Sakk

Sakk története:

A sakkozás gyökerei valahová a Távol-Kelet világába vezetnek. Az ősi sakkot Indiába csaturanga néven játszották. A szó maga uralkodót jelent, de utal arra a helyzetre is, amikor az ellenfél királya „ütésben” van.  

Eleinte csak férfiak vehettek részt a sakkversenyeken. 1927-től a nőknek is önálló sakk-világbajnokságot rendeznek, itt Vera Menchik lett a világbajnok.

Az első nemzetközi sakkversenyt Londonban rendezték meg 1851-ben. Egyik partijában Adolf Anderssen és Lionel Kieseritzky játszott egymás ellen, az ő játékukat azóta is „ a halhatatlan sakkjátszma” néven emlegetik.

Sakk Magyarországon:

Több történelmi személyiségről is lehet tudni, hogy szerették a sakkot.  Egyik híres zeneszerzőnk, Erkel Ferenc a kor legismertebb sakkozója hozta létre a Pesti Sakk-kört melynek elnöke is volt (1839). Deák Ferenc, Zrínyi Miklós „Vitéz Hadnagy” című írásában a sakkot használja hasonlataiban a harchoz hasonlítva.

Leghíresebb magyar sakkozónőnk Polgár Judit. A sakktörténet legjobb női sakkozója, aki átlépte a 2700 Élő-pontos szupernagymesteri határt.

Polgár Judit szerint a sakk a generációk közös nyelve.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Judit

Nem is gondolnánk, hogy milyen jó hatással van a sakk ránk.

Rengeteg óvodában és iskolában oktatják a sakkot. A sakkozni tanuló gyerekeknek javul az iskolai teljesítménye, logikai és matematikai téren is fejleszti őket. A felnőttek a szakmai és üzleti készségeit fejleszti. Az idősebbeknek a sakk segítséget nyújthat az Alzheimer-kor megelőzésében.

A Sakk mindenekelőtt kikapcsolódás, öröm és szórakozás!

Néhány dolog a játék szabályairól

A játékot egy kézfogással indítjuk el, majd a világos teszi meg az első lépést, ezt követően a játékosok felváltva lépnek. A soron következő játékos csak azzal a bábuval léphet, amelyet először megfogott.  A játék általában addig tart, amíg mattot nem kap az egyik játékos. Vége lehet úgy is, hogy a felek megegyeznek, vagy lejár az egyik fél ideje. A játszmákat partiknak nevezzük, melyeket versenybírók felügyelnek. Megkülönböztetünk rövid és hosszú partikat.

Sakk az életemben

Volt szerencsém ebben a sportágban kipróbálni magamat 10 évig. Rengeteg örömöt és emléket szereztem a sakknak köszönhetően. Hét éven keresztül sikerült egyéni és országos amatőr versenyre kijutnom egyénileg és csapattal is. Legjobb sikerem csapatban 8.-os koromban történt, Országos 2. helyezettek lettünk. Egyénileg Országos 10. helyezett lettem 6.-ban.

Ezt a sportágat mindenkinek ajánlom.

Nagy Dorina 4/11 C.

Ezek is érdekelhetnek:

 • Pazonyi György fantasztikus beszámolója a MATE Cross RunTerep akadályfutó MEFOB versenyről
  Véletlenek márpedig nincsenek. Ennek folyományaként előbb-utóbb el kellett jönnie ennek a pillanatnak. Nevezetesen, hogy jobb későn, mint soha alapon, ötvenévesen részt vehettem a terep akadályfutó Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságon.Olvasd tovább
 • Chris Bumstead
  14 évesen kezdett el edzeni, most a Mr. Olympia háromszoros világbajnoka.Olvasd tovább
 • “Rossi varázsló”
  Rossi varázsló – hangzott el a TV-ben röpke fél éve, de ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük onnan,hogy egy drámai izlandi meccsen a magyar válogatott Negó és Szoboszlai góljával kijutott az EB-re. A magyar válogatott a sorsolás után nem igazán volt boldog, hiszen bekerültünk az úgynevezett “Halál-csoportba”, azaz Portugália, Franciaország, NémetországOlvasd tovább
 • Súlyemelés ismertető
  A súlyemelés olyan nehézatlétikai sportág, ahol a cél a lehető legnagyobb súly rögzített szabályrendszer szerinti fej fölé emelése. A versenyzők két fogásnemben, szakításban és lökésben mérik össze erejüket. Fogásnemenként 3 gyakorlat áll rendelkezésükre, és a fogásnemenként elért két legnagyobb emelés összege alapján hirdetnek eredményt.Olvasd tovább
 • Csillagösvényesek nyílzápora
  Az íjak nagy szerepet játszottak a harcokban. A honfoglaló magyarok ismertek voltak nyilaikról, a népek még az imádságukba is belefoglalták: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”Az íjászatnak 7 szakága van Magyarországon: -futás-, lovas-, pálya-, terep-, történelmi, vadászíjász és 3D szakág.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .