Aerobik

Azért választottam ennek a sportágnak a bemutatását, mert korábban én is jártam aerobikozni és nagyon szerettem. Az aerobik zenére végzett, sok izommozgással járó tornagyakorlatokból álló sport. Nagyon sok képességet fejlesz, mint például a hajlékonyságot, ritmusérzéket, állóképességet, ügyességet, gyorsaságot és az erőt. Ez egy nagyon kreatív sportág. Remek szabadidős tevékenység és a rendszeres edzéseknek köszönhetően közösségformáló hatása is van.  Akár már 4-6 éves korban el lehet kezdeni.

Aerobik típusai

Két különböző ágra osztható fel: fitneszaerobikra és sportaerobikra. A fitneszaerobikra jellemző, hogy a résztvevők csoportos formában vehetnek részt, az óravezető által folyamatosan, zenére bemutatott magas intenzitású, erőt, hajlékonyságot, ízületi mozgékonyságot igénylő gyakorlatokat mutatnak be. A sportaerobik a fitneszaerobik órákból ered, azok módosított mozgásanyagára épül, nehéz elemekkel kiegészítve.

Története

Maga az aerobik szó Dr. Kenneth H. Cooper texasi orvos nevéhez fűződik. Ő fejlesztette ki a NASA számára azt a testgyakorlási rendszert, mely a mai fitnesz- és versenyaerobik alapja. Ezt a mozgásformát Szécsényiné dr. Fekete Irén a Testnevelési Főiskola tanára 1981-ben San Diegoban sajátította el, és 1983-ban Makray Katalinnal képezték ki az első fitneszaerobik óravezetőket Magyarországon. Az első aerobikversenyt 1984-ben New Orleansban tartották meg.

Verseny

A versenyző és az edző együtt találja ki, hogy milyen zenére milyen művészi előadást mutat be. Ezek az előadások rendkívül dinamikus koreográfiák 1 perc 45 másodperces időtartamban. Akár amatőr versenyeken is lehet indulni. A versenyzés egyéniben (férfi, illetve női) vagy több fős kategóriában (vegyes páros, trió, csoport) történik. A megmérettetéskor a versenyzőknek folyamatos harmóniában kell lenniük egymással és a zenével. A sportolónak külső megjelenésével rendezett, sportos benyomást kell keltenie, a szabályoknak megfelelő öltözéket kell viselnie (aerobik-, tornadressz, sport-, aerobikcipő).

Aerobik óra típusok

Nagyon sok népszerű aerobikóra típus van, mint például: alap aerobikóra, alakformáló aerobikóra, kondi torna, power body, zsírégető óra stb. Én személy szerint ajánlom mindenkinek, aki fogékony a  művészi sportokra, és szereti a zenét.

Ez is érdekelhet még:

 • Pazonyi György fantasztikus beszámolója a MATE Cross RunTerep akadályfutó MEFOB versenyről
  Véletlenek márpedig nincsenek. Ennek folyományaként előbb-utóbb el kellett jönnie ennek a pillanatnak. Nevezetesen, hogy jobb későn, mint soha alapon, ötvenévesen részt vehettem a terep akadályfutó Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságon.Olvasd tovább
 • Chris Bumstead
  14 évesen kezdett el edzeni, most a Mr. Olympia háromszoros világbajnoka.Olvasd tovább
 • “Rossi varázsló”
  Rossi varázsló – hangzott el a TV-ben röpke fél éve, de ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük onnan,hogy egy drámai izlandi meccsen a magyar válogatott Negó és Szoboszlai góljával kijutott az EB-re. A magyar válogatott a sorsolás után nem igazán volt boldog, hiszen bekerültünk az úgynevezett “Halál-csoportba”, azaz Portugália, Franciaország, NémetországOlvasd tovább
 • Súlyemelés ismertető
  A súlyemelés olyan nehézatlétikai sportág, ahol a cél a lehető legnagyobb súly rögzített szabályrendszer szerinti fej fölé emelése. A versenyzők két fogásnemben, szakításban és lökésben mérik össze erejüket. Fogásnemenként 3 gyakorlat áll rendelkezésükre, és a fogásnemenként elért két legnagyobb emelés összege alapján hirdetnek eredményt.Olvasd tovább
 • Csillagösvényesek nyílzápora
  Az íjak nagy szerepet játszottak a harcokban. A honfoglaló magyarok ismertek voltak nyilaikról, a népek még az imádságukba is belefoglalták: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”Az íjászatnak 7 szakága van Magyarországon: -futás-, lovas-, pálya-, terep-, történelmi, vadászíjász és 3D szakág.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .