A sportban leggyakrabban előforduló károsodások

Edzés, versenyzés közben gyakran előfordulhatnak különböző egészségkárosodások. Ezek veszélye mindig fennáll, de kellő odafigyeléssel gyakoriságuk és súlyosságuk csökkenthető. A sportban előforduló egészségkárosodások között megkülönböztetünk sportsérüléseket, sportártalmakat, sportelváltozásokat. Ezek lehetnek általánosan bármilyen sportágban előfordulók, mint például egy kéztörés vagy lehetnek specifikus, egy adott sportágban jellemző sérülések, mint például a focisták bokaszalag szakadása.

A sportelváltozás

kagyló fül

A sportelváltozás nem jár egészségkárosodással. A rendszeres edzés hatására kialakuló anatómiai rendellenességek tartoznak ide, például a tornászok tenyerén lévő bőrkeményedés vagy a birkózók kagyló füle.

Sportsérülés

tornászok bőrkeményedése

Hirtelen kialakuló egészségkárosodás. Hatását azonnal vagy rövid időn belül észleli a sportoló. A sérülést és az azt kiváltó tényezőt egyértelműen fel lehet ismerni. Ilyen például amikor a kézilabdázónak egy hirtelen irányváltoztatás során letapad a lába és elszakadnak a térdszalagjai. Ide tartozik a csontrendszer sérülései közül a repedés vagy a törés. A törés lehet nyílt vagy fedett és azonnali orvosi ellátást, valamint rögzítést igényel. Törésnél általában gipszet helyeznek a sérült végtagra, a viselésük időtartama változó lehet. Az ízületi rendszer legsérülékenyebb részei a szalagok, ezek viszonylag nehezen gyógyulnak. Edzésen, versenyen előfordulhat az ízületi szalagok húzódása, részleges vagy teljes szakadása. A sérülés súlyosságától függően azonnali rögzítésre és akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Az izom sérülései közül a húzódás a leggyakoribb. A húzódás után úgynevezett mikro-szakadások jönnek létre az izomban, ezek érzetre az izomlázra emlékeztetnek. Nagyobb húzódások akár részleges izomszakadást is jelenthetnek. Ezeket általában az izomzat túlterhelése vagy a bemelegítés elhanyagolása okozhatja. Húzódás után pihentetni, kímélni kell a sérült izmot, ami akár hetekig is eltarthat.

Gyógyulások 

 • Rest=pihentetés
 • Ice=jegelés
 • Compression=fáslizás
 • Elevation=felpolcolás

Sportártalom

kenusok ferde gerince

A sportártalom lassan, hónapok vagy akár évek alatt alakul ki, ezért az okát nem lehet pontosan meghatározni csak következtetni lehet rá. Az évek során a folyamatos terhelés közben fokozatosan alakul ki. Előfordulhat az is, hogy felnőtt korban jelentkező térd vagy derék fájdalom oka a gyermekkori sportra vezethető vissza.

Sportártalom például a kenusok ferde gerince, ami az aszimmetrikus terheléstől alakul ki. A bemelegítés rendszeres elhanyagolása porckopáshoz vezet. Ez visszafordíthatatlan folyamat és az ízületben igen erős fájdalomérzettel járhat. A porckopás esetében a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. Sportártalomnak tekinthető még a lábszár területén előforduló csonthártyagyulladás és fáradásos törés is. Mindkettőt az alsó végtag  helytelen vagy túlzott terhelése okozza. A sportsérülések és sportártalmak előfordulását az élsportban nehéz teljesen elkerülni, viszont az edző gondos edzés-tervezéssel, rendszeres bemelegítéssel és a környezeti tényezők figyelembe vételével csökkentheti ezek kialakulásának kockázatát. Az edzőnek kötelessége és feladata óvni sportolója egészségét.

A sportban leggyakrabban előforduló károsodások

Ezek is érdekelkhetnek még

 • Mi is az a MotoGP?
  A Gyorsaságimotoros–világbajnokság, ismertebb nevén MotoGP a motorkerékpársport legmagasabb osztálya, szabályait a FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) határozza meg. Hasonló sorozat a Superbike és a Supersport. 1949 óta minden évben megrendezik. Sorozatban jelenleg 3 kategória van: Moto3, Moto2, MotoGP. A MotoGP történetének legsikeresebb versenyzői Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Marc Marquez, MikeContinue Reading
 • UEFA-bajnokok ligája 4. fordulójának összefoglalója
  A Bajnokok ligája 4. fordulója igen izgalmas párharcokkal szolgált, melyeknek összefoglalója megtalálható itt.Continue Reading
 • Kathi Béla
  A magyar erőemelés és testépítés meghatározó alakja.Continue Reading
 • Kossuthos focisiker
  November 9-én az 5-6. korcsoportos Futsal Diákolimpia városi elődöntőjén vettünk részt az iskolai csapattal. Négy mérkőzés várt ránk, melyeken példásan helytálltunk, sőt az első meccsen a Sipkayt 4:1-re, a másodikon a Westsiket 4:0-ra győztük le.Continue Reading
 • Märcz Tamás a Kossuthban!
  Märcz Tamás, vízilabdázó olimpiai bajnok látogatott iskolánkba, ahol sport-pályafutásáról, célokról, kitartásról, újrakezdésről, a testnevelés fontosságáról tartott előadást dísztermünkben.Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .