Sakk

Sakk története:

A sakkozás gyökerei valahová a Távol-Kelet világába vezetnek. Az ősi sakkot Indiába csaturanga néven játszották. A szó maga uralkodót jelent, de utal arra a helyzetre is, amikor az ellenfél királya „ütésben” van.  

Eleinte csak férfiak vehettek részt a sakkversenyeken. 1927-től a nőknek is önálló sakk-világbajnokságot rendeznek, itt Vera Menchik lett a világbajnok.

Az első nemzetközi sakkversenyt Londonban rendezték meg 1851-ben. Egyik partijában Adolf Anderssen és Lionel Kieseritzky játszott egymás ellen, az ő játékukat azóta is „ a halhatatlan sakkjátszma” néven emlegetik.

Sakk Magyarországon:

Több történelmi személyiségről is lehet tudni, hogy szerették a sakkot.  Egyik híres zeneszerzőnk, Erkel Ferenc a kor legismertebb sakkozója hozta létre a Pesti Sakk-kört melynek elnöke is volt (1839). Deák Ferenc, Zrínyi Miklós „Vitéz Hadnagy” című írásában a sakkot használja hasonlataiban a harchoz hasonlítva.

Leghíresebb magyar sakkozónőnk Polgár Judit. A sakktörténet legjobb női sakkozója, aki átlépte a 2700 Élő-pontos szupernagymesteri határt.

Polgár Judit szerint a sakk a generációk közös nyelve.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Judit

Nem is gondolnánk, hogy milyen jó hatással van a sakk ránk.

Rengeteg óvodában és iskolában oktatják a sakkot. A sakkozni tanuló gyerekeknek javul az iskolai teljesítménye, logikai és matematikai téren is fejleszti őket. A felnőttek a szakmai és üzleti készségeit fejleszti. Az idősebbeknek a sakk segítséget nyújthat az Alzheimer-kor megelőzésében.

A Sakk mindenekelőtt kikapcsolódás, öröm és szórakozás!

Néhány dolog a játék szabályairól

A játékot egy kézfogással indítjuk el, majd a világos teszi meg az első lépést, ezt követően a játékosok felváltva lépnek. A soron következő játékos csak azzal a bábuval léphet, amelyet először megfogott.  A játék általában addig tart, amíg mattot nem kap az egyik játékos. Vége lehet úgy is, hogy a felek megegyeznek, vagy lejár az egyik fél ideje. A játszmákat partiknak nevezzük, melyeket versenybírók felügyelnek. Megkülönböztetünk rövid és hosszú partikat.

Sakk az életemben

Volt szerencsém ebben a sportágban kipróbálni magamat 10 évig. Rengeteg örömöt és emléket szereztem a sakknak köszönhetően. Hét éven keresztül sikerült egyéni és országos amatőr versenyre kijutnom egyénileg és csapattal is. Legjobb sikerem csapatban 8.-os koromban történt, Országos 2. helyezettek lettünk. Egyénileg Országos 10. helyezett lettem 6.-ban.

Ezt a sportágat mindenkinek ajánlom.

Nagy Dorina 4/11 C.

Ezek is érdekelhetnek:

 • A 2024-es FIDE elődöntő
  Aki esetleg követi a legfrissebb sakk híreket, az valószínűleg már tudomást szerezhetett a minden évben meghirdetett FIDE sakk elődöntőröl. De mit is takar a bajnokság?Olvasd tovább
 • NBA All Star: a legjobbak pályája
  Az NBA 1951 óta eddig összesen 72-szer rendezte meg az All Star gálát. Ezen a meccsen nem a győzelem számít igazán, hanem sokkal inkább az, hogy ki lesz az MVP. A gálán minden évben születnek hihetetlen megmozdulások és rekordok, idén az eddigi legnagyobb pontszámú mérkőzést játszották, majdnem 400 pont születettOlvasd tovább
 • Miért jó a kajakozás?
  A kajakozás a koordinációs és kondicionális képességeket fejleszti, melyeknek köszönhetően az emberek terhelhetősége megnövekszik. Az felsőtestet erősíti és a test minden izmát megmozgatja.Olvasd tovább
 • A magyar labdarúgás története
  Az első írásos emlékünk 1879-ből származik, amikor is Molnár Lajos: Atlétikai gyakorlatok című könyvében ismerteti az akkor újdonságnak számító sportot, a labdarúgást.Olvasd tovább
 • Siker a Fekvenyomó Diákolimpián
  2024. március 23-24-én részt vettem a Budapesten zajló Országos Fekvenyomó Diákolimpián, ami a Szent Gellért Sportcsarnokban volt megrendezve.Olvasd tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .