Aerobik

Azért választottam ennek a sportágnak a bemutatását, mert korábban én is jártam aerobikozni és nagyon szerettem. Az aerobik zenére végzett, sok izommozgással járó tornagyakorlatokból álló sport. Nagyon sok képességet fejlesz, mint például a hajlékonyságot, ritmusérzéket, állóképességet, ügyességet, gyorsaságot és az erőt. Ez egy nagyon kreatív sportág. Remek szabadidős tevékenység és a rendszeres edzéseknek köszönhetően közösségformáló hatása is van.  Akár már 4-6 éves korban el lehet kezdeni.

Aerobik típusai

Két különböző ágra osztható fel: fitneszaerobikra és sportaerobikra. A fitneszaerobikra jellemző, hogy a résztvevők csoportos formában vehetnek részt, az óravezető által folyamatosan, zenére bemutatott magas intenzitású, erőt, hajlékonyságot, ízületi mozgékonyságot igénylő gyakorlatokat mutatnak be. A sportaerobik a fitneszaerobik órákból ered, azok módosított mozgásanyagára épül, nehéz elemekkel kiegészítve.

Története

Maga az aerobik szó Dr. Kenneth H. Cooper texasi orvos nevéhez fűződik. Ő fejlesztette ki a NASA számára azt a testgyakorlási rendszert, mely a mai fitnesz- és versenyaerobik alapja. Ezt a mozgásformát Szécsényiné dr. Fekete Irén a Testnevelési Főiskola tanára 1981-ben San Diegoban sajátította el, és 1983-ban Makray Katalinnal képezték ki az első fitneszaerobik óravezetőket Magyarországon. Az első aerobikversenyt 1984-ben New Orleansban tartották meg.

Verseny

A versenyző és az edző együtt találja ki, hogy milyen zenére milyen művészi előadást mutat be. Ezek az előadások rendkívül dinamikus koreográfiák 1 perc 45 másodperces időtartamban. Akár amatőr versenyeken is lehet indulni. A versenyzés egyéniben (férfi, illetve női) vagy több fős kategóriában (vegyes páros, trió, csoport) történik. A megmérettetéskor a versenyzőknek folyamatos harmóniában kell lenniük egymással és a zenével. A sportolónak külső megjelenésével rendezett, sportos benyomást kell keltenie, a szabályoknak megfelelő öltözéket kell viselnie (aerobik-, tornadressz, sport-, aerobikcipő).

Aerobik óra típusok

Nagyon sok népszerű aerobikóra típus van, mint például: alap aerobikóra, alakformáló aerobikóra, kondi torna, power body, zsírégető óra stb. Én személy szerint ajánlom mindenkinek, aki fogékony a  művészi sportokra, és szereti a zenét.

Ez is érdekelhet még:

 • Mi is az a MotoGP?
  A Gyorsaságimotoros–világbajnokság, ismertebb nevén MotoGP a motorkerékpársport legmagasabb osztálya, szabályait a FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) határozza meg. Hasonló sorozat a Superbike és a Supersport. 1949 óta minden évben megrendezik. Sorozatban jelenleg 3 kategória van: Moto3, Moto2, MotoGP. A MotoGP történetének legsikeresebb versenyzői Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Marc Marquez, MikeContinue Reading
 • UEFA-bajnokok ligája 4. fordulójának összefoglalója
  A Bajnokok ligája 4. fordulója igen izgalmas párharcokkal szolgált, melyeknek összefoglalója megtalálható itt.Continue Reading
 • Kathi Béla
  A magyar erőemelés és testépítés meghatározó alakja.Continue Reading
 • Kossuthos focisiker
  November 9-én az 5-6. korcsoportos Futsal Diákolimpia városi elődöntőjén vettünk részt az iskolai csapattal. Négy mérkőzés várt ránk, melyeken példásan helytálltunk, sőt az első meccsen a Sipkayt 4:1-re, a másodikon a Westsiket 4:0-ra győztük le.Continue Reading
 • Märcz Tamás a Kossuthban!
  Märcz Tamás, vízilabdázó olimpiai bajnok látogatott iskolánkba, ahol sport-pályafutásáról, célokról, kitartásról, újrakezdésről, a testnevelés fontosságáról tartott előadást dísztermünkben.Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .