A fenntarthatósági Erasmus+ projekt keretében a 9.B osztály néhány tanulója részt vett a Michelin által a ’Klíma Freskó” érzékenyítő játékon. A foglalkozás célja volt, hogy interaktívan és élvezhetően tanulják meg a gyerekek a klímaváltozás tudományos alapjait.
A workshop-on két csoportban a rendelkezésre álló kártyákból ok-okozati összefüggések megtalálásával ábrázolták a klímaváltozás komplex folyamatait. Közösen állapították meg a kiváltó okokat, hogy az ember milyen módon és milyen mértékben okozza a globális klímaváltozást. Felismerték, hogy a közlekedés, a fosszilis energiahordozók elégetése, az erdőírtás növeli a légkör CO2 koncentrációját. Mindez rávilágította őket az üvegházhatás veszélyeire is, amelyek a pusztító erdőtüzek, az olvadó gleccserek és jégtakarók, emelkedő vízhőmérséklet, hurrikánok. Rájöttek arra, hogy az éghajlatváltozások zavart okoznak a víz körforgásában, aminek következménye az árvizek és aszályok. Új ismeret volt számukra, hogy a CO2 kibocsátása az óceánok savasodását okozza és ez nehezíti a kalcifikációt a nyílt vízi élethez alkalmazkodott pteropódák vagy tengeri pillangók számára. Rádöbbentek, hogy ezek a folyamatok felborítják a tengeri és szárazföldi biodiverzitás egyensúlyát. Világossá vált számukra, hogy a környezeti problémák mennyire súlyosan befolyásolják az ember egészségét. A felborult szárazföldi biológiai sokféleség, a fajok kihalása a betegségek vektorai is lehetnek. A mezőgazdasági hozam csökkenése éhínséget eredményezhet, ami fegyveres konfliktusokat idézhet elő. Új fogalomként jelent meg számukra a klímamigráció. Tudatosult bennük, hogy milyen jó helyen vagyunk és nem kell az éghajlatváltozásból eredő környezeti változások miatt menekülni.
A foglalkozás elérte célját, hiszen belátták, hogy milyen súlyos következményei lehetnek tetteiknek. A foglalkozás végén az elkészült freskó „ITT A VÁLTOZÁS IDEJE!” címet kapta, ami azt sugallja, hogy közösen kell vállalni a felelősséget és találni megoldást a klímaváltozás visszaszorítása érdekében. A műhelymunka zárásaként egyéni célokat is megfogalmaztak pl.: környezetbarát és fenntartható csomagolású termékeket vásárolnak, saját bevásárlótáskát használnak, az autóval való közlekedést csökkentik.
Köszönjük a MICHELIN HUNGÁRIA együttműködését!
Erdei-Sándor Tímea





Ezek is érdekelhetnek még:
- Érzékenyítés az iskolánkban- Klíma FreskóA fenntarthatósági Erasmus+ projekt keretében a 9.B osztály néhány tanulója részt vett a Michelin által a ’Klíma Freskó” érzékenyítő játékon. A foglalkozás célja volt, hogy interaktívan és élvezhetően tanulják meg a gyerekek a klímaváltozás tudományos alapjait. A workshop-on két csoportban a rendelkezésre álló kártyákból ok-okozati összefüggések megtalálásával ábrázolták a klímaváltozásOlvasd tovább
- UNIverZOOM program – Kísérletezz velünk!Az elmúlt tanév végén és az új tanév elején izgalmas élményben volt részünk: bekapcsolódhattunk az UNIverZOOM – Kísérletezz velünk! programba, melynek során egyedülálló lehetőség nyílt arra, hogy iskolánk 23 tanulója közvetlen kapcsolatba kerülhessen az űrkutatással és a tudomány élményével.Olvasd tovább
- Izgalmas nap az ATOMKI-ban: Marslakók, csillagok és részecskék2025. április 9-én iskolánk fizika tagozatos és fakultációs diákjai (25 fő), két szaktanár kíséretében ellátogathattak a debreceni Atommagkutató Intézetbe. Az ATOMKI Nyílt Napok egy nagy hagyományú és sikeres rendezvény, ahol az általuk felkínált rendhagyó órákból választhatunk. Olvasd tovább
- Serdülőkori krízisek, válságokA következő tudományos cikkemet egy korábbi kutatásomra alapozva készítem el, amelyben 14-19 éves korú diákok digitális eszközhasználatát, társas kapcsolataikat és személyiségüket elemzem. A mérés 2025 januárjában készült. Kutatásomat az Evangélikus Iskolák Kutatódiák Konferenciájára készítettem, ahol a zsűritagok előkelő arany minősítését hoztam el. A kutatásom sikereként felbátorodva döntöttem úgy, hogy írásosOlvasd tovább
- Egészséges életmód, egészséges jóllétHogy függ össze a kettő? Az egészséges táplálkozás és az egészséges jóllét szorosan összefüggnek. A megfelelő táplálkozás nem csak a fizikai egészségünkre van hatással, hanem az érzelmi állapotunkra is. Figyeljünk a tápanyagok minőségére és találjuk meg a nekünk megfelelő étrendet, hogy biztosítsuk az egészségünket.Olvasd tovább





