A ZENE HATÁSA AZ ÉLETÜNKRE

Nem biztos, hogy mindenki belegondol abba, hogy a zenének, a zenetanulásnak, az éneknek milyen nagy hatása van az emberek életére.

Az ember már akkor találkozik a zenével, amikor még meg sem született. Az édesanya, mikor hallgatja a zenét, azt a baba is hallgatja. Sokan lehet, hogy nem gondolnák, de rengeteget számít, hogy milyen zenét hallgat az anya és a gyermeke.

A baba már a 20. héttől hallja a hangokat, azt, hogy mi történik odakint. Meghallja a szülei beszédét, berögződik neki, és innentől kezdve a létező összes hang közül felismeri az övékét.  Az ő hangjuk a legmegnyugtatóbb a számára.
Édesanyám mesélte, hogy amikor kisebb voltam, az autóban utaztunk, de nekem valami nagyon nem tetszett, ezért bekapcsolta ugyanazt a zenét, amit olyan sokszor hallgatott, amikor még pocaklakó voltam. És ezek után, mikor meghallottam az ismerős dallamokat, nem sírtam tovább, megnyugodtam.

Minden nap énekeltünk

Az óvodában találkoztam a híres „Katica Csörgővel”. Az óvó nénivel minden nap énekeltünk, és mérhetetlen nagy boldogság töltött el, amikor a saját kezemben foghattam a csörgőt, és kísértem vele a többiek énekét.
Az első osztályt a Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdtem. A lelkesedésem nem hagyott alább, egyre jobban elmélyedtem a zenetanulás rejtelmeiben. Természetesen az énektanárnő volt a kedvencem.  Második osztályban megjelent egy tanár néni egy hegedűvel. Nagyon megtetszett a hangszer, és a tanárnő is nagyon kedvesnek tűnt. Hazamentem, és bejelentettem, hogy én hegedülni szeretnék. Nagyon boldog voltam, amikor először foghattam a kezemben az első hegedűmet. Amikor először meghúztam a vonót a hangszer húrjain, tényleg majd kicsattantam az örömtől.

Lehet, hogy az ember nem mindig marad ugyanolyan lelkes, de a zene mindig is fontos marad. Sose hagytam abba a zenélést. Mindig jó érzés hangokat kicsalni a hangszerből, és tudni, hogy ezzel Istent is dicsérem. Emellett különleges kapcsolatot alakíthatok ki azokkal, akikkel zenélek, vagy éneklek. Ha szomorú vagyok, rossz kedvem van, előveszek egy hangszert, játszom rajta, és ez megnyugtat.

„A zene hatása olyan emberformáló erő, amely kihat az egész személyiségre. Az értékes zene fogékonnyá teszi az embert a szép befogadására, formálja ízlését és emberi magatartását.”

(Kodály Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Ajánló a The Boys című sorozathoz
  A The Boys egy amerikai szatirikus televíziós sorozat, amely jelenleg a Prime Video kínálatában tekinthető meg. Idén júniusban immár a negyedik évada fog megérkezni a platformra, valamint tavaly ősszel Gen-V címmel egy spin-off sorozattal is gazdagodott a The Boys világa. A széria nagy népszerűségnek örvend, hiszen a lényege, hogy aOlvasd tovább
 • István a király rockopera és az Igrice Néptáncegyüttes
  Az Igrice Néptáncegyüttes, melynek tagja vagyok, 2022-ben szerepelt először az István a királyban a színpadon.  Később 2023 nyarán nagyon sok fellépésünk volt, köztük Nyíregyházán is. A legnagyobb közönség előtt Kisújszálláson, körülbelül 6000 fő nézet minket.Olvasd tovább
 • The Last of US
  A The Last of Us eredetileg egy videojáték sorozat. Viszont készítettek belőle egy izgalmas filmsorozatot, aminek eddig csak évadát láthattuk.Olvasd tovább
 • Eurofolk Nemzetközi Folklórfesztivál – 2023-as nyári emlék
  A nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csoportjának 2023 nyarán egy remek lehetőség adatott meg. Magyar nemzeti delegációként kiutazhattunk Lengyelországba, egy  Zamość nevű városba, ahol egy héten keresztül részt vehettünk ezen a színvonalas és különleges rendezvényen.Olvasd tovább
 • The Cruel Prince
  Írta: Holly Black Magyarra fordította: Szabó Krisztina A könyv címadója Cardan, aki maga a kegyetlen herceg. Ez a történet egy mesebeli, misztikus világban játszódik telis-tele tündérekkel, koboldokkal, csodálatos természetfeletti lényekkel és bűvös növényekkel. Szóval ha szereted az ilyen könyveket, olvass tovább és irány az első könyvesboltba!Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .