Facebook

A Facebook egy  közösségi hálózat, amit ma már szinte minden egyes ember használ nap mint nap. Az egyik legnagyobb ismeretszerző hálózat.

Mára társadalmunk jelentős kommunikációs platformjává vált, sokan elsősorban ezen keresztül tartják a kapcsolatot barátaikkal, családjukkal, kollégáikkal, tanáraikkal stb. Viszonylag új és gyorsan fejlődő platformról van szó, ami robbanásszerűen jelent meg az emberek mindennapjaiban.

A története úgy kezdődött , hogy Adam D’Angelo, aki Mark Zuckerberg legjobb barátja volt a középiskolában, létrehozott az egyetemisták számára egy  társasági oldalt 2003-ban. Idővel hatalmas sikernek örvendett a honlap, kis idő alatt több mint 100 000 ember használta.

Ennek hatására Mark úgy döntött, hogy megvalósítja a CourseMatch programot, ami aztán a Facebook létrehozásához vezetett. Elsősorban csak a Harvard hallgatói számára volt elérhető az oldal, majd kiterjesztették az Ivy League-re és a Stanford Universityre.

A siker miatt minden egyetemista, majd minden 13 évesnél idősebb személy is regisztrálhatott a Facebookon. 

A Facebook rendszer ingyenes , és ma már egy egyszerű regisztrációval lehet csatlakozni.

A felhasználók regisztrálhatnak egy személyes Facebook-profilt, létrehozhatnak Facebook-oldaltFacebook-csoportotFacebook-eseményt. Hirdetést, apróhirdetést tehetnek közzé, adományozhatnak és adományt gyűjthetnek jó ügyek érdekében, kapcsolódhatnak ismerőseikhez, csoportokhoz és rajongói oldalakhoz egyaránt, valamint üzeneteket válthatnak és eseményeket szervezhetnek. Az üzenőfalon keresztül híreket, információkat, weboldalakat és videókat is megoszthatnak egymással.

Városok, munkahelyek, felsőoktatási intézmények vagy régiók által szervezett közösségekhez csatlakozhatnak, és érhetnek el rajtuk keresztül másokat. A saját hálózaton belül mások adatlapja részleteiben is látható, míg más közösséghez tartozó felhasználó adatlapja nem, de ez függ a felhasználók egyedi beállításaitól is.

Mint minden számítógépes rendszer, a Facebook is tartalmaz olyan elemeket, amelyek veszélyt jelentenek a felhasználóra.  A biztonsági szoftverek megpróbálják kiszűrni ezeket, de valójában a felhasználó tudja a legjobban megvédeni magát, ha odafigyel ezekre az elemekre.

2008. november 26-án elindult a Facebook magyar változata, mely rövid időn belül rendkívül népszerűvé vált. A fordítást magyar felhasználók végezték és ez a munka ma is folyik, de nagyon lassan. A magyarok körében kiemelkedően népszerű ez a közösségi oldal: a hazai netezők 85 százaléka használja a Facebookot.

A Social Daily adatai szerint 2014 júliusában az aktív felhasználók száma Magyarország területén 4,8 millió fő volt, ezzel a 44. legnagyobb Facebook ország vagyunk.

Facebook – Wikipédia

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Muszáj komolyan viselkedni
  A fotózásunk nagyon jó hangulatban zajlott. Paulon Áron vállalta először is a modell szerepet. Ő egy mosolygós fiú, de örültem, hogy sikerült meggyőznöm arról, hogy most egy ideig muszáj komolyan viselkednie. Ez szerintem jól is sikerült neki.Olvasd tovább
 • A Diós Kristóf Természetfotó Pályázatra beadott képek
  ,,Teremtett Természet” című kiállításáról A versenyre 8 evangélikus középiskolából, 41 diák, 121 fotóval pályázott, melyek közül összesen 19 került kiállításra. A kiállítás 2024. 04. 19-én került megrendezésre.Olvasd tovább
 • UEFA Bajnokok Ligája 2023/2024
  A 2023-2024-es UEFA Bajnokok ligája a legrangosabb európai nemzetközi labdarúgó kupa, mely jelenlegi nevén 69. alkalommal került kiírásra. A döntőnek a londoni Wembley Stadion ad otthont.Olvasd tovább
 • Ajánló a The Boys című sorozathoz
  A The Boys egy amerikai szatirikus televíziós sorozat, amely jelenleg a Prime Video kínálatában tekinthető meg. Idén júniusban immár a negyedik évada fog megérkezni a platformra, valamint tavaly ősszel Gen-V címmel egy spin-off sorozattal is gazdagodott a The Boys világa. A széria nagy népszerűségnek örvend, hiszen a lényege, hogy aOlvasd tovább
 • A magyar néptánc szépsége
  Miért jó a néptánc? Van-e értelme még a mai világban viseletbe öltözni és régi zenékre táncolni? Miért szeretik az emberek? Gyere elmondom…Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .