A 2024-es FIDE elődöntő

Aki esetleg követi a legfrissebb sakk híreket, az valószínűleg már tudomást szerezhetett a minden évben meghirdetett FIDE sakk elődöntőröl. De mit is takar a bajnokság?

Ismertetés

A versenyt a Nemzetközi Sakkszövetség (idegen nevén FIDE, amely egy francia akronim) felügyeli és rendezi éves szinten, mely elődöntőként szolgál a világbajnoksághoz.

A mérkőzés helyszíne

Idén a torontói Great Hallban rendezték meg, mely 125 éve szolgál sokféle különböző neves verseny és esemény szervezőhelyeként. A bajnokság április 3-tól egészen 22-ig tart. Ezzel párhuzamban a női FIDE elődöntőt is ugyanekkorra szervezik. Az ez évi mérkőzés azért is különleges, mivel a történelemben most először kerül megrendezésre Észak-Amerikában. Az elődöntő győztese az ezelőtt már említett dátumokon belül pedig a jelenlegi világbajnok, Ding Liren ellen fog 14 meccset játszani, mely eldönti majd, ki birtokolhatja a sakk világbajnoki címet.

A Great Hall főterme

Az elődöntő győztese az ezelőtt már említett dátumokon belül pedig a jelenlegi világbajnok, Ding Liren ellen fog 14 meccset játszani, mely eldönti majd ki birtokolhatja a sakk világbajnoki címet.

Díjazás és játékosok

A bajnokságra szánt támogatások összege egybevonva €750.000 (~297,3 millió forint átváltva), melyből ötszázezer a nyílt versenyre, kétszázötvenezer pedig a női mérkőzésre fordul. A nyílt próba első helyezési díja 48.000 euró, a második helyé 36.000, a harmadik helyezésért pedig 24.000 euró jár. Emellett minden helyezést elért résztvevő fél pontonként 3500 eurót kap. A női játszmák nyereménye a nyílt versenyen megnyerhető összegek fele.

A nyílt bajnokságon 8 világklasszis sakk játékos vesz részt, akik:

 • Ian Nepomniachtchi
 • Fabiano Caruana
 • Nijat Abasov
 • Praggnanandhaa R.
 • Vidit Santosh Gujrathi
 • Hikaru Nakamura
 • Alireza Firouzja
 • Gukesh D.
Hikaru Nakamura és Fabiano Caruana megmérkőzése a 8. körben

A felsoroltak közül eddig Ian Nepomniachtchi és Gukesh D. vezetnek egyenlő pontszámmal, utánuk következik 3. helyen Praggnanandhaa és negyedikként Hikaru Nakamura.

Saját véleményem a versenyről

Szerintem a sakk és a hozzá kapcsolódó dolgok mélyen elgondolkodtatóak és el tudják kápráztatni az embert, mivel profi szinten eszméletlenül komprehenzív logika, kreativitás és emlékezet szükséges a játékhoz. Egyébként bárki játszhatja, kicsik és nagyok egyaránt, és a játék szabályai is könnyen elsajátíthatóak. Nagyon várom a verseny végső eredményét és hogy ki fogja kihívni végül a címvédő bajnokot.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • A 2024-es FIDE elődöntő
  Aki esetleg követi a legfrissebb sakk híreket, az valószínűleg már tudomást szerezhetett a minden évben meghirdetett FIDE sakk elődöntőröl. De mit is takar a bajnokság? Ismertetés A versenyt a Nemzetközi Sakkszövetség (idegen nevén FIDE, amely egy francia akronim) felügyeli és rendezi éves szinten, mely elődöntőként szolgál a világbajnoksághoz. A mérkőzésOlvasd tovább
 • NBA All Star: a legjobbak pályája
  Az NBA 1951 óta eddig összesen 72-szer rendezte meg az All Star gálát. Ezen a meccsen nem a győzelem számít igazán, hanem sokkal inkább az, hogy ki lesz az MVP. A gálán minden évben születnek hihetetlen megmozdulások és rekordok, idén az eddigi legnagyobb pontszámú mérkőzést játszották, majdnem 400 pont születettOlvasd tovább
 • Miért jó a kajakozás?
  A kajakozás a koordinációs és kondicionális képességeket fejleszti, melyeknek köszönhetően az emberek terhelhetősége megnövekszik. Az felsőtestet erősíti és a test minden izmát megmozgatja.Olvasd tovább
 • A magyar labdarúgás története
  Az első írásos emlékünk 1879-ből származik, amikor is Molnár Lajos: Atlétikai gyakorlatok című könyvében ismerteti az akkor újdonságnak számító sportot, a labdarúgást.Olvasd tovább
 • Siker a Fekvenyomó Diákolimpián
  2024. március 23-24-én részt vettem a Budapesten zajló Országos Fekvenyomó Diákolimpián, ami a Szent Gellért Sportcsarnokban volt megrendezve.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .