Stephen King – Joyland

A Joyland egy meglepően gyengéd sztori, főleg Stephen King többi munkájához képest.

A könyv tartalma

A főszereplő Devin Jones, akinek a szívét már a könyv elején összetöri a barátnője, egy tipikus – „azt hiszem, külön kéne töltenünk egy kis időt” – szöveggel. Ezután Devin úgy dönt, hogy az 1973-as nyarat a Joyland parkban dolgozva fogja eltölteni egy kicsi, de rendkívül színes helyen Karolina államban, amely megtartja a régi amerikai karnevál hagyományait, szokásait.

Devin hamar összebarátozik a többi zöldfülűvel, fokozatosan küzdi le a szívfájdalmát, új szerelmet talál, örömöt okoz egy haldokló gyereknek és a városi sorozatgyilkos után nyomoz.

Miért olyan kiemelkedő ez a könyv?

Az egyik legegyedibb dolog a Joylandben, ami miatt kiemelkedik a többi Stephen King-alkotás közül, azok a karakterei.

A természetfeletti elemek ebben a könyvben minimálisak, nem tipikus King-sztori. Talán emiatt van az, hogy a karakterek ebben a könyvben sokkal megnyerőbbek, mint bármelyik eddigi SK-könyvben.

A főszereplő, Devin, nagyon szerethető figura, nem tipikus karakter, mert ő tényleg csak egy kedves srác, semmi több.

A mellékszereplők is legalább annyira érdekesek, mint a főszereplő. Az egyik kedvencem Rozzy Gold volt, a kamu-jósnő (túlzott cigány jelmezzel és rossz román akcentussal kiegészítve), akinek kísértetiesen jó megérzései vannak és meglepően kedves ember.

Az egyszerűen tisztességes karakterek meglepően ritkák, és nagyon nehéz ilyen igazán szimpatikus, szerethető szereplőt megalkotni, viszont ebben a könyvben Kingnek ez sikerült.

A köny egyes szám első személyben íródott, az idősebb Devin meséli el a történetet, aki visszatekint élete egyik csúcspontjára.

A könyv legjobb és valóban legtisztességesebb karaktere maga Joyland. Nyáron aranyos és igényes, mégis bájjal és érzelmekkel teli, ősszel melankolikus és titokzatos. Ám a rejtett titkokkal és múlttal rendelkező Joyland sok szempontból inkább úgy tűnik, mintha a maga fantasztikus világával teljesen elszakadna a miénktől. Ezt a helyet a valóságban gondolkodás nélkül meglátogatnám.

A tempó az egész könyvben meglehetősen nyugodt, amit nem feltétlenül sorolnék a pozitívumok közé.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Itt a kérdés inkább az, hogy kinek nem.

Ha egy tipikus Stephen King-horrort szeretnél olvasni, akkor a Joyland nem a te könyved.

Linkek a könyv beszerzéséhez:

https://moly.hu/konyvek/stephen-king-joyland

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Stephen_King_Joyland&type=22&id=271149

Poór Lili 4/12 C.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .