Colleen McCullough: Tövismadarak

A Tövismadarak (The Thorn Birds) című regény a korosztályom számára szinte ismeretlen mű, pedig véleményem szerint egy igazi klasszikusról beszélünk. Egy olyan történetről, amelyet egyszer az életben mindenkinek olvasnia kell. Mondanivalója alapjaiban megváltoztatja az olvasó világszemléletét, a küzdelemről és boldogságról alkotott képét.

“A mondabeli tövismadár csak egyetlenegyszer énekel életében, de akkor szebben, mint a Föld bármilyen más teremtménye. Egyetlen csodálatos dal az élet árán. De akkor az egész világ elnémul, őt hallgatja, és Isten mosolyog az égben. Mert a legeslegjobbnak mindig fájdalom az ára. Legalábbis a monda szerint” – olvashatjuk egy régebbi kiadás hátoldalán. Ez a rövid kis idézet magába foglalja a könyv mondanivalóját, s már előre sejteti: itt nem egy könnyed és vidám történetről lesz szó. A regény középpontjában egy ausztráliai nagycsalád áll. Cleary-ék története Új-Zélandon indul, s hamar nagy fordulatot vesz. A családfő nővére ugyanis utód híján öccsére, s annak családjára hagyja hatalmas Droghedai birtokát. Így Ausztráliára költöznek, és megkezdődik számukra az igazi élet. Innentől kezdve a regény a család nőtagjaira összpontosít, az ő mindennapos szenvedéseiket mutatja be háttérbe szorítva a férfiakat. Viszont az “erősebb nem” képviselőinek sorsa is jelentőséggel bír, egyrészt a történet szempontjából, másrészt a olvasó szemléletformálására gyakorolt hatását tekintve. Itt mégis a nagybetűs nőké a főszerep. S bár anya és lánya nem állnak közel egymáshoz, sorsuk észrevétlenül fonódik össze, majd válik eggyé. 

Richard Chamberlain and Rachel Ward appear in a scene from The Thorn Birds.

A család egyetlen leánygyermeke a Droghedára való érkezést követően nem sokkal ismerkedik meg a tőle 18 évvel idősebb Ralph de Bricassart atyával, aki rövid időn belül egyetlen és minden elsöprő szerelmévé válik. Az atya érzései sem közömbösek a gyermek iránt, ám társadalmi helyzete áldozatot kíván tőle, így egymás iránti lángoló szerelmük nem teljesülhet.  

Az édesanya, Fiona – vagy ahogy a későbbiekben említik, Fee – jelleme is egyre inkább kibontakozik a zord ausztrál földeken. Egyre átfogóbb képet kapunk a sorsát illetően, és hamar rádöbbenünk, hogy mi tette őt azzá a rideg nővé, aki. A titkokat, melyeket olyan gondosan a közöny burka alá rejt csak lassan tárja elénk, akaratlanul is átragasztva ránk hányatott helyzetének keserűségeit. 

Eme két erős jellem nap, mint nap megharcolja a maga háborúit, emelt fővel viselve keserves sorsukat. Az élet pedig bőven oszt is számukra a fájdalomból. A saját bőrükön tapasztalnak meg minden létező tragédiát, legyen szó szegénységről, be nem teljesült szerelemről, veszteségekről, halálról, törvényen kívüli gyermekről vagy egy életen átívelő boldogtalanságról. Ebből azonban a külvilág aligha tapasztal bármit is, ugyanis az önuralom és büszkeség, melyet ez a két széttördelt nő tanúsít egy pillanatra sem engedi, hogy megmutatkozzék a teher, amelyet cipelnek. Így válik tehát ez az alkotás egy igazi feminista művé, megmutatva milyen is nőnek lenni egy férfiaknak kedvező világban.

A korszakokon átívelő családregény mindent érint, amellyel találkozhatunk földi létünk során. Maga az élet teríti ki lapjait a szemünk láttára, s mutatja be milyen törékeny is az emberi sors, és mennyire meg is kell küzdenünk azért a bizonyos boldogságért.

Adaptáció

A sikerkönyvből rövid időn belül, 1983-ban egy négy részes televíziós sorozat készült, így azok számára is ismertté válhat ez a sajátos történet, akik nem érzik közel magukhoz az olvasást és kissé visszarettennek a közel 650 oldalas regénytől. A sorozat leginkább a Meggie (Rachel Ward) és Ralph atya (Richard Chamberlain) között kibontakozó szerelmi szálra összpontosít, s két Cleary-fiút ki is hagynak a tv-re vitt változatból, így a könyvben megjelenített II. Világháborús szál teljesen kimarad a sorozatból. További eltérés még, hogy a könyvhöz képest a filmek Ralph de Bricassart atyát megnyerő személyként állítják be, s a néző könnyedén beleszerethet a fiatal pap karakterébe. Meggie sem annyira erős, mint könyvbéli énje, sokkal inkább vezérlik az érzelmei. Azonban ezen eltéréseket leszámítva a filmsorozat igazán hűen adja vissza a regény fontos momentumait.

Néhány szó az írónőről

Colleen McCullough 1937. június 1-jén született Wellingtonban az ír származású James és az Új-zélandi Laurie McCullough gyermekeként. Fiatal korában a család Sydneybe költözött, ahol Colleen a Holy Cross kollégiumba kezdte meg tanulmányait. Itt nagy érdeklődést tanúsított a humán és reál tantárgyak iránt egyaránt. Az egyetemi évei előtt tanárként, könyvtárosként és újságíróként tevékenykedett, majd a Sydney-i Orvostudományi Egyetem hallgatója lett, azonban az orvosi szappantól kialakult ekcémája miatt hamar elbizonytalanodott az orvosi pályát illetően. Tanulmányait végül a neurológiai karon fejezte be, majd a Sydney-i Royal North kórház orvosa lett. 1963-ban négy évre az Egyesült Királyságba költözött. Itt ismerkedett meg a Yale egyetem neurológiai karának elnökével, aki állást ajánlott neki, így 1967-ben Amerikába költözött. Tíz évig a Yale professzora lett. Ez idő alatt írta meg első két regényét, melyből a Tövismadarak rövid időn belül bestsellerré vált. Ezen sikere lehetővé tette, hogy otthagyva az orvosi pályát írói karrierbe kezdjen. 

Az 1970-es évek végén ismerkedett meg Ric Robinsonnal, akihez 1984 áprilisában ment feleségül, azonban csak 2002-ben vette fel férje nevét. 

McCullough 2015. január 29-én hunyt el a Norfolk-Szigeti kórházban 77 évesen.

Ezek is érdekelhetnek még:

 • The Cruel Prince
  Írta: Holly Black Magyarra fordította: Szabó Krisztina A könyv címadója Cardan, aki maga a kegyetlen herceg. Ez a történet egy mesebeli, misztikus világban játszódik telis-tele tündérekkel, koboldokkal, csodálatos természetfeletti lényekkel és bűvös növényekkel. Szóval ha szereted az ilyen könyveket, olvass tovább és irány az első könyvesboltba!Olvasd tovább
 • It Ends With Us
  Van, hogy a legtöbb fájdalmat tényleg az okozza, akit szeretünk? Colleen Hoover egy romantikus és egyben szívszorító történetet mutat be nekünk ebben a regényében. Egy felejthetetlen történet a szerelemről, amiért nagy árat kellett fizetni.Olvasd tovább
 • TOP 5 kedvenc könyvem – Herman Tímea
  Az elmúlt időben a könyvek szerelmese lettem és ezeket olvastam el kevesebb, mint egy év alatt. Abszolút úgy gondolom, hogy érdemes foglalkozni velük mind szórakozás, mind művelődés céljából. Kellemes időtöltést kívánok nektek!Olvasd tovább
 • Iskolai bántalmazások
  Sajnos az iskolákban vannak olyan gyerekek és fiatalok, akiket az osztálytársaik lenéznek valami miatt, vagy valami olyan dolgot tettek, ami a többieknek nem tetszik. Wéber Anikó: Az osztály vesztese című könyve pontosan erről szól.Olvasd tovább
 • E. Lockhart- Hazudósok
  Egy sziget, két család, négy barát, egy titok.A könyv elolvasása után 3 dolgot éreztem: elvarázsoló, meghökkentő és lebilincselő. A hazudósok egy gyönyörű előkelő család halálos titkát és az addig elvezető történetet mutatja be. Ráébreszti akár a korosztályunkat, akár szüleinket, hogy milyen hatással lehet egy titok a családra, a barátokra ésOlvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .