  Kenyatta Lee Frazier Jr., szakmai néven Ken Carson, amerikai rapper és producer. Második albuma után lett felkapott, amely a X névre hallgatott. 2019-ben szerződött le a Playboi Carti Opium lemezkiadójához.Olvasd tovább
 • Kijött Kanye West legújabb albuma: Áttekintés és vélemény
  Aki követi a rap- vagy zeneipar legfrissebb híreit, az valószínűleg már hallott a rapper és popénekes Kanye Westről. Vitatható stílusával és érzelemmel teli zenéivel számtalan kitüntetést és díjat nyert pályafutása kezdete óta. De aki esetleg még nem ismeri, annak egy kis bevezetés az életébe.Olvasd tovább
 • A Sziget Fesztivál utolsó napja
  Márciusban vásároltuk meg a keddi napijegyet, és már ekkor tudtam hogy életem eddigi legjobb napja vár rám, ugyanis láthatom élőben a kedvenc előadómat Billie Eilish-t. Ekkor még nem tudtam teljesen hogy mi vár rám.Olvasd tovább
 • Ariana Grande: A popszakma egyik legikonikusabb alakja
  Teljes nevén Ariana Grande-Butera olasz származású amerikai énekesnő ésdalszerző, aki nemcsak a dalszerzés világában híres és tehetséges, hanem a színészkedésbenis. Édesanyja, Joan Grande, valamint édesapja, Edward Butera 8 éves korában váltak el.Bátyja, Frankie Grande az énekesnőnek nemcsak testvér, de lelki támasz is, jó testvérekhezhíven.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .