Foci a régmúltban és ma

Talán ma már nem újdonság, ha azt mondom, hogy foci! Ki ne ismerné ezt a sportágat?

De most menjünk vissza egy kicsit az időben. Ha visszanézzük a régebbi meccseket, a régebbi ruházatot, egyből észrevesszük a különbséget, és emellett a játék is teljesen más volt.

Míg ma sokat cseleznek a játékosok, addig régebben ez nem volt annyira szokás, inkább futottak és több passzal játszottak. Ronaldinho neve sem ismeretlen. Ő volt az első, aki a pályán bonyolultabb, trükkösebb mozdulatokat mutatott be, a többiek tőle próbálták eltanulni és gyakrabban használni ezeket.

Ma már nem újdonság, ha valaki kicselez valakit. A ruházat is sokkal hosszabb volt, a barna színű, kemény bőrcipőről nem is beszélve.
A magyarok régen nagyon jól teljesítettek (Aranycsapat), a legemlékezetesebb győzelem az angol-magyar 6:3 volt. Ez a nap volt a magyar foci fénypontja.

Viszont nem csak a magyarok teljesítettek jól, a brazil, argentin, olasz, holland csapatok is többszörös VB-győztesek. Hadd mondjak pár szót a mai fociról is.

A focisták merészebbek lettek, hiszen a bonyolult cselek mellett távoli lövésekkel is próbálkoznak, ami nem mindig válik be. A ruházatuk is sokkal jobb, a mez feszül, a cipő a lábukra van szabva, a legjobb anyagból készítik el.

Ami a legnagyobb újdonság a foci történetében, az az, hogy behozták a videóbírót, így ha a bíró nem biztos a döntésében, akkor visszanézheti a történteket, így elkerülhető a rossz döntéshozatal. De ez csak pár újítás a sok közül.

Ez lett volna a kis rövid bevezetőm a football világába. További jó szurkolást kívánok mindenkinek!

Rákos Bálint 4/9 C.

További sportos témájú bejegyzések:

 • „Az Aranycsapat és a magyar futball története” című vetélkedőről
  Már megint késésben vagyok. Egy csomó dologról nem értekeztem, ami sport, testnevelés, sporttörténet, olimpiatörténet és Kossuth. Lehet, hogy nem is Pazonyi György a becsületes nevem, hanem Pató Pál? Bármi előfordulhat és annak az ellenkezője is.Continue Reading
 • Szertorna
  A szertorna különböző jellegű és különböző szereken bemutatott gyakorlatokból álló összetett sportág. Fiúk és lányok egyaránt űzhetik, részben eltérő szereken. A szertornán kívül a tornasportok közé tartozik még a ritmikus gimnasztika, a trambulin, az akrobatikus torna és az aerobik, de a torna alapokra a legjobban a fitkid hasonlít.Continue Reading
 • Továbbjutott a Kossuthos e-sport csapat a döntőbe
  Február 9-10. között megrendezésre a került a nyíregyházi gimnáziumok közötti League of Legends e-sport verseny előválogatója. A mérkőzés a Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában került megrendezésre a Zero2Hero e-sport akadémia szervezésében. Az előválogatón öt iskola vett részt.Continue Reading
 • A magyar labdarúgó válogatott kapusai
  A kapus egy fura, de rendkívül látványos posztja az adott sportágnak. A csatár és a hátvéd szerelemgyermekeként írható le a legegyszerűbben. Az egyik a góljaival szeretne sütkérezni a rivaldafényben, a másik korlátozott eszközeivel igyekszik ezt meggátolni és elkerülni a hintába ültetésért járó szégyenfa terebélyesedését. E két akarat kovásza a hálóőr.Continue Reading
 • Kossuthos diákok találkoztak az olimpiai bajnok úszónővel, Gyenge Valériával
  Hogy, hogy nem, a Magyar Olimpiai Akadémia és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör rájött arra, hogy saját rendezvényei nem juthatnak olyan magaslatokba, mint azt szeretnék, hacsak…. Hacsak a nyíregyházi Kossuth-diákok jelenlétükkel nem járulnak hozzá ezen események fényének emeléséhez. Tudnak valamit ezek a pesti népek. Ha mást nem, azt biztosan,Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .