Facebook

A Facebook egy  közösségi hálózat, amit ma már szinte minden egyes ember használ nap mint nap. Az egyik legnagyobb ismeretszerző hálózat.

Mára társadalmunk jelentős kommunikációs platformjává vált, sokan elsősorban ezen keresztül tartják a kapcsolatot barátaikkal, családjukkal, kollégáikkal, tanáraikkal stb. Viszonylag új és gyorsan fejlődő platformról van szó, ami robbanásszerűen jelent meg az emberek mindennapjaiban.

A története úgy kezdődött , hogy Adam D’Angelo, aki Mark Zuckerberg legjobb barátja volt a középiskolában, létrehozott az egyetemisták számára egy  társasági oldalt 2003-ban. Idővel hatalmas sikernek örvendett a honlap, kis idő alatt több mint 100 000 ember használta.

Ennek hatására Mark úgy döntött, hogy megvalósítja a CourseMatch programot, ami aztán a Facebook létrehozásához vezetett. Elsősorban csak a Harvard hallgatói számára volt elérhető az oldal, majd kiterjesztették az Ivy League-re és a Stanford Universityre.

A siker miatt minden egyetemista, majd minden 13 évesnél idősebb személy is regisztrálhatott a Facebookon. 

A Facebook rendszer ingyenes , és ma már egy egyszerű regisztrációval lehet csatlakozni.

A felhasználók regisztrálhatnak egy személyes Facebook-profilt, létrehozhatnak Facebook-oldaltFacebook-csoportotFacebook-eseményt. Hirdetést, apróhirdetést tehetnek közzé, adományozhatnak és adományt gyűjthetnek jó ügyek érdekében, kapcsolódhatnak ismerőseikhez, csoportokhoz és rajongói oldalakhoz egyaránt, valamint üzeneteket válthatnak és eseményeket szervezhetnek. Az üzenőfalon keresztül híreket, információkat, weboldalakat és videókat is megoszthatnak egymással.

Városok, munkahelyek, felsőoktatási intézmények vagy régiók által szervezett közösségekhez csatlakozhatnak, és érhetnek el rajtuk keresztül másokat. A saját hálózaton belül mások adatlapja részleteiben is látható, míg más közösséghez tartozó felhasználó adatlapja nem, de ez függ a felhasználók egyedi beállításaitól is.

Mint minden számítógépes rendszer, a Facebook is tartalmaz olyan elemeket, amelyek veszélyt jelentenek a felhasználóra.  A biztonsági szoftverek megpróbálják kiszűrni ezeket, de valójában a felhasználó tudja a legjobban megvédeni magát, ha odafigyel ezekre az elemekre.

2008. november 26-án elindult a Facebook magyar változata, mely rövid időn belül rendkívül népszerűvé vált. A fordítást magyar felhasználók végezték és ez a munka ma is folyik, de nagyon lassan. A magyarok körében kiemelkedően népszerű ez a közösségi oldal: a hazai netezők 85 százaléka használja a Facebookot.

A Social Daily adatai szerint 2014 júliusában az aktív felhasználók száma Magyarország területén 4,8 millió fő volt, ezzel a 44. legnagyobb Facebook ország vagyunk.

Facebook – Wikipédia

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Connect to disconnect
  Október 8-16. között nemzetközi ifjúsági cserén vettünk részt Szerbiában, Sentán, ahol a Fantastico hotelben tölthettük el ezt a csodás kilenc napot.Continue Reading
 • A magyar labdarúgó válogatott kapusai
  A kapus egy fura, de rendkívül látványos posztja az adott sportágnak. A csatár és a hátvéd szerelemgyermekeként írható le a legegyszerűbben. Az egyik a góljaival szeretne sütkérezni a rivaldafényben, a másik korlátozott eszközeivel igyekszik ezt meggátolni és elkerülni a hintába ültetésért járó szégyenfa terebélyesedését. E két akarat kovásza a hálóőr.Continue Reading
 • Kossuthos diákok találkoztak az olimpiai bajnok úszónővel, Gyenge Valériával
  Hogy, hogy nem, a Magyar Olimpiai Akadémia és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör rájött arra, hogy saját rendezvényei nem juthatnak olyan magaslatokba, mint azt szeretnék, hacsak…. Hacsak a nyíregyházi Kossuth-diákok jelenlétükkel nem járulnak hozzá ezen események fényének emeléséhez. Tudnak valamit ezek a pesti népek. Ha mást nem, azt biztosan,Continue Reading
 • Rafa, A salak királya
  Rafael Nadal élete Rafael Nadal 1986. június 3-án Spanyolországban, Mallorca egyik részén, Manacorban, Sebastian Nadal és Ana María Parera első gyermekeként látta meg a napvilágot. Húga Maria Isabel, két nagybátyja Miguel Ángel és Toni Nadal. Rafael Nadal a teniszen kívül más sportokat is kipróbált. Nagybátyja, Miguel Ángel az FC BarcelonaContinue Reading
 • Marilyn Monroe
  Marilyn Monroe (született: Norma Jeane) 1926. június 1-jén született Los-Angelesben.Amerikai színésznő, énekesnő és fotómodell. Anyja, Gladys Pearl Baker harmadik gyerekeként született.Continue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .