Foci a régmúltban és ma

Talán ma már nem újdonság, ha azt mondom, hogy foci! Ki ne ismerné ezt a sportágat?

De most menjünk vissza egy kicsit az időben. Ha visszanézzük a régebbi meccseket, a régebbi ruházatot, egyből észrevesszük a különbséget, és emellett a játék is teljesen más volt.

Míg ma sokat cseleznek a játékosok, addig régebben ez nem volt annyira szokás, inkább futottak és több passzal játszottak. Ronaldinho neve sem ismeretlen. Ő volt az első, aki a pályán bonyolultabb, trükkösebb mozdulatokat mutatott be, a többiek tőle próbálták eltanulni és gyakrabban használni ezeket.

Ma már nem újdonság, ha valaki kicselez valakit. A ruházat is sokkal hosszabb volt, a barna színű, kemény bőrcipőről nem is beszélve.
A magyarok régen nagyon jól teljesítettek (Aranycsapat), a legemlékezetesebb győzelem az angol-magyar 6:3 volt. Ez a nap volt a magyar foci fénypontja.

Viszont nem csak a magyarok teljesítettek jól, a brazil, argentin, olasz, holland csapatok is többszörös VB-győztesek. Hadd mondjak pár szót a mai fociról is.

A focisták merészebbek lettek, hiszen a bonyolult cselek mellett távoli lövésekkel is próbálkoznak, ami nem mindig válik be. A ruházatuk is sokkal jobb, a mez feszül, a cipő a lábukra van szabva, a legjobb anyagból készítik el.

Ami a legnagyobb újdonság a foci történetében, az az, hogy behozták a videóbírót, így ha a bíró nem biztos a döntésében, akkor visszanézheti a történteket, így elkerülhető a rossz döntéshozatal. De ez csak pár újítás a sok közül.

Ez lett volna a kis rövid bevezetőm a football világába. További jó szurkolást kívánok mindenkinek!

Rákos Bálint 4/9 C.

További sportos témájú bejegyzések:

 • Mi is az a MotoGP?
  A Gyorsaságimotoros–világbajnokság, ismertebb nevén MotoGP a motorkerékpársport legmagasabb osztálya, szabályait a FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) határozza meg. Hasonló sorozat a Superbike és a Supersport. 1949 óta minden évben megrendezik. Sorozatban jelenleg 3 kategória van: Moto3, Moto2, MotoGP. A MotoGP történetének legsikeresebb versenyzői Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Marc Marquez, MikeContinue Reading
 • UEFA-bajnokok ligája 4. fordulójának összefoglalója
  A Bajnokok ligája 4. fordulója igen izgalmas párharcokkal szolgált, melyeknek összefoglalója megtalálható itt.Continue Reading
 • Kathi Béla
  A magyar erőemelés és testépítés meghatározó alakja.Continue Reading
 • Kossuthos focisiker
  November 9-én az 5-6. korcsoportos Futsal Diákolimpia városi elődöntőjén vettünk részt az iskolai csapattal. Négy mérkőzés várt ránk, melyeken példásan helytálltunk, sőt az első meccsen a Sipkayt 4:1-re, a másodikon a Westsiket 4:0-ra győztük le.Continue Reading
 • Märcz Tamás a Kossuthban!
  Märcz Tamás, vízilabdázó olimpiai bajnok látogatott iskolánkba, ahol sport-pályafutásáról, célokról, kitartásról, újrakezdésről, a testnevelés fontosságáról tartott előadást dísztermünkben.Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .