A sportban leggyakrabban előforduló károsodások

Edzés, versenyzés közben gyakran előfordulhatnak különböző egészségkárosodások. Ezek veszélye mindig fennáll, de kellő odafigyeléssel gyakoriságuk és súlyosságuk csökkenthető. A sportban előforduló egészségkárosodások között megkülönböztetünk sportsérüléseket, sportártalmakat, sportelváltozásokat. Ezek lehetnek általánosan bármilyen sportágban előfordulók, mint például egy kéztörés vagy lehetnek specifikus, egy adott sportágban jellemző sérülések, mint például a focisták bokaszalag szakadása.

A sportelváltozás

kagyló fül

A sportelváltozás nem jár egészségkárosodással. A rendszeres edzés hatására kialakuló anatómiai rendellenességek tartoznak ide, például a tornászok tenyerén lévő bőrkeményedés vagy a birkózók kagyló füle.

Sportsérülés

tornászok bőrkeményedése

Hirtelen kialakuló egészségkárosodás. Hatását azonnal vagy rövid időn belül észleli a sportoló. A sérülést és az azt kiváltó tényezőt egyértelműen fel lehet ismerni. Ilyen például amikor a kézilabdázónak egy hirtelen irányváltoztatás során letapad a lába és elszakadnak a térdszalagjai. Ide tartozik a csontrendszer sérülései közül a repedés vagy a törés. A törés lehet nyílt vagy fedett és azonnali orvosi ellátást, valamint rögzítést igényel. Törésnél általában gipszet helyeznek a sérült végtagra, a viselésük időtartama változó lehet. Az ízületi rendszer legsérülékenyebb részei a szalagok, ezek viszonylag nehezen gyógyulnak. Edzésen, versenyen előfordulhat az ízületi szalagok húzódása, részleges vagy teljes szakadása. A sérülés súlyosságától függően azonnali rögzítésre és akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Az izom sérülései közül a húzódás a leggyakoribb. A húzódás után úgynevezett mikro-szakadások jönnek létre az izomban, ezek érzetre az izomlázra emlékeztetnek. Nagyobb húzódások akár részleges izomszakadást is jelenthetnek. Ezeket általában az izomzat túlterhelése vagy a bemelegítés elhanyagolása okozhatja. Húzódás után pihentetni, kímélni kell a sérült izmot, ami akár hetekig is eltarthat.

Gyógyulások 

 • Rest=pihentetés
 • Ice=jegelés
 • Compression=fáslizás
 • Elevation=felpolcolás

Sportártalom

kenusok ferde gerince

A sportártalom lassan, hónapok vagy akár évek alatt alakul ki, ezért az okát nem lehet pontosan meghatározni csak következtetni lehet rá. Az évek során a folyamatos terhelés közben fokozatosan alakul ki. Előfordulhat az is, hogy felnőtt korban jelentkező térd vagy derék fájdalom oka a gyermekkori sportra vezethető vissza.

Sportártalom például a kenusok ferde gerince, ami az aszimmetrikus terheléstől alakul ki. A bemelegítés rendszeres elhanyagolása porckopáshoz vezet. Ez visszafordíthatatlan folyamat és az ízületben igen erős fájdalomérzettel járhat. A porckopás esetében a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. Sportártalomnak tekinthető még a lábszár területén előforduló csonthártyagyulladás és fáradásos törés is. Mindkettőt az alsó végtag  helytelen vagy túlzott terhelése okozza. A sportsérülések és sportártalmak előfordulását az élsportban nehéz teljesen elkerülni, viszont az edző gondos edzés-tervezéssel, rendszeres bemelegítéssel és a környezeti tényezők figyelembe vételével csökkentheti ezek kialakulásának kockázatát. Az edzőnek kötelessége és feladata óvni sportolója egészségét.

A sportban leggyakrabban előforduló károsodások

Ezek is érdekelkhetnek még

 • Pazonyi György fantasztikus beszámolója a MATE Cross RunTerep akadályfutó MEFOB versenyről
  Véletlenek márpedig nincsenek. Ennek folyományaként előbb-utóbb el kellett jönnie ennek a pillanatnak. Nevezetesen, hogy jobb későn, mint soha alapon, ötvenévesen részt vehettem a terep akadályfutó Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságon.Olvasd tovább
 • Chris Bumstead
  14 évesen kezdett el edzeni, most a Mr. Olympia háromszoros világbajnoka.Olvasd tovább
 • “Rossi varázsló”
  Rossi varázsló – hangzott el a TV-ben röpke fél éve, de ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük onnan,hogy egy drámai izlandi meccsen a magyar válogatott Negó és Szoboszlai góljával kijutott az EB-re. A magyar válogatott a sorsolás után nem igazán volt boldog, hiszen bekerültünk az úgynevezett “Halál-csoportba”, azaz Portugália, Franciaország, NémetországOlvasd tovább
 • Súlyemelés ismertető
  A súlyemelés olyan nehézatlétikai sportág, ahol a cél a lehető legnagyobb súly rögzített szabályrendszer szerinti fej fölé emelése. A versenyzők két fogásnemben, szakításban és lökésben mérik össze erejüket. Fogásnemenként 3 gyakorlat áll rendelkezésükre, és a fogásnemenként elért két legnagyobb emelés összege alapján hirdetnek eredményt.Olvasd tovább
 • Csillagösvényesek nyílzápora
  Az íjak nagy szerepet játszottak a harcokban. A honfoglaló magyarok ismertek voltak nyilaikról, a népek még az imádságukba is belefoglalták: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”Az íjászatnak 7 szakága van Magyarországon: -futás-, lovas-, pálya-, terep-, történelmi, vadászíjász és 3D szakág.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .