Foci a régmúltban és ma

Talán ma már nem újdonság, ha azt mondom, hogy foci! Ki ne ismerné ezt a sportágat?

De most menjünk vissza egy kicsit az időben. Ha visszanézzük a régebbi meccseket, a régebbi ruházatot, egyből észrevesszük a különbséget, és emellett a játék is teljesen más volt.

Míg ma sokat cseleznek a játékosok, addig régebben ez nem volt annyira szokás, inkább futottak és több passzal játszottak. Ronaldinho neve sem ismeretlen. Ő volt az első, aki a pályán bonyolultabb, trükkösebb mozdulatokat mutatott be, a többiek tőle próbálták eltanulni és gyakrabban használni ezeket.

Ma már nem újdonság, ha valaki kicselez valakit. A ruházat is sokkal hosszabb volt, a barna színű, kemény bőrcipőről nem is beszélve.
A magyarok régen nagyon jól teljesítettek (Aranycsapat), a legemlékezetesebb győzelem az angol-magyar 6:3 volt. Ez a nap volt a magyar foci fénypontja.

Viszont nem csak a magyarok teljesítettek jól, a brazil, argentin, olasz, holland csapatok is többszörös VB-győztesek. Hadd mondjak pár szót a mai fociról is.

A focisták merészebbek lettek, hiszen a bonyolult cselek mellett távoli lövésekkel is próbálkoznak, ami nem mindig válik be. A ruházatuk is sokkal jobb, a mez feszül, a cipő a lábukra van szabva, a legjobb anyagból készítik el.

Ami a legnagyobb újdonság a foci történetében, az az, hogy behozták a videóbírót, így ha a bíró nem biztos a döntésében, akkor visszanézheti a történteket, így elkerülhető a rossz döntéshozatal. De ez csak pár újítás a sok közül.

Ez lett volna a kis rövid bevezetőm a football világába. További jó szurkolást kívánok mindenkinek!

Rákos Bálint 4/9 C.

További sportos témájú bejegyzések:

 • A 2024-es FIDE elődöntő
  Aki esetleg követi a legfrissebb sakk híreket, az valószínűleg már tudomást szerezhetett a minden évben meghirdetett FIDE sakk elődöntőröl. De mit is takar a bajnokság?Olvasd tovább
 • NBA All Star: a legjobbak pályája
  Az NBA 1951 óta eddig összesen 72-szer rendezte meg az All Star gálát. Ezen a meccsen nem a győzelem számít igazán, hanem sokkal inkább az, hogy ki lesz az MVP. A gálán minden évben születnek hihetetlen megmozdulások és rekordok, idén az eddigi legnagyobb pontszámú mérkőzést játszották, majdnem 400 pont születettOlvasd tovább
 • Miért jó a kajakozás?
  A kajakozás a koordinációs és kondicionális képességeket fejleszti, melyeknek köszönhetően az emberek terhelhetősége megnövekszik. Az felsőtestet erősíti és a test minden izmát megmozgatja.Olvasd tovább
 • A magyar labdarúgás története
  Az első írásos emlékünk 1879-ből származik, amikor is Molnár Lajos: Atlétikai gyakorlatok című könyvében ismerteti az akkor újdonságnak számító sportot, a labdarúgást.Olvasd tovább
 • Siker a Fekvenyomó Diákolimpián
  2024. március 23-24-én részt vettem a Budapesten zajló Országos Fekvenyomó Diákolimpián, ami a Szent Gellért Sportcsarnokban volt megrendezve.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .