Facebook

A Facebook egy  közösségi hálózat, amit ma már szinte minden egyes ember használ nap mint nap. Az egyik legnagyobb ismeretszerző hálózat.

Mára társadalmunk jelentős kommunikációs platformjává vált, sokan elsősorban ezen keresztül tartják a kapcsolatot barátaikkal, családjukkal, kollégáikkal, tanáraikkal stb. Viszonylag új és gyorsan fejlődő platformról van szó, ami robbanásszerűen jelent meg az emberek mindennapjaiban.

A története úgy kezdődött , hogy Adam D’Angelo, aki Mark Zuckerberg legjobb barátja volt a középiskolában, létrehozott az egyetemisták számára egy  társasági oldalt 2003-ban. Idővel hatalmas sikernek örvendett a honlap, kis idő alatt több mint 100 000 ember használta.

Ennek hatására Mark úgy döntött, hogy megvalósítja a CourseMatch programot, ami aztán a Facebook létrehozásához vezetett. Elsősorban csak a Harvard hallgatói számára volt elérhető az oldal, majd kiterjesztették az Ivy League-re és a Stanford Universityre.

A siker miatt minden egyetemista, majd minden 13 évesnél idősebb személy is regisztrálhatott a Facebookon. 

A Facebook rendszer ingyenes , és ma már egy egyszerű regisztrációval lehet csatlakozni.

A felhasználók regisztrálhatnak egy személyes Facebook-profilt, létrehozhatnak Facebook-oldaltFacebook-csoportotFacebook-eseményt. Hirdetést, apróhirdetést tehetnek közzé, adományozhatnak és adományt gyűjthetnek jó ügyek érdekében, kapcsolódhatnak ismerőseikhez, csoportokhoz és rajongói oldalakhoz egyaránt, valamint üzeneteket válthatnak és eseményeket szervezhetnek. Az üzenőfalon keresztül híreket, információkat, weboldalakat és videókat is megoszthatnak egymással.

Városok, munkahelyek, felsőoktatási intézmények vagy régiók által szervezett közösségekhez csatlakozhatnak, és érhetnek el rajtuk keresztül másokat. A saját hálózaton belül mások adatlapja részleteiben is látható, míg más közösséghez tartozó felhasználó adatlapja nem, de ez függ a felhasználók egyedi beállításaitól is.

Mint minden számítógépes rendszer, a Facebook is tartalmaz olyan elemeket, amelyek veszélyt jelentenek a felhasználóra.  A biztonsági szoftverek megpróbálják kiszűrni ezeket, de valójában a felhasználó tudja a legjobban megvédeni magát, ha odafigyel ezekre az elemekre.

2008. november 26-án elindult a Facebook magyar változata, mely rövid időn belül rendkívül népszerűvé vált. A fordítást magyar felhasználók végezték és ez a munka ma is folyik, de nagyon lassan. A magyarok körében kiemelkedően népszerű ez a közösségi oldal: a hazai netezők 85 százaléka használja a Facebookot.

A Social Daily adatai szerint 2014 júliusában az aktív felhasználók száma Magyarország területén 4,8 millió fő volt, ezzel a 44. legnagyobb Facebook ország vagyunk.

Facebook – Wikipédia

Ezek is érdekelhetnek még:

 • Spanyolországban jártunk
  2022. április 19. és 25. között, iskolánk 4 diákja, Buhály Csenge (9.c), Murnyák Virág, (9.c) Nagyváti Bence (8/11.), Huszár Medárd (8/11.) és két tanára Bányai Györgyi és Haraszti Adél, ellátogatott Spanyolországba az Erasmus program keretén belül.Olvasd tovább
 • A virágok hónapja
  Május kétségkívül az év egyik legszebb időszaka. Hogy ezt méltán szemléltethessük nektek a 4/10.c. média osztály órai kereteken belül több káprázatos fotót is készített, melyekkel búcsúztatják a tavaszt és köszöntik a nyarat.Olvasd tovább
 • Pazonyi György fantasztikus beszámolója a MATE Cross RunTerep akadályfutó MEFOB versenyről
  Véletlenek márpedig nincsenek. Ennek folyományaként előbb-utóbb el kellett jönnie ennek a pillanatnak. Nevezetesen, hogy jobb későn, mint soha alapon, ötvenévesen részt vehettem a terep akadályfutó Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságon.Olvasd tovább
 • Chris Bumstead
  14 évesen kezdett el edzeni, most a Mr. Olympia háromszoros világbajnoka.Olvasd tovább
 • “Rossi varázsló”
  Rossi varázsló – hangzott el a TV-ben röpke fél éve, de ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük onnan,hogy egy drámai izlandi meccsen a magyar válogatott Negó és Szoboszlai góljával kijutott az EB-re. A magyar válogatott a sorsolás után nem igazán volt boldog, hiszen bekerültünk az úgynevezett “Halál-csoportba”, azaz Portugália, Franciaország, NémetországOlvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .