A ZENE HATÁSA AZ ÉLETÜNKRE

Nem biztos, hogy mindenki belegondol abba, hogy a zenének, a zenetanulásnak, az éneknek milyen nagy hatása van az emberek életére.

Az ember már akkor találkozik a zenével, amikor még meg sem született. Az édesanya, mikor hallgatja a zenét, azt a baba is hallgatja. Sokan lehet, hogy nem gondolnák, de rengeteget számít, hogy milyen zenét hallgat az anya és a gyermeke.

A baba már a 20. héttől hallja a hangokat, azt, hogy mi történik odakint. Meghallja a szülei beszédét, berögződik neki, és innentől kezdve a létező összes hang közül felismeri az övékét.  Az ő hangjuk a legmegnyugtatóbb a számára.
Édesanyám mesélte, hogy amikor kisebb voltam, az autóban utaztunk, de nekem valami nagyon nem tetszett, ezért bekapcsolta ugyanazt a zenét, amit olyan sokszor hallgatott, amikor még pocaklakó voltam. És ezek után, mikor meghallottam az ismerős dallamokat, nem sírtam tovább, megnyugodtam.

Minden nap énekeltünk

Az óvodában találkoztam a híres „Katica Csörgővel”. Az óvó nénivel minden nap énekeltünk, és mérhetetlen nagy boldogság töltött el, amikor a saját kezemben foghattam a csörgőt, és kísértem vele a többiek énekét.
Az első osztályt a Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdtem. A lelkesedésem nem hagyott alább, egyre jobban elmélyedtem a zenetanulás rejtelmeiben. Természetesen az énektanárnő volt a kedvencem.  Második osztályban megjelent egy tanár néni egy hegedűvel. Nagyon megtetszett a hangszer, és a tanárnő is nagyon kedvesnek tűnt. Hazamentem, és bejelentettem, hogy én hegedülni szeretnék. Nagyon boldog voltam, amikor először foghattam a kezemben az első hegedűmet. Amikor először meghúztam a vonót a hangszer húrjain, tényleg majd kicsattantam az örömtől.

Lehet, hogy az ember nem mindig marad ugyanolyan lelkes, de a zene mindig is fontos marad. Sose hagytam abba a zenélést. Mindig jó érzés hangokat kicsalni a hangszerből, és tudni, hogy ezzel Istent is dicsérem. Emellett különleges kapcsolatot alakíthatok ki azokkal, akikkel zenélek, vagy éneklek. Ha szomorú vagyok, rossz kedvem van, előveszek egy hangszert, játszom rajta, és ez megnyugtat.

„A zene hatása olyan emberformáló erő, amely kihat az egész személyiségre. Az értékes zene fogékonnyá teszi az embert a szép befogadására, formálja ízlését és emberi magatartását.”

(Kodály Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Ariana Grande: A popszakma egyik legikonikusabb alakja
  Teljes nevén Ariana Grande-Butera olasz származású amerikai énekesnő ésdalszerző, aki nemcsak a dalszerzés világában híres és tehetséges, hanem a színészkedésbenis. Édesanyja, Joan Grande, valamint édesapja, Edward Butera 8 éves korában váltak el.Bátyja, Frankie Grande az énekesnőnek nemcsak testvér, de lelki támasz is, jó testvérekhezhíven.Continue Reading
 • Gondolkodj zölden!
  A Föld napját április 22-én ünnepeljük, és ebből az alkalomból a horvátországi Mirjana Rajić, a našicei Isidora Kršnjavog Gimnázium tanára nemzetközi projektet indított ennek a fontos dátumnak a jegyében. Hét iskola vett részt a projektben, három Horvátországból és egy-egy Spanyolországból, Lengyelországból, Magyarországról és Szerbiából.Continue Reading
 • Egy évtized után újra
  Egy évtized után a Louis Vuitton újra kollaborált az ismert japán művésszel, Yayoi Kusamával. A luxusmárkának ez a második együttműködése a kortárs művésznővel, hiszen már 2012-ben is együtt dobtak piacra egy lenyűgöző kollekciót. Continue Reading
 • Obi-Wan Kenobi
  Az Obi-Wan Kenobi 2022-ben bemutatott amerikai kalandsorozat, amely a Star Wars-franchise harmadik élőszereplős tévésorozata. A sorozat 2022. május 27-én indult el az Egyesült Államokban a Disney+-on, Magyarországon ugyanebben az évben, június 14-én indult el.Continue Reading
 • Kovács Mikolt alkotásai
  Sziasztok! A nevem Kovács Mikolt, a 4/11. c osztályba járok. Egyik hobbim a festés és a rajzolás, nagyon régóta foglalkozom ezekkel. Egy ideig csak lapra festettem, azonban nemrég elkezdtem vászonra is, és volt, hogy fekete háttérre rajzoltam. Kikapcsol, és mindig jó érzéssel tölt el, amikor meglátom a végeredményt. Remélem, nektekContinue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .