Facebook

A Facebook egy  közösségi hálózat, amit ma már szinte minden egyes ember használ nap mint nap. Az egyik legnagyobb ismeretszerző hálózat.

Mára társadalmunk jelentős kommunikációs platformjává vált, sokan elsősorban ezen keresztül tartják a kapcsolatot barátaikkal, családjukkal, kollégáikkal, tanáraikkal stb. Viszonylag új és gyorsan fejlődő platformról van szó, ami robbanásszerűen jelent meg az emberek mindennapjaiban.

A története úgy kezdődött , hogy Adam D’Angelo, aki Mark Zuckerberg legjobb barátja volt a középiskolában, létrehozott az egyetemisták számára egy  társasági oldalt 2003-ban. Idővel hatalmas sikernek örvendett a honlap, kis idő alatt több mint 100 000 ember használta.

Ennek hatására Mark úgy döntött, hogy megvalósítja a CourseMatch programot, ami aztán a Facebook létrehozásához vezetett. Elsősorban csak a Harvard hallgatói számára volt elérhető az oldal, majd kiterjesztették az Ivy League-re és a Stanford Universityre.

A siker miatt minden egyetemista, majd minden 13 évesnél idősebb személy is regisztrálhatott a Facebookon. 

A Facebook rendszer ingyenes , és ma már egy egyszerű regisztrációval lehet csatlakozni.

A felhasználók regisztrálhatnak egy személyes Facebook-profilt, létrehozhatnak Facebook-oldaltFacebook-csoportotFacebook-eseményt. Hirdetést, apróhirdetést tehetnek közzé, adományozhatnak és adományt gyűjthetnek jó ügyek érdekében, kapcsolódhatnak ismerőseikhez, csoportokhoz és rajongói oldalakhoz egyaránt, valamint üzeneteket válthatnak és eseményeket szervezhetnek. Az üzenőfalon keresztül híreket, információkat, weboldalakat és videókat is megoszthatnak egymással.

Városok, munkahelyek, felsőoktatási intézmények vagy régiók által szervezett közösségekhez csatlakozhatnak, és érhetnek el rajtuk keresztül másokat. A saját hálózaton belül mások adatlapja részleteiben is látható, míg más közösséghez tartozó felhasználó adatlapja nem, de ez függ a felhasználók egyedi beállításaitól is.

Mint minden számítógépes rendszer, a Facebook is tartalmaz olyan elemeket, amelyek veszélyt jelentenek a felhasználóra.  A biztonsági szoftverek megpróbálják kiszűrni ezeket, de valójában a felhasználó tudja a legjobban megvédeni magát, ha odafigyel ezekre az elemekre.

2008. november 26-án elindult a Facebook magyar változata, mely rövid időn belül rendkívül népszerűvé vált. A fordítást magyar felhasználók végezték és ez a munka ma is folyik, de nagyon lassan. A magyarok körében kiemelkedően népszerű ez a közösségi oldal: a hazai netezők 85 százaléka használja a Facebookot.

A Social Daily adatai szerint 2014 júliusában az aktív felhasználók száma Magyarország területén 4,8 millió fő volt, ezzel a 44. legnagyobb Facebook ország vagyunk.

Facebook – Wikipédia

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Fotópályázat iskolánk diákjai részére
  A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Diákönkomrmányzata karácsonyi fotópályázatot hirdet iskolánk diákjai számára.Continue Reading
 • Kossuthos rangadó
  Év végi feladatként kapták a tizenegyedikes médiainformatika tagozatosok, hogy készítsenek egy szabadon választott témájú kisfilmet. Az alábbi film Megyesi Márk, Pásztor Bence, Rákos Bálint, Szabó Roland és Szécsi Ádám munkája.Continue Reading
 • Szertorna
  A szertorna különböző jellegű és különböző szereken bemutatott gyakorlatokból álló összetett sportág. Fiúk és lányok egyaránt űzhetik, részben eltérő szereken. A szertornán kívül a tornasportok közé tartozik még a ritmikus gimnasztika, a trambulin, az akrobatikus torna és az aerobik, de a torna alapokra a legjobban a fitkid hasonlít.Continue Reading
 • Ariana Grande: A popszakma egyik legikonikusabb alakja
  Teljes nevén Ariana Grande-Butera olasz származású amerikai énekesnő ésdalszerző, aki nemcsak a dalszerzés világában híres és tehetséges, hanem a színészkedésbenis. Édesanyja, Joan Grande, valamint édesapja, Edward Butera 8 éves korában váltak el.Bátyja, Frankie Grande az énekesnőnek nemcsak testvér, de lelki támasz is, jó testvérekhezhíven.Continue Reading
 • Egy évtized után újra
  Egy évtized után a Louis Vuitton újra kollaborált az ismert japán művésszel, Yayoi Kusamával. A luxusmárkának ez a második együttműködése a kortárs művésznővel, hiszen már 2012-ben is együtt dobtak piacra egy lenyűgöző kollekciót. Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .