Foci a régmúltban és ma

Talán ma már nem újdonság, ha azt mondom, hogy foci! Ki ne ismerné ezt a sportágat?

De most menjünk vissza egy kicsit az időben. Ha visszanézzük a régebbi meccseket, a régebbi ruházatot, egyből észrevesszük a különbséget, és emellett a játék is teljesen más volt.

Míg ma sokat cseleznek a játékosok, addig régebben ez nem volt annyira szokás, inkább futottak és több passzal játszottak. Ronaldinho neve sem ismeretlen. Ő volt az első, aki a pályán bonyolultabb, trükkösebb mozdulatokat mutatott be, a többiek tőle próbálták eltanulni és gyakrabban használni ezeket.

Ma már nem újdonság, ha valaki kicselez valakit. A ruházat is sokkal hosszabb volt, a barna színű, kemény bőrcipőről nem is beszélve.
A magyarok régen nagyon jól teljesítettek (Aranycsapat), a legemlékezetesebb győzelem az angol-magyar 6:3 volt. Ez a nap volt a magyar foci fénypontja.

Viszont nem csak a magyarok teljesítettek jól, a brazil, argentin, olasz, holland csapatok is többszörös VB-győztesek. Hadd mondjak pár szót a mai fociról is.

A focisták merészebbek lettek, hiszen a bonyolult cselek mellett távoli lövésekkel is próbálkoznak, ami nem mindig válik be. A ruházatuk is sokkal jobb, a mez feszül, a cipő a lábukra van szabva, a legjobb anyagból készítik el.

Ami a legnagyobb újdonság a foci történetében, az az, hogy behozták a videóbírót, így ha a bíró nem biztos a döntésében, akkor visszanézheti a történteket, így elkerülhető a rossz döntéshozatal. De ez csak pár újítás a sok közül.

Ez lett volna a kis rövid bevezetőm a football világába. További jó szurkolást kívánok mindenkinek!

Rákos Bálint 4/9 C.

További sportos témájú bejegyzések:

 • Pazonyi György fantasztikus beszámolója a MATE Cross RunTerep akadályfutó MEFOB versenyről
  Véletlenek márpedig nincsenek. Ennek folyományaként előbb-utóbb el kellett jönnie ennek a pillanatnak. Nevezetesen, hogy jobb későn, mint soha alapon, ötvenévesen részt vehettem a terep akadályfutó Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságon.Olvasd tovább
 • Chris Bumstead
  14 évesen kezdett el edzeni, most a Mr. Olympia háromszoros világbajnoka.Olvasd tovább
 • “Rossi varázsló”
  Rossi varázsló – hangzott el a TV-ben röpke fél éve, de ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük onnan,hogy egy drámai izlandi meccsen a magyar válogatott Negó és Szoboszlai góljával kijutott az EB-re. A magyar válogatott a sorsolás után nem igazán volt boldog, hiszen bekerültünk az úgynevezett “Halál-csoportba”, azaz Portugália, Franciaország, NémetországOlvasd tovább
 • Súlyemelés ismertető
  A súlyemelés olyan nehézatlétikai sportág, ahol a cél a lehető legnagyobb súly rögzített szabályrendszer szerinti fej fölé emelése. A versenyzők két fogásnemben, szakításban és lökésben mérik össze erejüket. Fogásnemenként 3 gyakorlat áll rendelkezésükre, és a fogásnemenként elért két legnagyobb emelés összege alapján hirdetnek eredményt.Olvasd tovább
 • Csillagösvényesek nyílzápora
  Az íjak nagy szerepet játszottak a harcokban. A honfoglaló magyarok ismertek voltak nyilaikról, a népek még az imádságukba is belefoglalták: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”Az íjászatnak 7 szakága van Magyarországon: -futás-, lovas-, pálya-, terep-, történelmi, vadászíjász és 3D szakág.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .