Ha unod a televízióban százszor leadott filmeket

Nagyon sok régi és jó film van, amit karácsonykor vétek lenne kihagyni. Mindenki által jól ismert a klasszikus Grincs vagy a Charlie és a csokigyár.

Az elmúlt években sok próbálkozás volt, hogy egy szép karácsonyi filmet dobjanak a piacra . De végül a vígjátékkal fűszerezett filmek kerültek a figyelem középpontjába. Mégis van, ami -bár véleményem szerint nagyon jó-, mégsem olyan ismert. Mégpedig a Karácsonyi krónikák.

Sokan nem is szeretik a karácsonyi filmeket, mert az ünnepi időszak sajátosságainak megfelelően általában a tömény giccsel egyenlőnek gondolják, amit nem csupán elviselni nehéz, hanem még egy jólelkű embert is kissé cinikussá tesz. Ezekből a teóriákból jött létre a karácsonyból kiábrándult emberek filmes trollkodása. Ez a film az előzetese alapján mintha ezek keveréke lenne. Viszont ha végig nézed, látod, hogy nagyon nem.

Hogy karácsonykor ne csak a “Reszkessetek betörők” legyen a number one

Minden lehetőség benne van, hogy giccses rémálom legyen: adott egy testvérpár, apjuk csak néhány hónapja halt meg, ami nagy hatással van a családra. A megviselt anya ápolónő, akinek még szenteste is be kell mennie dolgozni. A kislány egy korábbi karácsonyi videójukat nézi, mikor annyit vesz észre, hogy egy piros kabátba bújtatott kéz benyúl a képbe, és ajándékot rejt a fa alá. A lány megzsarolja a bátyját, hogy lessék ki a Mikulást.

Ugye te sem gondoltad, hogy csak ennyi lesz?

Akkor nem jöhetne az a tipikus, elcsépelt ”Mentsük meg a karácsonyt” szöveg. “A család a szeretet erejével elhozza a boldogságot”. Ezt már nagyon sok ember utálja. Na, nekik való ez a film.

Megtalálhatóak benne a tipikus karácsonyi jellemzők, de mégsem nagyon nyomasztóan. A Mikulás sem az a HO HO HO. Ennyire emberközelinek még soha nem mutatták a kis Mikit: élvezi, ha tövig nyomhatja a gázpedált a szánon, a karácsonyi hangulat megőrzése miatt lazán lenyom egy kissé dévaj dalt a sitten, viszont munkáját lelkiismeretesen és nagy-nagy szeretettel végzi, és mindent megtesz, hogy ha csak egyetlen éjjel is, de szebbé tegye a világot.

Mikulás-kvíz: Ho-ho-hó, jók voltatok az idén? Felismeritek a karácsonyi filmeket, vagy virgácsot kaptok?

Fekete humor, fennhéjázás és még sorolhatnám

Érdekes és látványos lett a Mikulás-jelenség kellékeinek az ábrázolása is. A fura dolgokkal felszerelt szán nagyon badass, ahogy végre azt is megtudhatjuk, hogyan fér annyi ajándék a zsákba, és egyáltalán, hogyan értesül a Mikulás a gyerekek kívánságairól. Az “ártatlan” manókat se hagyjuk ki. Mindenki azt hiszi, kis cuki, szorgos pindúrok. Hát hogyne, igazából, amit azok a kis gézengúzok levágnak, azt sose gondoltuk volna.

Nem állítom, hogy ultra király ez a film, hisz ebben is vannak kissé gagyibb jelenetek, de szerintem jobb, mint amit a tv-ben adnak néha. Jó, pont én vagyok az, aki már novemberben hangolódik és karácsonyi zenéket hallgat, de azért be kell vallani, hogy ilyenkor mindent leadnak.

Forrás: https://port.hu/cikk/tv/a-mikulas-tenyleg-letezik-es-kurt-russellnek-hivjak/article-56672

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .