Sakk

Sakk története:

A sakkozás gyökerei valahová a Távol-Kelet világába vezetnek. Az ősi sakkot Indiába csaturanga néven játszották. A szó maga uralkodót jelent, de utal arra a helyzetre is, amikor az ellenfél királya „ütésben” van.  

Eleinte csak férfiak vehettek részt a sakkversenyeken. 1927-től a nőknek is önálló sakk-világbajnokságot rendeznek, itt Vera Menchik lett a világbajnok.

Az első nemzetközi sakkversenyt Londonban rendezték meg 1851-ben. Egyik partijában Adolf Anderssen és Lionel Kieseritzky játszott egymás ellen, az ő játékukat azóta is „ a halhatatlan sakkjátszma” néven emlegetik.

Sakk Magyarországon:

Több történelmi személyiségről is lehet tudni, hogy szerették a sakkot.  Egyik híres zeneszerzőnk, Erkel Ferenc a kor legismertebb sakkozója hozta létre a Pesti Sakk-kört melynek elnöke is volt (1839). Deák Ferenc, Zrínyi Miklós „Vitéz Hadnagy” című írásában a sakkot használja hasonlataiban a harchoz hasonlítva.

Leghíresebb magyar sakkozónőnk Polgár Judit. A sakktörténet legjobb női sakkozója, aki átlépte a 2700 Élő-pontos szupernagymesteri határt.

Polgár Judit szerint a sakk a generációk közös nyelve.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Judit

Nem is gondolnánk, hogy milyen jó hatással van a sakk ránk.

Rengeteg óvodában és iskolában oktatják a sakkot. A sakkozni tanuló gyerekeknek javul az iskolai teljesítménye, logikai és matematikai téren is fejleszti őket. A felnőttek a szakmai és üzleti készségeit fejleszti. Az idősebbeknek a sakk segítséget nyújthat az Alzheimer-kor megelőzésében.

A Sakk mindenekelőtt kikapcsolódás, öröm és szórakozás!

Néhány dolog a játék szabályairól

A játékot egy kézfogással indítjuk el, majd a világos teszi meg az első lépést, ezt követően a játékosok felváltva lépnek. A soron következő játékos csak azzal a bábuval léphet, amelyet először megfogott.  A játék általában addig tart, amíg mattot nem kap az egyik játékos. Vége lehet úgy is, hogy a felek megegyeznek, vagy lejár az egyik fél ideje. A játszmákat partiknak nevezzük, melyeket versenybírók felügyelnek. Megkülönböztetünk rövid és hosszú partikat.

Sakk az életemben

Volt szerencsém ebben a sportágban kipróbálni magamat 10 évig. Rengeteg örömöt és emléket szereztem a sakknak köszönhetően. Hét éven keresztül sikerült egyéni és országos amatőr versenyre kijutnom egyénileg és csapattal is. Legjobb sikerem csapatban 8.-os koromban történt, Országos 2. helyezettek lettünk. Egyénileg Országos 10. helyezett lettem 6.-ban.

Ezt a sportágat mindenkinek ajánlom.

Nagy Dorina 4/11 C.

Ezek is érdekelhetnek:

 • 2024 LABDARÚGÓ-EB
  A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság – vagy egyszerűen Euro 2024 – lesz a 17. Európa-bajnokság, amely az UEFA által szervezett, négyévente megrendezésre kerülő, férfi labdarúgó-válogatottjai számára kiírt Európa-bajnokság. A tornát 2024. június 14. és július 14. között rendezik Németországban és ezen az Európa-bajnokságon Magyarország is részt fog venni. Hat csoport lesz:Olvasd tovább
 • A Magyar Parasport Napja előtt két nappal – 2024.02.20.
  Ugrándozok az időben, ahogy máskor is szoktam. Erről már senki és semmi nem tud leszoktatni, mégiscsak a Vissza a jövőbe trilógián nőttem fel. Akkor hát irány kettőezer-tizenhét decembere! A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül határozatba foglalta a Magyar Sport, a Magyar Parasport, a Magyar DiáksportOlvasd tovább
 • „Az Aranycsapat és a magyar futball története” című vetélkedőről
  Már megint késésben vagyok. Egy csomó dologról nem értekeztem, ami sport, testnevelés, sporttörténet, olimpiatörténet és Kossuth. Lehet, hogy nem is Pazonyi György a becsületes nevem, hanem Pató Pál? Bármi előfordulhat és annak az ellenkezője is.Olvasd tovább
 • Szertorna
  A szertorna különböző jellegű és különböző szereken bemutatott gyakorlatokból álló összetett sportág. Fiúk és lányok egyaránt űzhetik, részben eltérő szereken. A szertornán kívül a tornasportok közé tartozik még a ritmikus gimnasztika, a trambulin, az akrobatikus torna és az aerobik, de a torna alapokra a legjobban a fitkid hasonlít.Olvasd tovább
 • Továbbjutott a Kossuthos e-sport csapat a döntőbe
  Február 9-10. között megrendezésre a került a nyíregyházi gimnáziumok közötti League of Legends e-sport verseny előválogatója. A mérkőzés a Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában került megrendezésre a Zero2Hero e-sport akadémia szervezésében. Az előválogatón öt iskola vett részt.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .