Verschiedene Kulturen – Gemeinsame Identität

Az Erasmus+ programnak köszönhetően 2021. november 23-27 héten lehetőséget kaptunk arra, hogy iskolánk és a programban résztvevő diákok vendégül lássák külföldi barátainkat.

Négy ország diákjai látogattak el iskolánkba, Románia, Szlovákia, Litvánia és Törökország. A program magyarországi témája a fogyatékosság elfogadásán túl, a magyar kultúra és a világörökségek megismerése volt, így ezt próbáltuk a középpontba állítani a feladatok, valamint rendezvények során is. Elmondhatom, hogy egy nagyon kellemes, jó hangulatú és mozgalmas hetet töltöttünk együtt.

Változatos programokban vehettünk részt, mint például a plakátkészítés, amit minden ország máshogy kivitelezett így szebbnél szebb alkotások készültek a fogyatékosság és összetartozás témában. Az országok különböző eszközöket és technikákat használtak így az összes alkotás egyedi és mutatós lett. A diákok látogatást tehettek a Sóstói Múzeumfaluba, ahol gyertya készítéssel foglalkoztak, bemutatót kaptak a múzeumfaluból, a magyar kultúrából, sétáltak és fényképeket is készítettek. Mindemellett az iskolát is bemutattuk a vendégeknek, és ők is kedveskedtek az általuk készített iskolájukban játszódó videók bemutatásával. Délutánonként a fogyatékosság témával kapcsolatos előadásokat és bemutatókat hallhattunk, amiket mindenki nagyon érdekesnek talált. Ilyen volt a szerda délután zajló bemutató is, amit a Vakok egyesülete tartott számunkra. Bemutattak eszközöket, amik számukra egyszerűbbé teszik a mindennapokat, a foglalkozás végén lehetőségünk volt ezeket kipróbálni, ezzel is segítve az projektben részt vevő diákok érzékenyítését. Ilyenek voltak többek között a fehér botok, speciális nagyítók és önálló életvitelt segítő eszközök.
Szabadidőnkben szívesen beszélgettünk, ismertük meg egymást újdonsült barátainkkal, akikkel nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk. Ha egy kis időnk volt zenét kapcsoltunk, és minden ország jellegzetes táncát tanítottuk egymásnak. Csütörtök délutánunk népdaltanulással telt, megtanítottuk a diákoknak a Tavaszi szél vizet áraszt című ismert magyar népdalt, ami mindenki tetszését elnyerte.

A hétvégén valamennyien Budapestre utaztunk a vendégekkel. Ott sem volt esély az unalomra. A rossz idő ellenére is egymást követték a programok, amit egy közös ebéd nyitott meg a Nem Adom Fel alapítvány éttermében. Az alapítvány megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását segíti, ezzel is támogatva az integrációjukat, amellyel kiváló példát mutat a munkáltatóknak. Ezután folytatódott a program, ami a karácsonyi vásárt foglalta magába. Majd a hosszú nap után is volt még idő a szállóban egy közös beszélgetésre és UNO-partyra.

Az utolsó nap pedig bejártuk a várost, megmutathattuk a budapesti világörökségi helyszíneket, mint a Halászbástyát, az országházat és a Budai várat is. Itt aztán még egy utolsó közös csoportképet is készítettünk.

Iskolánk, mint házigazda szerette volna, ha minden a legnagyobb rendben alakul, ez sikerült is. Mindenki nagyon jól érezte magát az együttöltött idő alatt. Igazi barátságok alakultak ki és felejthetetlen élményeket szereztünk, amiket dokumentálni is megpróbáltunk. Örülünk, hogy ilyen különleges embereket ismerhettünk meg, izgatottan várjuk a következő találkozót.

Oláh Eszter 11/A.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .