Eurofolk Nemzetközi Folklórfesztivál – 2023-as nyári emlék

A nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csoportjának 2023 nyarán egy remek lehetőség adatott meg. Magyar nemzeti delegációként kiutazhattunk Lengyelországba, egy  Zamość nevű városba, ahol egy héten keresztül részt vehettünk ezen a színvonalas és különleges rendezvényen.

Résztvevő országok

A magyar delegáción kívül sok más nemzet is meghívást kapott a fesztiválra. Voltak még mellettünk mexikóiak, koreaiak, ukránok, lengyelek és bolgárok. Egész héten egy helyen volt elszállásolva az összes nemzet, így nagyon érdekes volt látni, hogy mennyire különbözünk egymástól, ennek ellenére mégis mennyire ugyanolyanok vagyunk. A szokásaink eltérnek, a kinézetünk más, nem egy nyelvet beszélünk, mégis összeköt minket valami, ami nem más, mint a tánc szeretete. 

Fellépéseink

A nyitó műsor előtt egy hatalmas felvonulásban vettünk részt. Zamość egyik főútján lezártak egy körülbelül 3 kilométeres szakaszt, amin a nemzetek egymást követve a saját táncaikkal haladva vonultak a főtér felé. A hatalmas tömeg 2 oldalról kísért minket. A főtéren szintén rengetegen voltak és ünnepelve fogadták a fesztivál nyitó műsorát.

A hét minden napján felléptünk, azonban volt egy különlegesebb műsorunk is. Zamość-tól 45 km-re található egy nagyon kicsi falu, Belzec, ahová az egyik délután látogattunk el, csak mi, magyarok. Amint megérkeztünk a helyszínre láttuk, hogy a közönség létszáma majdhogynem egyezik a miénkkel és mint később kiderült, szinte a falu összes lakosa eljött. Egy 1 órás műsort adtunk a helyieknek, akiknek ez egy nagyon különleges napnak számított, mivel a kis faluban nem igazán rendeztek még ilyen rendezvényt. Épp ezért volt olyan lelkes és hálás ez a közönség.

A héten többször is táncoltunk a főtéren a nagyközönségnek. Egyik este a műsor után a közönségben elvegyülve tanítottunk magyar táncokat. Az emberek nagyon élvezték a tanítást és rengetegen csatlakoztak hozzánk.

Újdonságok nekünk, magyaroknak

Az út során mi is rengeteg mindent tanultunk. Például a mexikóiak salsázni tanítottak bennünket, míg a lengyelek egy nagyon hangulatos párcserés táncot mutattak nekünk. A bolgár táncokból is próbáltunk elsajátítani néhány lépést, viszont nekik elég bonyolult mozdulataik vannak így ez nem igazán sikerült. Ezen kis tanítgatások alkalmával, amiket esténként tartottunk a szálláson rengeteget nevettünk és mindig nagyon jól éreztük magunkat. 

Kapcsolattartás

A közösségi médiának rengeteg előnye van. Többek között az is, hogy olyan emberekkel is lehet tartani a kapcsolatot, akiktől elválaszt egy óceán. Rengeteg embert ismertünk meg, akik közül sokan a barátaink lettek. Bármikor beszélhetünk a másikkal interneten keresztül. Azonban mégsem volt könnyű elbúcsúzni a többiektől és ettől a fesztiváltól, ami egy teljesen más életérzést és világot mutatott nekünk.

http://www.cioff.org/events-festival.cfm/en/856/Poland-The_International_Folklore_Festival_EUROFOLK_-_ZAMOSC_

Ezek is érdekelhetnek még:

 • A 2024-es FIDE elődöntő
  Aki esetleg követi a legfrissebb sakk híreket, az valószínűleg már tudomást szerezhetett a minden évben meghirdetett FIDE sakk elődöntőröl. De mit is takar a bajnokság?Olvasd tovább
 • NBA All Star: a legjobbak pályája
  Az NBA 1951 óta eddig összesen 72-szer rendezte meg az All Star gálát. Ezen a meccsen nem a győzelem számít igazán, hanem sokkal inkább az, hogy ki lesz az MVP. A gálán minden évben születnek hihetetlen megmozdulások és rekordok, idén az eddigi legnagyobb pontszámú mérkőzést játszották, majdnem 400 pont születettOlvasd tovább
 • Miért jó a kajakozás?
  A kajakozás a koordinációs és kondicionális képességeket fejleszti, melyeknek köszönhetően az emberek terhelhetősége megnövekszik. Az felsőtestet erősíti és a test minden izmát megmozgatja.Olvasd tovább
 • A magyar labdarúgás története
  Az első írásos emlékünk 1879-ből származik, amikor is Molnár Lajos: Atlétikai gyakorlatok című könyvében ismerteti az akkor újdonságnak számító sportot, a labdarúgást.Olvasd tovább
 • Siker a Fekvenyomó Diákolimpián
  2024. március 23-24-én részt vettem a Budapesten zajló Országos Fekvenyomó Diákolimpián, ami a Szent Gellért Sportcsarnokban volt megrendezve.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .