A ZENE HATÁSA AZ ÉLETÜNKRE

Nem biztos, hogy mindenki belegondol abba, hogy a zenének, a zenetanulásnak, az éneknek milyen nagy hatása van az emberek életére.

Az ember már akkor találkozik a zenével, amikor még meg sem született. Az édesanya, mikor hallgatja a zenét, azt a baba is hallgatja. Sokan lehet, hogy nem gondolnák, de rengeteget számít, hogy milyen zenét hallgat az anya és a gyermeke.

A baba már a 20. héttől hallja a hangokat, azt, hogy mi történik odakint. Meghallja a szülei beszédét, berögződik neki, és innentől kezdve a létező összes hang közül felismeri az övékét.  Az ő hangjuk a legmegnyugtatóbb a számára.
Édesanyám mesélte, hogy amikor kisebb voltam, az autóban utaztunk, de nekem valami nagyon nem tetszett, ezért bekapcsolta ugyanazt a zenét, amit olyan sokszor hallgatott, amikor még pocaklakó voltam. És ezek után, mikor meghallottam az ismerős dallamokat, nem sírtam tovább, megnyugodtam.

Minden nap énekeltünk

Az óvodában találkoztam a híres „Katica Csörgővel”. Az óvó nénivel minden nap énekeltünk, és mérhetetlen nagy boldogság töltött el, amikor a saját kezemben foghattam a csörgőt, és kísértem vele a többiek énekét.
Az első osztályt a Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdtem. A lelkesedésem nem hagyott alább, egyre jobban elmélyedtem a zenetanulás rejtelmeiben. Természetesen az énektanárnő volt a kedvencem.  Második osztályban megjelent egy tanár néni egy hegedűvel. Nagyon megtetszett a hangszer, és a tanárnő is nagyon kedvesnek tűnt. Hazamentem, és bejelentettem, hogy én hegedülni szeretnék. Nagyon boldog voltam, amikor először foghattam a kezemben az első hegedűmet. Amikor először meghúztam a vonót a hangszer húrjain, tényleg majd kicsattantam az örömtől.

Lehet, hogy az ember nem mindig marad ugyanolyan lelkes, de a zene mindig is fontos marad. Sose hagytam abba a zenélést. Mindig jó érzés hangokat kicsalni a hangszerből, és tudni, hogy ezzel Istent is dicsérem. Emellett különleges kapcsolatot alakíthatok ki azokkal, akikkel zenélek, vagy éneklek. Ha szomorú vagyok, rossz kedvem van, előveszek egy hangszert, játszom rajta, és ez megnyugtat.

„A zene hatása olyan emberformáló erő, amely kihat az egész személyiségre. Az értékes zene fogékonnyá teszi az embert a szép befogadására, formálja ízlését és emberi magatartását.”

(Kodály Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Idétlen időkig
  AVAGY A METEOROLÓGUS, AKI MEGTANULT ÖNZETLEN LENNI Színdarabot írni és azt színpadra vinni sosem volt egyszerű feladat. Akkor meg kifejezetten nem az, ha alapja egy igazi klasszikus, legyen szó irodalmi műről vagy akár filmről. Kovács Illés mégis erre vállalkozott, mikor 2022-ben az 1993-as Idétlen időkig című filmet a sokszoros díjnyertesOlvasd tovább
 • Stray Kids: God’s Menu
  A Stray Kids: God’s Menu zenéje egy 2020. június 17-én megjelent mű. Mivel a klip különböző helyszínekre van felosztva, mindegyik helyiségben mást csinálnak, de ami talán összeköti a a klip lényegét, az a TÁNC.Olvasd tovább
 • Az egyik legélethűbb játék!
  Az Escape from Tarkov egy többjátékos, első személyű (FPS) lövöldözős videójáték, amelyet a Battlestate Games fejleszt. A játék még béta állapotban van, de bőven meghaladja a többi játék szintjét. A játék a kitalált Norvinszki régióban játszódik, ahol háború zajlik két katonai magáncég United Security “USEC” és a Battle Encounter AssaultOlvasd tovább
 • Új Star Wars sorozat! The Book of Boba Fett
  A The Book of Boba Fett a Star Wars világának második élőszereplős sorozata. 2021. december 29-én indult el Amerikában a Disney+-on. Magyar szinkron egyelőre nincs, mert Magyarország nem rendelkezik Disney+-szal, de ez 2022-ben meg fog változni.Olvasd tovább
 • A kedvenc zenekarom, vagyis a Stray Kids
  A Stray Kids egy dél-koreai fiúcsoport a JYP Entertainment alatt. A csoport 8 tagból áll: Bang Christopher Chan, Lee Minho, Seo Changbin, Hwang Hyunjin, Han Jisung, Lee Felix, Kim Seungmin és Yang Jeongin. Az együttes eredetileg kilenc tagból állt, majd 2019-ben Kim Woojin kilépett személyes okokra hivatkozva.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .