Diego Maradona karrierje

Gyermekkor

1960. október 30-án született Lanús városában. Családjában 3 lánygyermek után ő volt az első fiú, később 2 öccse született.

A kezdetek

Kilenc évesen kezdett el futballozni a Cenollitasban, vagyis az Argentinos Juniors ificsapatában. Tehetsége miatt a “Pibe de Oro”, azaz az “Arany fiú” becenevet kapta. 15 évesen mutatkozott be az Argentinos Juniors felnőttcsapatában, pár hónappal később pedig a válogatottba is behívót kapott.

Argentin válogatott

Diego Maradona 1977. február 27-én mutatkozott be a válogatottban, Magyarország ellen. Mivel César Menotti, az akkori szövetségi kapitány még túl fiatalnak tartotta, így Argentína nélküle nyerte meg a hazai rendezésű 1978-as világbajnokságot. 1979-ben Skócia ellen megszerezte első válogatottbeli gólját, majd még ugyanebben az évben az ifjúsági világbajnokságot is megnyerte, hat góllal segítve hazája csapatát. Az igazi áttörést azonban az 1986-os labdarúgó-világbajnokság jelentette a számára.

Argentína megszerezte második világbajnoki címét, ebből a torna aranylabdásának választott Maradona remek játékával oroszlánrészt vállalt. Öt gólja közül a két leghíresebbet az Anglia elleni negyeddöntőn szerezte. Először kézzel juttatta a hálóba a labdát („Isten keze”), majd az évszázad góljának megválasztott találatával, mely során végigcselezte magát szinte az egész pályán, bejuttatta Argentínát az elődöntőbe. A döntőben az NSZK válogatottját múlták felül 3-2-re.

** ADVANCE FOR WEEKEND EDITONS, MAY 29-30 ** FILE – In this June 29, 1986 file photo, Diego Maradona of Argentina, is lifted up as he holds the World Cup trophy after Argentina defeated West Germany 3-2 in the World Cup soccer final in the Atzeca Stadium, in Mexico City. (Ap Photo/Carlo Fumagalli, File)

Napoli

Diego Maradona nemcsak Argentínában, de Nápolyban is isteneknek kijáró bánásmódban részesült. Pályafutásának legszebb éveit klubszinten a Napolinak áldozta, amely – zsenialitásának köszönhetően – korábban nem látott sikereket ért el. Maradona 1987-ben és 1990-ben is megnyerte a Serie A-t a Napolival, 1987-ben pedig az Olasz Kupát zsebelte be a csapattal.

Hanyatlása

Maradona a barcelonai időszakában, 1983-ban került először kapcsolatba a drogokkal, mire Nápolyba került, már függőnek számított. Az 1990-es világbajnokságig a Camorra, vagyis a nápolyi maffia védelme alatt állt, így ügyeit sikerült a szőnyeg alá söpörni. Az olaszok elleni világbajnoki mérkőzést követően azonban Nápolyban is megszűnt a korábbi érinthetetlensége, 1991-ben letartóztatták, miután fél kiló kokaint találtak nála. A szert a szervezetében is kimutatták, így az olasz szövetség felfüggesztette játékengedélyét.

Az argentin futballista a 15 hónapos eltiltását követően a Sevilla színeiben tért vissza, ahol egy szezont töltött el, majd úgy döntött, befejezi a futballt. Hazatért Argentínába, ahol sajtótájékoztatón erősítette meg a szándékát.

Utolsó mérkőzésére 1997 október 25-én került sor, a BocaJuniors az ősi rivális, a RiverPlate ellen győzött idegenben 2:1-re, Maradona öt nappal később bejelentette visszavonulását.

Egyéni díjai

 • Az ifjúsági labdarúgó-világbajnokság aranylabdája: 1979
 • Argentin gólkirály: 1979, 1980, 1981
 • Az év játékosa az argentin labdarúgó szakírók szerint: 1979, 1980, 1981, 1986
 • Az év dél-amerikai labdarúgója:1979, 1986, 1989, 1990, 1992
 • Guerind’Oro (Olaszország): 1985
 • Az argentin sport szakírók szerint az év sportolója: 1986
 • A labdarúgó-világbajnokság aranylabdája: 1986
 • A világ legjobb játékosa (Onzed’Or): 1986, 1987
 • Az év legjobb játékosa (World SoccerMagazine): 1986
 • Olasz gólkirály: 1987–88
 • Aranylabda a labdarúgásban tett szolgálataiért (France Football): 1996
 • Az argentin sport szakírók szerint az évszázad sportolója: 1999
 • FIFA (internetes szavazás) Az évszázad labdarúgója: 2001
 • Az Argentin Szenátus “Domingo FaustinoSarmiento” díja az életművéért
 • FIFA “Az évszázad gólja” (1986, az Anglia elleni negyeddöntő második gólja): 2002

Halála

Maradona hosszú évek óta komoly egészségi problémákkal küzdött. Mindössze néhány nappal 60. születésnapját követően depresszió miatt került be egy magánklinikára, ahol vérszegénységet és kiszáradást is megállapítottak nála. Ezután koponyaűri vérzés következett be, ami miatt meg kellett operálni. Súlyos elvonási tünetek keletkeztek nála az alkohol miatt, nem engedték, hogy elhagyja a kórházat.

November 25-én szíve leállt, megpróbálták újjáéleszteni, de már nem sikerült az életét megmenteni.

„Elvesztettem egy drága barátot és a világ elvesztett egy legendát. Egy nap remélem együtt fogunk játszani a mennyben.”
Pelé

„Elhagyott minket, de nem megy sehova, mert Diego örök.”
Lionel Messi

Tóth Tamár 4/12 C.

Forrás: hu.wikipedia.org

Ezek is érdekelhetnek még:

 • „Az Aranycsapat és a magyar futball története” című vetélkedőről
  Már megint késésben vagyok. Egy csomó dologról nem értekeztem, ami sport, testnevelés, sporttörténet, olimpiatörténet és Kossuth. Lehet, hogy nem is Pazonyi György a becsületes nevem, hanem Pató Pál? Bármi előfordulhat és annak az ellenkezője is.Continue Reading
 • Szertorna
  A szertorna különböző jellegű és különböző szereken bemutatott gyakorlatokból álló összetett sportág. Fiúk és lányok egyaránt űzhetik, részben eltérő szereken. A szertornán kívül a tornasportok közé tartozik még a ritmikus gimnasztika, a trambulin, az akrobatikus torna és az aerobik, de a torna alapokra a legjobban a fitkid hasonlít.Continue Reading
 • Továbbjutott a Kossuthos e-sport csapat a döntőbe
  Február 9-10. között megrendezésre a került a nyíregyházi gimnáziumok közötti League of Legends e-sport verseny előválogatója. A mérkőzés a Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában került megrendezésre a Zero2Hero e-sport akadémia szervezésében. Az előválogatón öt iskola vett részt.Continue Reading
 • A magyar labdarúgó válogatott kapusai
  A kapus egy fura, de rendkívül látványos posztja az adott sportágnak. A csatár és a hátvéd szerelemgyermekeként írható le a legegyszerűbben. Az egyik a góljaival szeretne sütkérezni a rivaldafényben, a másik korlátozott eszközeivel igyekszik ezt meggátolni és elkerülni a hintába ültetésért járó szégyenfa terebélyesedését. E két akarat kovásza a hálóőr.Continue Reading
 • Kossuthos diákok találkoztak az olimpiai bajnok úszónővel, Gyenge Valériával
  Hogy, hogy nem, a Magyar Olimpiai Akadémia és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör rájött arra, hogy saját rendezvényei nem juthatnak olyan magaslatokba, mint azt szeretnék, hacsak…. Hacsak a nyíregyházi Kossuth-diákok jelenlétükkel nem járulnak hozzá ezen események fényének emeléséhez. Tudnak valamit ezek a pesti népek. Ha mást nem, azt biztosan,Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .