Sakk

Sakk története:

A sakkozás gyökerei valahová a Távol-Kelet világába vezetnek. Az ősi sakkot Indiába csaturanga néven játszották. A szó maga uralkodót jelent, de utal arra a helyzetre is, amikor az ellenfél királya „ütésben” van.  

Eleinte csak férfiak vehettek részt a sakkversenyeken. 1927-től a nőknek is önálló sakk-világbajnokságot rendeznek, itt Vera Menchik lett a világbajnok.

Az első nemzetközi sakkversenyt Londonban rendezték meg 1851-ben. Egyik partijában Adolf Anderssen és Lionel Kieseritzky játszott egymás ellen, az ő játékukat azóta is „ a halhatatlan sakkjátszma” néven emlegetik.

Sakk Magyarországon:

Több történelmi személyiségről is lehet tudni, hogy szerették a sakkot.  Egyik híres zeneszerzőnk, Erkel Ferenc a kor legismertebb sakkozója hozta létre a Pesti Sakk-kört melynek elnöke is volt (1839). Deák Ferenc, Zrínyi Miklós „Vitéz Hadnagy” című írásában a sakkot használja hasonlataiban a harchoz hasonlítva.

Leghíresebb magyar sakkozónőnk Polgár Judit. A sakktörténet legjobb női sakkozója, aki átlépte a 2700 Élő-pontos szupernagymesteri határt.

Polgár Judit szerint a sakk a generációk közös nyelve.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Judit

Nem is gondolnánk, hogy milyen jó hatással van a sakk ránk.

Rengeteg óvodában és iskolában oktatják a sakkot. A sakkozni tanuló gyerekeknek javul az iskolai teljesítménye, logikai és matematikai téren is fejleszti őket. A felnőttek a szakmai és üzleti készségeit fejleszti. Az idősebbeknek a sakk segítséget nyújthat az Alzheimer-kor megelőzésében.

A Sakk mindenekelőtt kikapcsolódás, öröm és szórakozás!

Néhány dolog a játék szabályairól

A játékot egy kézfogással indítjuk el, majd a világos teszi meg az első lépést, ezt követően a játékosok felváltva lépnek. A soron következő játékos csak azzal a bábuval léphet, amelyet először megfogott.  A játék általában addig tart, amíg mattot nem kap az egyik játékos. Vége lehet úgy is, hogy a felek megegyeznek, vagy lejár az egyik fél ideje. A játszmákat partiknak nevezzük, melyeket versenybírók felügyelnek. Megkülönböztetünk rövid és hosszú partikat.

Sakk az életemben

Volt szerencsém ebben a sportágban kipróbálni magamat 10 évig. Rengeteg örömöt és emléket szereztem a sakknak köszönhetően. Hét éven keresztül sikerült egyéni és országos amatőr versenyre kijutnom egyénileg és csapattal is. Legjobb sikerem csapatban 8.-os koromban történt, Országos 2. helyezettek lettünk. Egyénileg Országos 10. helyezett lettem 6.-ban.

Ezt a sportágat mindenkinek ajánlom.

Nagy Dorina 4/11 C.

Ezek is érdekelhetnek:

 • A magyar labdarúgó válogatott kapusai
  A kapus egy fura, de rendkívül látványos posztja az adott sportágnak. A csatár és a hátvéd szerelemgyermekeként írható le a legegyszerűbben. Az egyik a góljaival szeretne sütkérezni a rivaldafényben, a másik korlátozott eszközeivel igyekszik ezt meggátolni és elkerülni a hintába ültetésért járó szégyenfa terebélyesedését. E két akarat kovásza a hálóőr.Continue Reading
 • Kossuthos diákok találkoztak az olimpiai bajnok úszónővel, Gyenge Valériával
  Hogy, hogy nem, a Magyar Olimpiai Akadémia és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör rájött arra, hogy saját rendezvényei nem juthatnak olyan magaslatokba, mint azt szeretnék, hacsak…. Hacsak a nyíregyházi Kossuth-diákok jelenlétükkel nem járulnak hozzá ezen események fényének emeléséhez. Tudnak valamit ezek a pesti népek. Ha mást nem, azt biztosan,Continue Reading
 • Rafa, A salak királya
  Rafael Nadal élete Rafael Nadal 1986. június 3-án Spanyolországban, Mallorca egyik részén, Manacorban, Sebastian Nadal és Ana María Parera első gyermekeként látta meg a napvilágot. Húga Maria Isabel, két nagybátyja Miguel Ángel és Toni Nadal. Rafael Nadal a teniszen kívül más sportokat is kipróbált. Nagybátyja, Miguel Ángel az FC BarcelonaContinue Reading
 • A Nagy Találkozás
  A Kurultáj a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. A rendezvényen minden magyar és rokonnép részt vesz, hogy együtt állítsanak méltó emléket a lovasnomád kultúrának és a nagy ősöknek. Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző vesz részt rajta, magyar viseletbe öltözve.Continue Reading
 • Mi is az a MotoGP?
  A Gyorsaságimotoros–világbajnokság, ismertebb nevén MotoGP a motorkerékpársport legmagasabb osztálya, szabályait a FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) határozza meg. Hasonló sorozat a Superbike és a Supersport. 1949 óta minden évben megrendezik. Sorozatban jelenleg 3 kategória van: Moto3, Moto2, MotoGP. A MotoGP történetének legsikeresebb versenyzői Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Marc Marquez, MikeContinue Reading

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .