Eurofolk Nemzetközi Folklórfesztivál – 2023-as nyári emlék

A nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csoportjának 2023 nyarán egy remek lehetőség adatott meg. Magyar nemzeti delegációként kiutazhattunk Lengyelországba, egy  Zamość nevű városba, ahol egy héten keresztül részt vehettünk ezen a színvonalas és különleges rendezvényen.

Résztvevő országok

A magyar delegáción kívül sok más nemzet is meghívást kapott a fesztiválra. Voltak még mellettünk mexikóiak, koreaiak, ukránok, lengyelek és bolgárok. Egész héten egy helyen volt elszállásolva az összes nemzet, így nagyon érdekes volt látni, hogy mennyire különbözünk egymástól, ennek ellenére mégis mennyire ugyanolyanok vagyunk. A szokásaink eltérnek, a kinézetünk más, nem egy nyelvet beszélünk, mégis összeköt minket valami, ami nem más, mint a tánc szeretete. 

Fellépéseink

A nyitó műsor előtt egy hatalmas felvonulásban vettünk részt. Zamość egyik főútján lezártak egy körülbelül 3 kilométeres szakaszt, amin a nemzetek egymást követve a saját táncaikkal haladva vonultak a főtér felé. A hatalmas tömeg 2 oldalról kísért minket. A főtéren szintén rengetegen voltak és ünnepelve fogadták a fesztivál nyitó műsorát.

A hét minden napján felléptünk, azonban volt egy különlegesebb műsorunk is. Zamość-tól 45 km-re található egy nagyon kicsi falu, Belzec, ahová az egyik délután látogattunk el, csak mi, magyarok. Amint megérkeztünk a helyszínre láttuk, hogy a közönség létszáma majdhogynem egyezik a miénkkel és mint később kiderült, szinte a falu összes lakosa eljött. Egy 1 órás műsort adtunk a helyieknek, akiknek ez egy nagyon különleges napnak számított, mivel a kis faluban nem igazán rendeztek még ilyen rendezvényt. Épp ezért volt olyan lelkes és hálás ez a közönség.

A héten többször is táncoltunk a főtéren a nagyközönségnek. Egyik este a műsor után a közönségben elvegyülve tanítottunk magyar táncokat. Az emberek nagyon élvezték a tanítást és rengetegen csatlakoztak hozzánk.

Újdonságok nekünk, magyaroknak

Az út során mi is rengeteg mindent tanultunk. Például a mexikóiak salsázni tanítottak bennünket, míg a lengyelek egy nagyon hangulatos párcserés táncot mutattak nekünk. A bolgár táncokból is próbáltunk elsajátítani néhány lépést, viszont nekik elég bonyolult mozdulataik vannak így ez nem igazán sikerült. Ezen kis tanítgatások alkalmával, amiket esténként tartottunk a szálláson rengeteget nevettünk és mindig nagyon jól éreztük magunkat. 

Kapcsolattartás

A közösségi médiának rengeteg előnye van. Többek között az is, hogy olyan emberekkel is lehet tartani a kapcsolatot, akiktől elválaszt egy óceán. Rengeteg embert ismertünk meg, akik közül sokan a barátaink lettek. Bármikor beszélhetünk a másikkal interneten keresztül. Azonban mégsem volt könnyű elbúcsúzni a többiektől és ettől a fesztiváltól, ami egy teljesen más életérzést és világot mutatott nekünk.

http://www.cioff.org/events-festival.cfm/en/856/Poland-The_International_Folklore_Festival_EUROFOLK_-_ZAMOSC_

Ezek is érdekelhetnek még:

 • „Az Aranycsapat és a magyar futball története” című vetélkedőről
  Már megint késésben vagyok. Egy csomó dologról nem értekeztem, ami sport, testnevelés, sporttörténet, olimpiatörténet és Kossuth. Lehet, hogy nem is Pazonyi György a becsületes nevem, hanem Pató Pál? Bármi előfordulhat és annak az ellenkezője is.Continue Reading
 • Szertorna
  A szertorna különböző jellegű és különböző szereken bemutatott gyakorlatokból álló összetett sportág. Fiúk és lányok egyaránt űzhetik, részben eltérő szereken. A szertornán kívül a tornasportok közé tartozik még a ritmikus gimnasztika, a trambulin, az akrobatikus torna és az aerobik, de a torna alapokra a legjobban a fitkid hasonlít.Continue Reading
 • Továbbjutott a Kossuthos e-sport csapat a döntőbe
  Február 9-10. között megrendezésre a került a nyíregyházi gimnáziumok közötti League of Legends e-sport verseny előválogatója. A mérkőzés a Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában került megrendezésre a Zero2Hero e-sport akadémia szervezésében. Az előválogatón öt iskola vett részt.Continue Reading
 • A magyar labdarúgó válogatott kapusai
  A kapus egy fura, de rendkívül látványos posztja az adott sportágnak. A csatár és a hátvéd szerelemgyermekeként írható le a legegyszerűbben. Az egyik a góljaival szeretne sütkérezni a rivaldafényben, a másik korlátozott eszközeivel igyekszik ezt meggátolni és elkerülni a hintába ültetésért járó szégyenfa terebélyesedését. E két akarat kovásza a hálóőr.Continue Reading
 • Kossuthos diákok találkoztak az olimpiai bajnok úszónővel, Gyenge Valériával
  Hogy, hogy nem, a Magyar Olimpiai Akadémia és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör rájött arra, hogy saját rendezvényei nem juthatnak olyan magaslatokba, mint azt szeretnék, hacsak…. Hacsak a nyíregyházi Kossuth-diákok jelenlétükkel nem járulnak hozzá ezen események fényének emeléséhez. Tudnak valamit ezek a pesti népek. Ha mást nem, azt biztosan,Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .