Nekrológ

Dr. Bánszki István
1929 – 202
A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója:
1992-1999

Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam..” mennyire igaz ez a Timóteustól vett igeszakasz az ő életére.

Ki is volt Ő? Nekünk, kossuthosoknak, az evangélikus gimnáziumot „újraalapító” igazgatónk.

Olyan kegyelem volt életén, hogy 1948-ban a gimnázium állapításának évében érettségizhetett a még evangélikus intézményben, s majd 1992-ben a Magyarországi Evangélikus Egyház őt kérte fel az evangélikus, keresztény szemléletű gimnázium újraélesztésére. Tudjuk, hogy nem könnyű feladatot vállalt, de a gyermek és az ifjúkori, keresztény szellemű nevelésben szerzett és megélt tapasztalati utat mutattak számára. Bizonyára boldogan kapaszkodott a régi gyökerekbe, és megingathatatlanul hitt az Isten védelmező, áldó gondoskodásában. 1992 és 1999 között vezette a tantestületet és a gimnázium tanulóit a „Minden dolgotok szeretetben menjen végbe”(1Kor 16,14) parancs szellemében. Példát mutatott a gimnázium közösségének az Isten, a kultúra és a pedagógus hivatás iránti elkötelezettségben.

Az iskolai megemlékezések résztvevői hallották szuggesztív előadásait az irodalom fontosságáról, élvezhették a kiemelkedő költők és írók gondolatainak szabad, de pontosan idézett gondolatait.  Magyar- és franciatanárként ugyanolyan biztonsággal idézte a francia irodalom és filozófia nagyjainak gondolatait franciául, mint a magyarokat anyanyelvén. Álljon itt két gyakran, tudatosan, nevelési céllal elhangzott francia idézet:

„La littérature est le superflu, si nécessaire” azaz az irodalom a nélkülözhetetlen felesleg (az életünkben) szavakkal motiválta a kultúra iránti vágyat. A másik gondolata kimondottan pedagógiai, nevelési elvként jelent meg: „Pour être juste il faut être humain.”-Ha igazságos akarsz lenni, emberségesnek kell lenned. Ő mindkettőt megkérdőjelezhetetlenül betartotta.

Nem volt még a diákok között sem olyan az ő idejében, aki ne hallott volna Bessenyei György fontosságáról, ne vett volna részt a Bessenyei-szobor koszorúzásán, vagy ne tudott volna a Bessenyei Társaság Kossuth gimnáziumban szervezett rendezvényeiről. Irodalomtörténészként elkötelezett Bessenyei kutató és egyben az irodalom szépségének és nevelő erejének hirdetője és ápolója volt. Fennen hangoztatta, hogy bár a költészet jelenléte az életünkben „a lélek balga fényűzése”, de azt az ember alkotja azzal a céllal, hogy könnyebben elviselje a munka kínját.

Gondoljuk csak végig, mennyire igaz ez, s ne feledjünk az irodalom nyújtotta vigasztalódásához, élményszerzési lehetőségéhez fordulni fiatalként vagy felnőttként egyaránt!

Legyünk hát büszkék arra, hogy a mi életünk része volt ez a bölcs tudós, őrizzük emlékét és kövessük pedagógusi, irodalmi és Isten iránti elkötelezettségét!

Nyíregyháza, 2021. április

Babicz Gyöngyi, igazgató
Dr. Bánszki István utód
ja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .