Mit nézz, amíg otthon vagy?

Peaky Blinders

Nagyon sok ember unatkozik ezekben az időkben, tanul, dolgozik, viszont mindenkire ráfér a kikapcsolódás, talán kicsit jobban ebben az időszakban. Mi lehetne jobb kikapcsolódás, mint nézni valami olyan dolgot, ami leköt, felkelti az érdeklődésed és nem akarod abbahagyni. Most pedig ebben próbálok majd segíteni.

Peaky Blinders

Az 5. évad előzetese elérhető a képre kattintva.

Thomas Shelby, a sorozat főszereplője.

A sorozat az első világháború után játszódik, Birmingham városában. A Shelby család életét követhetjük nyomon, akik illegális tevékenységekből élnek. Az 5 évad alatt egyre feljebb és feljebb kerülnek a hatalmi ranglétrán. Szereposztása jól sikerült, olyan nevek tűnnek fel benne mint: Cillian Murphy, Paul Anderson, Tom Hardy, Adrien Brody. A sorozat 2013-ban indult útnak a BBC csatornán az Egyesült Királyságban. Magyarországon 2019-ben kezdték el sugározni a Netflix által.

Áttekintés

A Peaky Blinders egy valós banda volt az 1890-es évekbeli Birminghamben. Nevüket a városi legenda szerint ellenzős sapkájukba varrt borotvapengéjükről kapták (tehát peaky mint a sapka ellenzője), amelyet fegyverként használtak, például az ellenség megvakítására (azaz blinders mint vakítók). Szépen épít az amerikai és brit gengszterfilmek hagyományaira. Steven Knight a sorozat kreátora ebből merítve alkotta meg ezt a sorozatot, a banda családdá alakult, a család vezetője Thomas Shelby(Cillian Murphy) aki az egész sorozat alatt mesterien tervez meg mindent előre, ha a terve meg füstbe megy, az utolsó pillanatban mégis ki tud mászni a problémákból.

Thomas Shelby, a sorozat főszereplője.

A brit Keresztapa

Mint ahogy az előbb írtam, nagyon sokat merít a gengszterfilmekből. A Shelby család nagyon hasonlít a Corleone családra a Keresztapa című trilógiából. Thomas Shelby a család feje ugyanolyan, mint Michael Corleone, megtesz bármit, ami családja épségét és jólétét szolgálja, a család vezetője mindkettő annak ellenére, hogy egyikük sem a legidősebb a családban. Arthur Shelby, Thomas bátyja, aki meglepő módon hiába idősebb és hinnénk azt az első 20 percben, hogy ő a főnök, valójában nem, sőt ez nem is baj, Arthur szerethető karakter, viszont sokszor erőszakos és szerencsétlen, ami néha eléggé komikus tud lenni.Fiatalabb testvérük John, aki a Keresztapából Sonnyra tudna hasonlítani, meggondolatlanságuk és agresszivitásuk megegyezik.

Évadok

A sorozat első két évada a vagyoni és földrajzi terjeszkedésről szól mixelve egy kis bandaháborúval. A harmadik évad a társadalmi romlottságról szól. A negyedik évadban ismét bandaháborúra kerül sor, ami igazából egy Vendetta. Az ötödik évad pedig a család széthúzásáról illetve a fasizmus beférkőzésről szól Anglia ideológiájába, aminek vezetője Oswald Mosley, aki Thomas legnagyobb ellenfelének ígérkezik.

Minőség

A sorozat minősége és stílusa szerintem messze kimagaslóbb és egyedibb, mint a netflixes, de akár bármilyen sorozat 90%-a. A sorozat vizualitása nem romlik az évadok alatt, sőt egyre szebb és szebb lesz, ez legjobban az 5. évadon látszik. A forgatókönyv is rendben van, ami talán a sorozat legnagyobb erőssége.

Az 5. évad előzetese

Tóth Tamás 4/12 C.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .